Životna sredina

Rio Tinto ne haje za ukidanje Prostornog plana Loznice i nastavlja projekat po planu

rio tinto nastavlja projekat jadar prostorni plan loznica odsteta mihajlovic

Foto: fotos1992 from Pixabay

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština grada Loznice ukinula je Prostorni plan, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma Rio Tinta u dolini Jadra, ali je ova kompanija saopštila da nastavlja da razvija projekat Jadar. U isto vreme u javnosti se vodi polemika da li je Srbija dužna da plati neku odštetu ovoj kompaniji ako zabrani rudarenje litujuma, na šta je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da ne postoji dokument po kojem bi država morala to da uradi.

U isto vreme meštani i ekološke organizacije kažu da je ukidanje Prostornog plana grada Loznice mali korak u dobrom smeru, ali da ne znači da Rio Tinto i druge kompanije neće otvoriti rudnike u Srbiji. Zbog toga je Ekološki ustanak za sutra najavio protest ispred Vlade Srbije u 14 sati. Oni traže da se ukine i Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, koji je usvojila Vlada Srbije, i koji predstavlja osnov za otvaranje rudnika Rio Tinta, kao i da se raskinu svi ugovori države sa ovom kompanijom.

Da, podsetimo ukidanje Prostornog plana grada Loznice je treći zahtev meštana Jadra, ekoloških organizacija i građana zbog kojih su počele blokade puteva. Prethodno je posle odluka Narodne skupštine, Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića povučen iz procedure Zakon o eksproprijaciji i izmenjen Zakon o referendumu.

Prostorni plan ukinut bez rasprave

Skupština grada Loznice je juče na sednici po hitnom postupku stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana. Za ovu odluku je glasalo 46 od ukupno 59 odbornika. Inače, krajem jula isti ti odbornici glasali su za usvajanje ovog Plana, i tada ga je podržalo njih 41.

Za ukidanje Prostornog plana, kako prenose lokalni mediji, glasali su samo predstavnici vlasti, jer su odbornici iz redova opozicije, koju čine grupa građana „Smelo“ i Srpska radikalna stranka neposredno pred glasanje napustili sednicu.

Opozicionari su to uradili jer nije bila dozvoljena rasprava pre glasanja. Najveći broj odbornika u Skupštini ima Srpska napredna stranka, ukupno 41.

Rio Tinto: nastavljamo realizaciju projekta Jadar

Dan pred održavanje sednice lozničke skupštine, kada je već bilo jasno da će Prostorni plan biti ukinut oglasio se i Rio Tinto.

Kompanija je saopštila da će nastaviti da realizuje projekat „Jadar“ u zakonskim okvirima i da pruža javnosti informacije o svim aspektima projekta za koje je nadležna, prenela je Nova.rs.

Rio Tinto navodi da je tokom dve decenije poslovanja u Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“ firma Rio Sava Exploration poslovala u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima.

Za razvoj projekta potrebna potpuna usklađenost sa propisima

Kompanija ističe da je za razvoj projekta potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan.

Rio Tinto je uveren da samo kroz dijalog u kome će se argumentima i činjenicama raspravljati o projektu može doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje on može doneti, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbediti bezbednost projekta i života građana uz punu zaštitu životne sredine.

Zorana Mihajlović: nema obaveze države da plati odštetu Rio Tintu

Posle povlačenja dva sporna zakona o eksproprijaciji i referendumu, kao i ukidanja Prostornog plana grada Loznice, u javnosti se pojavilo pitanje da li bi odluka vlasti Srbije da zaustavi sva istraživanja i rudarenje litijuma mogla da izazove finansijske posledice po državu.

Ukidanje Prostornog plana predstavlja zastoj u projektu „Jadar“

Povodom toga oglasila se Zorana Mihajlović, vicepremijerka i ministarka rudarstva i energetike. Ona je rekla da ne postoji nijedan obavezujući dokument koji kaže da Srbija mora da plati odštetu kompaniji Rio Tinto ako ne dođe do otvaranja rudnika.

Memorandum sa ovom kompanijom, kako je navela, nije obavezujući, preneo je N1.

Mihajlović je objasnila da Rio Tinto ima istraživačka prava 17 godina, tokom kojih je pronašao jadarit i ustanovio da postoje zalihe.

Kompanija, kako je istakla, ima pravo da traži eksploataciona prava, ali samo ako ispuni uslove, a to su studije i procene uticaja na životnu sredinu, koje još nisu urađene.

Ukidanje Prostornog plana grada Loznice, prema njenim rečima, predstavlja zastoj u projektu „Jadar“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

17. decembar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

17. decembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić