Životna sredina

Raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom u Srbiji: 21 grad u crvenom

srbija zagadjenje vazduha seta izvestaj

Foto: iStock

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vazduh je u 2022. godini bio prekomerno zagađen u sledećim gradovima i mestima u Srbiji: Beograd, Bor, Čačak, Kosjerić, Kostolac, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Smederevo, Subotica, Sombor, Užice, Valjevo, Zaječar i Zrenjanin, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022. godine koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine.

Srbija ima problem sa zagađenjem vazduha koji se, kako potvrđuju poslednji zvanični podaci, sve više povećava, tačnije sve više stanovnika udiše vazduh koji može da im ugrozi zdravlje.

U 2020. godini, prema podacima SEPA, 15 gradova je imalo prekomerno zagađen vazduh, u 2021. godini 19, a prošle godine čak 21. Izvesno je da će rezultati biti loši i za 2022.

U aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, suspendovanih čestica PM10 i olova u tim  česticama, piše u Izveštaju SEPA.

Stanovnici aglomeracija Beograd i Niš i grada Novi Pazar udisali su vazduh prekomerno zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i čestica PM10 i PM2.5.

Aglomeracije i gradovi Čačak, Kosjerić, Kraljevo, Pančevo, Pirot, Smederevo, Subotica, Užice i Valjevo bili su prekomerno zagađeni usled prekoračenja graničnih vrednosti čestica PM10 i PM2.5, navodi se u Izveštaju.

U Kostolcu, Kragujevcu, Loznici, Paraćinu (Popovac), Somboru, Zaječaru, Zrenjaninu i u aglomeraciji Novi Sad vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti čestica PM10.

Leskovac i Gornji Milanovac imaju najzagađeniji vazduh u Srbiji i Evropi

Dejan Lekić, autor aplikacije xEco, u nekoliko postova na društvenoj mreži X analizirao je Izveštaj koji je objavila SEPA.

U vezi sa koncentracijama PM10 on je ilustrovao na koliko lokacija u Srbiji je prekoračen središnji godišnji limit njihove vrednosti od 40 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) i maksimalan broj dana od 35 sa prekoračenjem njihovog srednjeg dnevnog limita od 50 mikrograma.

„To je najkritičnije u Srbiji! To znači da su građani u kontinuitetu prekomerno izloženi koncentracijama zagađujućih materijama“, kaže Lekić.

Kada je reč o PM2.5 česticama on je istakao da čak 14 gradova u Srbiji ima veće srednje godišnje koncentracije od koncentracija grada sa najzagađenijim vazduhom u EU – Slavonskog broda u Hrvatskoj. Njihove koncentracije su iste ili veće od 28 mikrograma po metru kubnom kolike su u ovom hrvatskom mestu.

Inače, limit za ove koncentracije je 25 mikrograma po metru kubnom u Srbiji.

Lekić navodi i primera dva grada u kojima nema zvaničnog merenja, ali su rađena indikativna merenja – Leskovac i Gornji Milanovac.

Sa srednjom vrednošću od 46 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) za PM2.5 čestice Gornji Milanovac je najzagađeniji grad u Srbiji i u Evropi. Po srednjoj godišnjoj vrednosti za PM10 čestice od 77 µg/m3 Leskovac je najzagađeniji grad u Srbiji i Evropi, poručio je Lekić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

16. oktobar 2023. - Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, izrazilo je svoje protivljenje obnovi realizacija projekta Jadar, jer po njihovim rečima, on nema razumno obrazloženje sa ekonomskog, ekološkog i socijalnog, niti sa moralnog stanovišta

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

16. oktobar 2023. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

16. oktobar 2023. - Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen, a koju je nedavno Ustavni sud proglasio neustavnom

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

16. oktobar 2023. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta