Životna sredina

Raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom u Srbiji: 21 grad u crvenom

srbija zagadjenje vazduha seta izvestaj

Foto: iStock

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vazduh je u 2022. godini bio prekomerno zagađen u sledećim gradovima i mestima u Srbiji: Beograd, Bor, Čačak, Kosjerić, Kostolac, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Smederevo, Subotica, Sombor, Užice, Valjevo, Zaječar i Zrenjanin, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022. godine koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine.

Srbija ima problem sa zagađenjem vazduha koji se, kako potvrđuju poslednji zvanični podaci, sve više povećava, tačnije sve više stanovnika udiše vazduh koji može da im ugrozi zdravlje.

U 2020. godini, prema podacima SEPA, 15 gradova je imalo prekomerno zagađen vazduh, u 2021. godini 19, a prošle godine čak 21. Izvesno je da će rezultati biti loši i za 2022.

U aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, suspendovanih čestica PM10 i olova u tim  česticama, piše u Izveštaju SEPA.

Stanovnici aglomeracija Beograd i Niš i grada Novi Pazar udisali su vazduh prekomerno zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i čestica PM10 i PM2.5.

Aglomeracije i gradovi Čačak, Kosjerić, Kraljevo, Pančevo, Pirot, Smederevo, Subotica, Užice i Valjevo bili su prekomerno zagađeni usled prekoračenja graničnih vrednosti čestica PM10 i PM2.5, navodi se u Izveštaju.

U Kostolcu, Kragujevcu, Loznici, Paraćinu (Popovac), Somboru, Zaječaru, Zrenjaninu i u aglomeraciji Novi Sad vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti čestica PM10.

Leskovac i Gornji Milanovac imaju najzagađeniji vazduh u Srbiji i Evropi

Dejan Lekić, autor aplikacije xEco, u nekoliko postova na društvenoj mreži X analizirao je Izveštaj koji je objavila SEPA.

U vezi sa koncentracijama PM10 on je ilustrovao na koliko lokacija u Srbiji je prekoračen središnji godišnji limit njihove vrednosti od 40 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) i maksimalan broj dana od 35 sa prekoračenjem njihovog srednjeg dnevnog limita od 50 mikrograma.

„To je najkritičnije u Srbiji! To znači da su građani u kontinuitetu prekomerno izloženi koncentracijama zagađujućih materijama“, kaže Lekić.

Kada je reč o PM2.5 česticama on je istakao da čak 14 gradova u Srbiji ima veće srednje godišnje koncentracije od koncentracija grada sa najzagađenijim vazduhom u EU – Slavonskog broda u Hrvatskoj. Njihove koncentracije su iste ili veće od 28 mikrograma po metru kubnom kolike su u ovom hrvatskom mestu.

Inače, limit za ove koncentracije je 25 mikrograma po metru kubnom u Srbiji.

Lekić navodi i primera dva grada u kojima nema zvaničnog merenja, ali su rađena indikativna merenja – Leskovac i Gornji Milanovac.

Sa srednjom vrednošću od 46 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) za PM2.5 čestice Gornji Milanovac je najzagađeniji grad u Srbiji i u Evropi. Po srednjoj godišnjoj vrednosti za PM10 čestice od 77 µg/m3 Leskovac je najzagađeniji grad u Srbiji i Evropi, poručio je Lekić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

16. oktobar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

16. oktobar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

16. oktobar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

16. oktobar 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona