Životna sredina

Mihajlović: Rudnik litijuma bi bio digitalizovan, bez otpadnih voda

Mihajlovic Rudnik litijuma digitalizovan otpadnih voda

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

16.08.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

16.08.2022.

Država

Podeli

Vicepremijerka Zorana Mihajlović tvrdi da bi rudnik litijuma u Jadru bio potpuno digitalizovan, bez isparenja sumporne kiseline i tečnog otpada. Predsednik Aleksandar Vučić je pre toga poručio da će sledeća vlada odlučiti „da li je odluka o zabrani iskopavanja litijuma finalna“.

Državni vrh je ponovo krenuo u kampanju za iskopavanje rude litijuma i njenu preradu u Srbiji i to pogotovo projekat Jadar, kompanije Rio Tinto, kojeg je vlada u januaru zaustavila posle masovnih protesta. „Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ljudima u Jadru, Rađevini, u lokalnim mestima i lokalnim selima. Nije pružio dovoljno informacija ni Vladi Republike Srbije“, naglasila je tada premijerka Ana Brnabić.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi rudnik, fabrika baterija i fabrika električnih automobila povećali bruto društveni proizvod Srbije za više od 25 odsto. Ona nije pomenula Rio Tinto niti njegov formalno neaktivni projekat Jadar, ali jedino je taj poduhvat došao do faze planiranja rudnika i postrojenja za preradu, koje je neophodno da se proizvede materijal za baterije.

Mihajlović: Litijum je mogao da bude velika razvojna šansa za Srbiju

„Litijum je kritična mineralna sirovina na globalnom nivou, to je nafta 21. veka i očekuje se da do 2050. godine tražnja za litijumom biti uvećana za 900 odsto i to je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona“, navodi Mihajlović. Ona tvrdi da pojedinci koriste litijum u političke svrhe i da šire paniku zarad političkog profita.

Nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, izjavila je vicepremijerka Zorana Mihajlović

„To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane“, izjavila je vicepremijerka.

Mi smo jedini narod koji se odrekao svoje nafte

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije ocenio da je njegova najveća greška bila što je projekat Jadar prekinut.

„Napravili smo veliku grešku. Mi smo jedini narod koji se odrekao svoje nafte, koje su strane službe lažima preko medija naterale da se odreknu bogatstva. To je klasičan primer kako su strane službe uspele da unište nešto što je moglo da bude kvantni skok za Srbiju. Oni su se tukli među sobom da li će Rio Tinto ili neka druga kompanija. Zato što je naš litijum najkvalitetniji“, naglasio je. Vučić je kazao da treba pitati „sledeću vladu da li je odluka o zabrani iskopavanja litijuma finalna“.

U zemlji postoje još brojni projekti istraživanja litijuma. Aktivnosti kompanija koje ih sprovode izazvale su širom zemlje proteste meštana, koji se žale na uništavanje prirode i zagađivanje izvora vode kao i zemljišta.

U Srbiji iskopavanje litijuma nije zabranjeno, a Kreni-promeni i SEOS su najavili žalbu Ustavnom sudu jer parlament još nije overio potpise za trajnu zabranu istraživanja i iskopavanja rude tog alkalnog metala kao i bora

Inicijativa Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije spremaju žalbu Ustavnom sudu jer Narodna skupština Srbije još nije verifikovala 38.000 potpisa prikupljenih u okviru narodne inicijative da se trajno zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora. Država nije uvela nikakvu zabranu osim što je formalno obustavila projekat Jadar.

„Loznica je cela mogla da procveta. Čitava Mačva. Mogli su da imaju budžet 200 miliona evra, da bacaju pare. I da umesto realnih 80.000 ljudi koliko imaju, da imaju 150.000 ljudi“, izjavio je Vučić.

Komentara: (4)
Zsolt / 17.08.2022.

A šta sa odpadnom vodom? Popili bi kineski radnici? NE TREBA!!!

Arbajter Dušan / 17.08.2022.

Kad RT iliELit pilože avans (u banci koju kažemo) kojim bi se šteta kae odu i nestanu, ispravila i deo od dobiti onda da odobrimo projekte pa da rae Dotle je sve šarena laža !!!

Micha / 19.08.2022.

Ovu su baš pritisli da lobira.

Brektalo / 31.08.2022.

Zašto ne kopaju litijum u Portugalu ili Nemačkoj, ima ga mnogo više nego u Srbiji. Ne postoji ekološko prihvatljivo rudarstvo!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

16. avgust 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

16. avgust 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

16. avgust 2022. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

16. avgust 2022. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke