Životna sredina

Raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom u Srbiji: 21 grad u crvenom

srbija zagadjenje vazduha seta izvestaj

Foto: iStock

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vazduh je u 2022. godini bio prekomerno zagađen u sledećim gradovima i mestima u Srbiji: Beograd, Bor, Čačak, Kosjerić, Kostolac, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Smederevo, Subotica, Sombor, Užice, Valjevo, Zaječar i Zrenjanin, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022. godine koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine.

Srbija ima problem sa zagađenjem vazduha koji se, kako potvrđuju poslednji zvanični podaci, sve više povećava, tačnije sve više stanovnika udiše vazduh koji može da im ugrozi zdravlje.

U 2020. godini, prema podacima SEPA, 15 gradova je imalo prekomerno zagađen vazduh, u 2021. godini 19, a prošle godine čak 21. Izvesno je da će rezultati biti loši i za 2022.

U aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, suspendovanih čestica PM10 i olova u tim  česticama, piše u Izveštaju SEPA.

Stanovnici aglomeracija Beograd i Niš i grada Novi Pazar udisali su vazduh prekomerno zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i čestica PM10 i PM2.5.

Aglomeracije i gradovi Čačak, Kosjerić, Kraljevo, Pančevo, Pirot, Smederevo, Subotica, Užice i Valjevo bili su prekomerno zagađeni usled prekoračenja graničnih vrednosti čestica PM10 i PM2.5, navodi se u Izveštaju.

U Kostolcu, Kragujevcu, Loznici, Paraćinu (Popovac), Somboru, Zaječaru, Zrenjaninu i u aglomeraciji Novi Sad vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti čestica PM10.

Leskovac i Gornji Milanovac imaju najzagađeniji vazduh u Srbiji i Evropi

Dejan Lekić, autor aplikacije xEco, u nekoliko postova na društvenoj mreži X analizirao je Izveštaj koji je objavila SEPA.

U vezi sa koncentracijama PM10 on je ilustrovao na koliko lokacija u Srbiji je prekoračen središnji godišnji limit njihove vrednosti od 40 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) i maksimalan broj dana od 35 sa prekoračenjem njihovog srednjeg dnevnog limita od 50 mikrograma.

„To je najkritičnije u Srbiji! To znači da su građani u kontinuitetu prekomerno izloženi koncentracijama zagađujućih materijama“, kaže Lekić.

Kada je reč o PM2.5 česticama on je istakao da čak 14 gradova u Srbiji ima veće srednje godišnje koncentracije od koncentracija grada sa najzagađenijim vazduhom u EU – Slavonskog broda u Hrvatskoj. Njihove koncentracije su iste ili veće od 28 mikrograma po metru kubnom kolike su u ovom hrvatskom mestu.

Inače, limit za ove koncentracije je 25 mikrograma po metru kubnom u Srbiji.

Lekić navodi i primera dva grada u kojima nema zvaničnog merenja, ali su rađena indikativna merenja – Leskovac i Gornji Milanovac.

Sa srednjom vrednošću od 46 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) za PM2.5 čestice Gornji Milanovac je najzagađeniji grad u Srbiji i u Evropi. Po srednjoj godišnjoj vrednosti za PM10 čestice od 77 µg/m3 Leskovac je najzagađeniji grad u Srbiji i Evropi, poručio je Lekić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

16. oktobar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

16. oktobar 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. oktobar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu