Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Foto: Catena mundi / Youtube

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U autorskom tekstu objavljenom na potralu RTS-a u vezi sa trenutnom situacijom oko projekta Jadar, ekonomista Nebojša Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma. On ističe da se insistiranje „samo na ekološkim posledicama ovog projekta može vratiti kao bumerang“.

Katić, naime, pretpostavlja da studija o uticaju na životnu sredinu može „‘dokazati’ kako, eto, eksploatacija litijuma ne ugrožava životnu sredinu, ili je ugrožava marginalno“. Ovakvu pretpostavku on je izneo u autorskom tekstu objavljenom na portalu RTS-a.

U previranja oko mogućeg otvaranja rudnika on uvodi hipotezu po kojoj bi snaga ekološkog argumenta mogla da bude uzdrmana ekspertskom ocenom. To bi moglo da utiče na argumentaciju protiv otvaranja rudnika, jer „ekspertska se ne poriče“, navodi Katić u tekstu.

Prihodi ne bi ostali u Srbiji, navodi Katić

On naglašava i da eventualna dugoročna i velika ekonomska korist od projekta Jadar svakako ne bi išla Srbiji, već Rio Tintu. „Još jednom: ključno pitanje je da li ekonomske i strateške koristi od rudnika mogu nadoknaditi štete koje se time nanose ljudima i prirodi – ovo se odnosi na sve investicije, ne samo na rudnike“, napisao je Katić.

Ni rast bruto društvenog proizvoda ne bio bio blizu brojkama koje se pominju, i do 10 milijardi evra godišnje, navodi Katić. On se osvrće na pisanje Financial Timesa u kojem se pominje ova suma kao efekat koji bi rudnik imao na privredu Srbije. „Cifre se baziraju na računici srpske vlade i po njima bi projekat Jadar trebalo da godišnje povećava bruto domaći proizvod za oko 10 milijardi evra, ili za neverovatnih 22 procenta trenutnog BDP-a“, ističe Katić.

U članku britanske medijske kuće navodi se projekcija Rio Tinta po kojoj bi rudnik direktno uvećao BDP za jedan, a indirektno za četiri procenta. Ipak, dalje u tekstu se pominje da Vlada Srbije ima veća očekivanja. Ona predviđa pomenutih 10 milijardi evra godišnje i to od uključivanja projekta Jadar u celokupan lanac proizvodnje tog metala za baterije za električna vozila, piše FT.

Katić objašnjava da bi prihodi od eventualne eksploatacije i izvoza povećali srpski bruto društveni proizvod, ali da po pravilu ti prihodi pripadaju Rio Tintu i da ne bi ostali u Srbiji.

„Srbija će od toga imati rudnu rentu, možda će Rio Tinto platiti i nešto poreza, a poneko će dobiti čak i platu radeći za Rio Tinto. Tu će se finansijske koristi za Srbiju završiti i one će biti neuporedivo manje nego što će biti statistički rast BDP-a,“ napisao je Katić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma