Životna sredina

Rio Tinto podneo devet tužbi protiv Srbije

Rio Tinto podneo devet tuzbi protiv Srbije

Foto: Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law from Pixabay

Objavljeno

13.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto, podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Republike Srbije zbog obustave projekta Jadar.

Sudski spor između Rio Tinta i države Srbije predstavlja novi obrt u u dešavanjim u vezi sa projektom Jadar, koji podrazumeva eksploataciju rude jadarita i dobijanje litijuma. Da podsetimo, Srbija je u januaru 2022. godine zaustavila projekat, ali ekološki aktivisti i meštani doline Jadra smatraju da i Rio Tinto i vlast u Srbiji nisu odustali od investicije.

Pre samo dve nedelje pojavila se vest da je Srbija sa Evropskom komisijom potpisala sporazum o litijumu, a nezadovoljni aktivisti su prošle nedelje prekinuli konferenciju o mineralnim resursima Srbije na kojoj su se okupile strane rudarske kompanije i ambasade zemalja iz kojih ove kompanije dolaze.

Tužbe protiv Vlade Srbije i dva ministarstva

Sada je list Nova objavio da je Upravni sud formirao četiri predmeta protiv rešenja Vlade Srbije, dva predmet protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

Inače, Rio Tinto je u nekoliko navrata najavljivao da će podneti tužbu protiv Srbije.

Prve dve tužbe, kako su naveli iz tog Suda, podignute su zbog odluka Vlade Srbije da ukine odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine o procenama uticaja na životnu sredinu u vezi sa projektom Jadar, a druge dve tužbe protiv rešenja vladine Administrativne komisije da odbije žalbe Rio Save. Prve dve su podnete sredinom maja 2022, a druge dve krajem jula ove godine.

Rio Sava od početka oktobra otpustila oko 80 odsto radnika

Prigovori protiv Ministarstva poljoprivrede podneti su zbog inspekcijskih mera, a osnov spora u predmetima protiv Ministarstva finansija, kako su naveli iz Upravnog suda, je porez.

Nova.rs objavila je i da firma Rio Sava od početka oktobra otpustila oko 80 odsto radnika.

„U firmi bi trebalo da ostane samo dvadesetak ljudi, sve dok se ne obavi papirološka procedura, a firma ugasi. Samim tim, to znači da je gotovo izvesno da oni odustaju od projekta Jadar“, rekao je izvor ovog portala.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

13. novembar 2023. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

13. novembar 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

13. novembar 2023. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

13. novembar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje