Životna sredina

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Foto: NEKO brine za Levač

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meštanima Dragova kod Rekovca stigla je opomena pred utuženje od advokata firme Balkan istraživanja Radivoja Vučićevića. Obrazložio je da su ovom privrednom društvu bila onemogućena geološka istraživanja litijuma i bora i da je pretrpelo štetu. Aktivisti ističu da takve tvrdnje nisu potkrepljene argumentima i da su „neprofesionalne i amaterske“, kao i da je to pritisak australijske kompanije Balkan Mining and Minerals.

U opomeni pred utuženje upućenoj stanovnicima sela Dragova u opštini Rekovac, od njih se potražuje 140 hiljada evra zbog štete koju su navodno pretrpela Balkan istraživanja, registrovana na Novom Beogradu.

Advokat navodi da su meštani onemogućili geološka istraživanja u Rekovcu i prouzrokovali zastoj te da je firma morala da plaća penale.

Balkan istraživanja su nosilac odobrenja za geološka istraživanja litijuma, bora i pratećih metaličnih mineralnih sirovina na području Rekovca, stoji u opomeni. Navedeno je da je, osim uzimanja uzoraka zemljišta za analizu, planirano istražno bušenje.

Od meštana se traži da navodni dug od 140 hiljada evra izmire u roku od 15 dana od prijema opomene

Od meštana se traži da navedeni dug izmire u roku od 15 dana od prijema opomene pred utuženje.

Vučićević je napomenuo da će se nakon završetka postupka finansijske revizije u Australiji i Srbiji obratiti sa novim zahtevom za nadoknadu štete iskazanu u padu vrednosti akcija na berzi u Sidneju.

Reakcije meštana i aktivista

Meštani Dragova su se prošle godine usprotivili i sprečili geološke istraživačke radove u opštini Rekovac. Oni navode da su za sada dve osobe dobile ovakvu opomenu.

Opomena pred utuženje izazvala je reakcije i negodovanje na društvenim mrežama i u grupama koje se protive rudarskim istraživanjima i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

„Pismo nema argumentovane tvrdnje, njegove pretnje nemaju jasnu premisu, neprofesionalno je, neetično i amatersko. Ni Rio Tinto se ne bi spustio na ovaj nivo neprofesionalizma i nepoštovanja. Na dubljem nivou, zahtevi koji se iznose impliciraju nepoštovanje koje kompanija gaji prema inteligenciji srpskih poljoprivrednika“, izjavila je za Balkan Green Energy News koordinatorka pokreta Marš sa Drine Bojana Novaković. Ona je istakla da je pismo pokazatelj uspešnog otpora meštana.

Pokret Marš sa Drine navodi da je ova opomena finansijska pretnja kompanije Balkan Mining and Minerals srpskom poljoprivredniku bez pravnog osnova. Ta organizacija je kritikuje da grubo potcenjuje to koliko poljoprivrednici u Srbiji poznaju zakon.

Čini se da je kompanija zaboravila da je obezbeđivanje dozvole od zainteresovanih strana ključni korak koji treba preduzeti pre pokušaja da se unese bilo koja mašinerija. Finansijska odgovornost prevremenog angažovanja izvođača radova pre nego što je zajednica saglasna ne pada na lokalne farmere koji ostvaruju svoje pravo na slobodu govora. To pada na kompaniju koja je preuzela taj (pravno sumnjiv) rizik,“ navela je Novaković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

1. jul 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

1. jul 2022. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

1. jul 2022. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. jul 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja