Životna sredina

Aplikacija xEco Vazduh prikazuje kvalitet vazduha u Srbiji u realnom vremenu

Aplikacija xEco vazduh podatke o zagadenosti Srbiju na jednom mestu

Slika: XEco vazduh

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Podeli

Na aplikaciji xEco Vazduh („eXtreme ECOlogy“ – Ekstremna ekologija) možete videti trenutne nivoe zagađenosti vazduha očitane na mernim stanicama i koliko su puta od početka godine premašene dozvoljene dnevne vrednosti. Autor Dejan Lekić kaže da sprema slična rešenja za emisije velikih zagađivača u vazduh i vodu i kvalitet površinskih i podzemnih voda.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) na svojoj veb stranici ima pregled kvaliteta vazduha u Srbiji, ali on je nepotpun i nedovoljno razumljiv običnom čoveku. Na upravo lansiranoj aplikaciji xEco Vazduh građani mogu da se informišu o kvalitetu vazduha izmerenog na najbližoj mernoj stanici kao i da pregledaju istorijske podatke.

Na Novom Beogradu srednja dnevna koncentracija PM10 čestica je zaključno sa 28. aprilom zabeležena tokom 31 dana, a prekoračenje je dozvoljeno tokom 35 dana

Autor Dejan Lekić, donedavni načelnik odeljenja za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem u agenciji SEPA, kaže da je aplikaciju razvio da bi na jednom mestu bili dostupni i indeks kvaliteta vazduha i granične vrednosti dozvoljene zakonom. „U Novom Pazaru je granična dnevna vrednost koncentracije čestica PM10 od početka godine premašena 84 puta, a dozvoljeno je 35 puta. SEPA podatke za celu godinu objavljuje tek u septembru naredne godine“, izjavio je za Balkan Green Energy News.

Lekić je aplikaciju stavio onlajn i da bi pružio podršku novoosnovanoj Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji

Ovaj stručnjak je dodao da ovim projektom želi da pruži podršku Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji – NEA, koju je upravo osnovao njegov dugogodišnji kolega iz agencije SEPA Milenko Jovanović. Ime xEco je skraćenica za ekstremnu ekologiju – extreme ecology.

Radiće se verzije za iOS i Android

Sistem xEco Vazduh je zasad samo u formi vebsajta, ali Lekić navodi da su u planu aplikacije za iOS i Android. Otkrio je i da će raditi na rešenjima za objedinjavanje podataka o materijama koje zagađivači ispuštaju u vazduh i vodu i o kvalitetu vode za piće, površinskih i podzemnih voda. „Te informacije već postoje, ali ih SEPA, takođe sa zakašnjenjem, objavljuje u godišnjaku. I razumljive su samo vrhunski obučenim stručnjacima“, naglasio je Lekić.

Zvanični izveštaji kasne i čitljivi su samo stručnjacima

Nova aplikacija koristi metodologiju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) i njen indeks EAQI. Zasad su dostupni svi podaci sa državnih mernih stanica koji se dostavljaju Portalu otvorenih podataka Srbije, zatim onih pod kontrolom beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje kao i podaci iz mreže građanskog monitoringa, dakle privatnih uređaja, koje prenosi Luftdaten.info, rekao je naš sagovornik.

Broj dana u crvenom prvi put vidljiv u realnom vremenu

Korisnici mogu da vide očitavanja za svaki sat i klizne srednje 24-časovne vrednosti, a pojavljuju se i obaveštenja u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti koje su odredile Srbija i Svetska zdravstvena organizacija. Za državne stanice je dostupan podatak o broju dana od početka godine kada je izmerena prekomerna zagađenost vazduha, kao i za tri godine unazad.

Vidljive su i informacije o nivoima pojedinačnih zagađivača. Dominantni polutant na određenoj tački određuje u kojoj kategoriji kvaliteta je vazduh od njih šest, označenih bojama. Građanske stanice su na mapi prikazane drugačije, kao i one zvanične što nemaju analizatore za PM čestice.

Lekić je ukazao na to da u poslednje vreme nema informacija sa mernih uređaja pod kontrolom Pokrajinske vlade Vojvodine.

Na aplikaciji se za kategorije kvaliteta vazduha mogu videti opšte zdravstvene preporuke i one namenjene osetljivoj populaciji – onima sa respiratornim i srčanim oboljenjima.

Komentara: (2)
Meda / 29.04.2021.

Sve se pogrešno radi, mene interesuje da se reši zagađenje vazduha koje je bitnije nego merenje zagađenja. Ja sam pre godinu i nešto dana predsedniku države i premijeri vlade dostavio dopis sa projektima protiv zagađenja, dostavili su ministarstvu ekologije. Projekte dajem besplatno… Može se sprečiti zagađenje do približno 100% kod svih zagađivača od termo elektrana, Železare, toplana, kućnih dimnjaka itd…

Mix Vulic / 02.05.2021.

Svi se trudimo na svoj nacin koliko mozemo,treba uvesti aplikaciju da se nasumicno ko kako moze slika zagađivača i sliku posalje nadleznim organima.moze drzava i da nagradi kao sto su nudili za fiskalne racune razni kamioni ,automobili i slicno,paljenje ga ,letine i.t.d. svaka slika danas ima gps i preciznu lokaciju.znamo mi jako dobro da smrdii na sve strane.svakako pohvala za aplikaciju.ali sama aplikacija nam diže stres kada vidimo da je ljubičasta tamno.treba udarati po džepu maksimalno i tačka.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. april 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. april 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

28. april 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto