Životna sredina

Vazduh u 2023. prekomerno zagađen u 18 mesta u Srbiji

zagadjenje vazduha srbija 2023 izvestaj nea

Foto: Tom from Pixabay

Objavljeno

02.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Vazduh je u 2023. godini bio prekomerno zagađen u 18 mesta u Srbiji, pokazao je izveštaj Vazduh 2023, kojeg je pripremila Nacionalna ekološka asocijacija (NEA).

Izveštaj o kvalitetu vazduha u 2023. NEA je uradila na osnovu dostupnih podataka iz automatskog monitoringa i objavila ga 1. januara. To je treći put zaredom da ova nevladina organizacija objavljuje analizu o kvalitetu vazduha prvog dana nove godine za onu prethodnu.

Državna Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) redovno kasni sa analizom kvaliteta vazduha, pa je tako tek u oktobru 2023. objavila Godišnji izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022.

I taj „zakasneli“ izveštaj pokazao je da se stanje vazduha u zemlji stalno pogoršava, pa je broj gradova sa prekomerno zagađenim vazduhom sa 19 u 2021. povećan na 21. u 2022.

Lekić: Nije u zakonskom roku nego malo pre

„Nula dana posle poslednjeg dana stare godine na raspolaganju vam je izveštaj o kvalitetu vazduha u 2023. na osnovu dostupnih podataka iz automatskog monitoringa. Što se kaže, nije u zakonskom roku nego malo pre, u skladu sa mogućnostima. Tehnologije“, napisao je na društvenom mreži X Dejan Lekić, član NEA, osnivač aplikacije xEco i tvorac desktop i mobilnih aplikacija xEco Vazduh, xEco Polen i xEco Odžak.

Na osnovu podataka iz automatskog monitoringa kvaiteta vazduha koji operativno sprovodi SEPA, kao i regionalne i lokalne samouprave, u toku 2023. zabeležena su prekoračenja srednjih godišnjih koncentracija, kao i prekoračenja dozvoljenih broja dana sa prekograničnim srednjim dnevnim koncentracijama pojedinih zagađujućih materija, saopštila je NEA.

Sve aglomeracije i zone, kako se dodaje, odnosno gradovi i naselja, koji se nalaze na ovim listama će u budućem izveštaju o kvalitetu vazduha biti automatski svrstani u III kategoriju kvaliteta – Prekomerno zagađen vazduh.

Reč je o sledećim mestima: Novi Pazar, Valjevo, Užice, Beograd (14 mernih mesta, ne računajući Mladenovac i Lazarevac), Niš (2 merna mesta), Veliki Crljeni, Pirot, Smederevo (2 merna mesta), Kosjerić, Popovac, Mladenovac, Lazarevac, Pančevo (4 mernih mesta), Subotica, Šabac, Čačak, Obrenovac i Kragujevac.

Ovako izgledaju pojedinačne liste o koncentracijama suspendovanih čestica PM2.5 i PM10, kako i azot dioksida.

zagadjenje vazduha srbija 2023 PM 2.5
Srednje godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM2.5 (granična vrednost 25 mikrograma po kubnom metru)
zagadjenje vazduha srbija 2023 PM 10
Srednje godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 (granična vrednost 40 mikrograma po kubnom metru)

zagadjenje vazduha srbija 2023 PM 10 broj dana

zagadjenje vazduha srbija 2023 PM 10 broj dana prekoracenje
Broj dana sa prekoračenjem granične srednje dnevne koncentracije PM10 od 50 mikrograma po kubnom metru (dozvoljeno maksimalno 35 dana)
zagadjenje vazduha srbija 2023 azot dioksid
Srednje godišnje koncentracije azot dioksida (granična vrednost 40 mikrograma po kubnom metru)
zagadjenje vazduha srbija 2023 azot dioksid broj dana
Broj dana sa prekoračenjem granične srednje dnevne koncentracije azot dioksida od 85 mikrograma po kubnom metru (nije dozvoljen nijedan dan)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

2. januar 2024. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

2. januar 2024. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

2. januar 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji