Životna sredina

Ekološki karavan i protesti: počelo prikupljanje 30 hiljada potpisa za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji

Počeo protestni ekološki karavan i prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Akcija Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i organizacije Kreni – Promeni počela je danas sa prikupljanjem potpisa za pokretanje narodne inicijative za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji, dok je prvi protest ekološkog karavana za zdravu životnu sredinu najavljen za subotu u Boru. Cilj je da se prikupi 30 hiljada potpisa za narodnu inicijativu, ali će prema najavama organizatora, prikupljanje potpisa pratiti i ekološki protesti u gradovima širom Srbije, jer u dolini Jadra „ništa nije rešeno“, tvrde aktivisti.

Cilj potpisivanja je da se iskoristi mehanizam iz zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kojem se zvanično predlaže zakon o kome će Narodna skupština u novom sazivu morati da odluči, kaže Savo Manojlović iz Kreni – Promeni.

Potrebno je 30 hiljada potpisa kako bi se predlog zakona našao pred Narodnom skupštinom

Predlog zakona za trajnu zabranu istraživanja, ekspolatacije, prerade minerala koji u sebi sadrže litijum i bor na teritoriji cele Srbije predat je Narodnoj skupštini. Potrebno je 30 hiljada potpisa kako bi se taj predlog zakona našao pred skupštinom. Zakonski rok za to je 90 dana, a inicijativa je verifikovana 15. februara.

Dobar odziv, treba sve overiti

Manojlović navodi da uz odziv poput današnjeg sakupljanje potrebnih potpisa neće biti nikakav problem, ukoliko overivači budu radili svoj posao kako treba. On ističe da je trenutno problem to što u nekim gradskim upravama još uvek ne znaju da su po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi dužni da vrše overu potpisa.

Veliko je interesovanje za prikupljanje potpisa, ljudi čekaju i potrebno je još overivača, kaže Manojlović, koji pohvalio službenike iz beogradske opštine Stari grad i Loznice. Međutim, on je pomenuo i neregularnosti i slučaj u Novom Sadu, gde su sa terena bili povučeni overivači i pored zvaničnih dopisa.

Bez obzira na versko, nacionalno ili partijsko opredeljenje, građani imaju pravo da odlučuju kakav će biti zakon u ovoj zemlji, kazao je Manojlović.

Sakupljanje potpisa je u toku širom Srbije

Potpisivanje inicijative biće organizovano u oko 40 gradova, kažu organizatori, a građani mogu da provere satnice i lokacije na internet stranici Kreni-promeni, a biće i redovna obaveštenja na društvenim mrežama. Ukoliko inicijativa uspešno prikupi potpise, Narodna skupština će o predlogu zakona odlučivati u novom sazivu, nakon izbora.

Građani mogu da provere satnice i lokacije na internet stranici Kreni-promeni

„Pošto skupština i vlada sada nisu funkcionalne i ne mogu više ništa da odluče, mi se pripremamo za novu vlast. Oni su imali priliku do 15. februara i mogli su usvojiti naš predlog zakona, ali to nisu hteli“, kaže Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar, za BGEN.

On je izrazio sumnju u odluku o poništavanju uredbe o prostornom planu za projekat Jadar i da su vlada i država ostavili prostora da „kada prođu izbori, ponovo guraju ovaj projekat.“

Protesti se nastavljaju

Za subotu je najavljen protest u Boru, prvi u nizu na ovom ekološkom karavanu, koji združeno organizuju SEOS, Kreni-promeni i udruženje Borani se pitaju. Protest je uredno prijavljen za 19 časova u subotu i nije u pitanju blokada, ističe Kokanović i kaže da se je „glavni aspekt zaštita životne sredine – čist vazduh, čista voda, čista zemlja, znači budućnost ove naše zemlje.“

Protest u Boru je prijavljen za 19 časova u subotu i nije u pitanju blokada

Protesti će se održati i u Boru, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čačku, Loznici i Beogradu, najavili su organizatori ovog karavana.

„Mi smo obećali da ćemo ovu temu držati u izbornoj kampanji, ukoliko ne budu ovo usvojili samostalno, a mi uvek držimo reč. Sada je ovo način da pokažemo svima koji učestvuju na izborima da će ova tema stajati i da se oni iz ove teme neće izvući,“ naglasio je Manojlović stav organizacija koje se zalažu za zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora.

U dolini Jadra bez promena

Organizatori su podsetili i na zaključak sa skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održanog 1. marta, na kome je formulasan stav stučnjaka da projekat u dolini Jadra „ne može biti prihvatljiv.“

U dolini Jadra ništa nije završeno i ništa nije rešeno, ističe Kokanović. Kompanija je i dalje prisutna i dalje „vrbuju ljude da otkupljuju imanja“, kaže on.

„Kupili su dva domaćinstva i nekih desetak parcela poljoprivrednog zemljišta. Da je uredba ukinuta i da je po uredbi, oni bi dosad trebali te bušotine da zatvore i saniraju, ali se ponašaju kao da se ništa nije desilo“, rekao je aktivista iz Ne damo Jadar.

Komentara: (1)
Jelisaveta Blažetin / 13.03.2022.

Bravo za akciju… Stara sam i bolešljiva, ali ako bude u Somboru i zdravlje mi dopusti – idem potpisati…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

10. mart 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

10. mart 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

10. mart 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

10. mart 2022. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.