Životna sredina

Valjevo i Čačak već prestigli zakonski limit za zagađenje vazduha za 2021. godinu

Valjevo Cacak zakonski limit zagadenje vazduha 2021

Slika: Adam Małycha from Pixabay

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Već početkom marta, u Čačku je 35. put od početka godine zabeležena dnevna koncentracija čestica PM 10 iznad granične vrednosti, što je zakonski limit. U Valjevu je taj prag pređen još pre mesec dana.

Građanke i građani su svedoci katastrofalnoj epizodi zagađenja vazduha koja je Čačak stavila na vrh liste najzagađenijih gradova u Srbiji, prenela je inicijativa Zeleni talas. Jedanaesti mart je bio 41. dan ove godine s koncentracijom praškastih materija iz kategorije PM 10 iznad dozvoljene, pokazuju podaci lokalnog Zavoda za javno zdravlje. Već 3. marta je zabeležen 35. dan, što je zakonski limit.

Sredstva moraju da se preusmere u subvencionisanje i promociju prelaska na čistije izvore energije, kao i poboljšavanje energetske efikasnosti objekata, kažu u Zelenom talasu

„Iako su nadležne institucije postavile nove merne stanice, koje su potvrdile realno i zabrinjavajuće stanje zagađenja vazduha, ovo je samo prvi korak. Smatramo da je krajnje vreme da se čišćenje vazduha u Čačku tretira kao ekološki i zdravstveni prioritet tako što će nadležne institucije preusmeriti značajna sredstva za subvencionisanje i promociju prelaska na čistije izvore energije, kao i poboljšavanje energetske efikasnosti objekata kroz bolju izolaciju. Pored toga, u gradu mora postojati nulta tolerancija prema industrijskim zagađivačima koji se oglušuju o propise i izbacuju otrove u našu životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

U ovoj grupi za zaštitu životne sredine nam kažu da je u poslednje vreme bilo naznaka da je lokalna samouprava svesna pomenutog izazova i da se čini voljnom da nešto preduzme, ali takođe da zagađenost vazduha nije jedino pitanje. Zeleni talas je pokrenuo akciju i peticiju za zaštitu Krasojevića zabrana od seče.

Aktivistkinje i aktivisti ukazuju i na zagađenost vode u Zapadnoj Moravi i seču drveća u parkovima i na drugim zelenim površinama u gradu.

Zeleni talas je pozvao građane da izraze nezadovoljstvo tako što će pisati lokalnoj samoupravi. Gradonačelnik Milun Todorović je više puta poricao da Čačak ima zagađen vazduh.

Koncentracija PM 10 u Valjevu prošle nedelje premašila 200 mikrograma po kubiku

Prag od 35 dana je u Valjevu pređen još u drugoj nedelji februara, a dominantni zagađivač je takođe bila sitna prašina tipa PM 10. U nju spadaju lebdeće čestice prečnika manjeg od deset mikrometara.

Inicijativa Lokalni odgovor prati zagađenost vazduha u Valjevu i objavljuje nedeljni bilten Aero alarm sa zvaničnim podacima svakih nedelju dana. Zaključno sa 14. martom, u gradu je bilo 64 dana od 1. januara sa zagađenim vazduhom.

Najviša satna koncentracija suspendovanih čestica PM 10 prošle nedelje zabeležena je 12. marta. Iznosila je 202,79 mikrograma po kubnom metru, svrstavajući vazduh u kategoriju jako zagađenog. Prisutnost praškastih materija vrste PM 2.5 se istog dana na satnom nivou popela do 195,02 mikrograma.

Podaci se objavljuju sa zakašnjenjem

Lokalni odgovor je iz mesečnih izveštaja izračunao da je vazduh u Valjevu prošle godine bio zagađen ili jako zagađen 120 dana, nešto manje nego 2019, kaže aktivista Vladimir Pantić. Gradski plan kvaliteta vazduha je usvojen 2016, a vlasti i Zavod za javno zdravlje i dalje objavljuju podatke sa zakašnjenjem, istakao je za Balkan Green Energy News. Čačak je u sličnoj situaciji, a tokom svake grejne sezone Srbija i okolne zemlje se suočavaju s ekstremnom zagađenošću vazduha.

Pantić: Vlasti se još uvek bave samo šminkom umesto da zaista počnu da rade na poboljšanje kvaliteta vazduha u Valjevu

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović nedavno je bila u Mionici, 20 kilometara od Valjeva, i obišla novu toplanu na biomasu. „To nam je drago, ali moramo da napomenemo da nije došla ovde i da u Mionici nema državnih stanica za merenje zagađenosti vazduha. Još uvek ne znamo da li će biti odobren prelazak toplane u Valjevu na gas i kada će gasovod uopšte doći. Za prevazilaženje ove krize potrebna su velika ulaganja, a vlasti se još uvek bave samo šminkom umesto da se zaista pozabave problemom. Lokalni odgovor ne odustaje. Nastavićemo da radimo s medijima i da motivišemo ljude“, izjavio je Pantić.

On je napomenuo da je jedna od najkritičnijih tačaka ložište na lignit u fabrici Krušik. Inicijativa podržava veliki protest protiv ugrožavanja životne sredine zakazan za 10. april u Beogradu, dodao je ovaj aktivista.

Komentara: (1)
Dragan / 16.03.2021.

Svako spasava sebe kako zna i ume. Moje je bilo ili da sve prodam i odem preko ili nesto preduzmem kao pojedinac.To mi je dedovina i zao mi da bezim zbog tamo nekog promenljivog sa pozicije.Nasao sam na netu fotokataliticki preciscivac vazduha za kucu i barem sam deci obezbedio da disu cist vazduh dok se ne resi ovo aerozagadjenje.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

15. mart 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

15. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić