Životna sredina

Ekološki karavan i protesti: počelo prikupljanje 30 hiljada potpisa za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji

Počeo protestni ekološki karavan i prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Akcija Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i organizacije Kreni – Promeni počela je danas sa prikupljanjem potpisa za pokretanje narodne inicijative za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji, dok je prvi protest ekološkog karavana za zdravu životnu sredinu najavljen za subotu u Boru. Cilj je da se prikupi 30 hiljada potpisa za narodnu inicijativu, ali će prema najavama organizatora, prikupljanje potpisa pratiti i ekološki protesti u gradovima širom Srbije, jer u dolini Jadra „ništa nije rešeno“, tvrde aktivisti.

Cilj potpisivanja je da se iskoristi mehanizam iz zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kojem se zvanično predlaže zakon o kome će Narodna skupština u novom sazivu morati da odluči, kaže Savo Manojlović iz Kreni – Promeni.

Potrebno je 30 hiljada potpisa kako bi se predlog zakona našao pred Narodnom skupštinom

Predlog zakona za trajnu zabranu istraživanja, ekspolatacije, prerade minerala koji u sebi sadrže litijum i bor na teritoriji cele Srbije predat je Narodnoj skupštini. Potrebno je 30 hiljada potpisa kako bi se taj predlog zakona našao pred skupštinom. Zakonski rok za to je 90 dana, a inicijativa je verifikovana 15. februara.

Dobar odziv, treba sve overiti

Manojlović navodi da uz odziv poput današnjeg sakupljanje potrebnih potpisa neće biti nikakav problem, ukoliko overivači budu radili svoj posao kako treba. On ističe da je trenutno problem to što u nekim gradskim upravama još uvek ne znaju da su po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi dužni da vrše overu potpisa.

Veliko je interesovanje za prikupljanje potpisa, ljudi čekaju i potrebno je još overivača, kaže Manojlović, koji pohvalio službenike iz beogradske opštine Stari grad i Loznice. Međutim, on je pomenuo i neregularnosti i slučaj u Novom Sadu, gde su sa terena bili povučeni overivači i pored zvaničnih dopisa.

Bez obzira na versko, nacionalno ili partijsko opredeljenje, građani imaju pravo da odlučuju kakav će biti zakon u ovoj zemlji, kazao je Manojlović.

Sakupljanje potpisa je u toku širom Srbije

Potpisivanje inicijative biće organizovano u oko 40 gradova, kažu organizatori, a građani mogu da provere satnice i lokacije na internet stranici Kreni-promeni, a biće i redovna obaveštenja na društvenim mrežama. Ukoliko inicijativa uspešno prikupi potpise, Narodna skupština će o predlogu zakona odlučivati u novom sazivu, nakon izbora.

Građani mogu da provere satnice i lokacije na internet stranici Kreni-promeni

„Pošto skupština i vlada sada nisu funkcionalne i ne mogu više ništa da odluče, mi se pripremamo za novu vlast. Oni su imali priliku do 15. februara i mogli su usvojiti naš predlog zakona, ali to nisu hteli“, kaže Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar, za BGEN.

On je izrazio sumnju u odluku o poništavanju uredbe o prostornom planu za projekat Jadar i da su vlada i država ostavili prostora da „kada prođu izbori, ponovo guraju ovaj projekat.“

Protesti se nastavljaju

Za subotu je najavljen protest u Boru, prvi u nizu na ovom ekološkom karavanu, koji združeno organizuju SEOS, Kreni-promeni i udruženje Borani se pitaju. Protest je uredno prijavljen za 19 časova u subotu i nije u pitanju blokada, ističe Kokanović i kaže da se je „glavni aspekt zaštita životne sredine – čist vazduh, čista voda, čista zemlja, znači budućnost ove naše zemlje.“

Protest u Boru je prijavljen za 19 časova u subotu i nije u pitanju blokada

Protesti će se održati i u Boru, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čačku, Loznici i Beogradu, najavili su organizatori ovog karavana.

„Mi smo obećali da ćemo ovu temu držati u izbornoj kampanji, ukoliko ne budu ovo usvojili samostalno, a mi uvek držimo reč. Sada je ovo način da pokažemo svima koji učestvuju na izborima da će ova tema stajati i da se oni iz ove teme neće izvući,“ naglasio je Manojlović stav organizacija koje se zalažu za zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora.

U dolini Jadra bez promena

Organizatori su podsetili i na zaključak sa skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održanog 1. marta, na kome je formulasan stav stučnjaka da projekat u dolini Jadra „ne može biti prihvatljiv.“

U dolini Jadra ništa nije završeno i ništa nije rešeno, ističe Kokanović. Kompanija je i dalje prisutna i dalje „vrbuju ljude da otkupljuju imanja“, kaže on.

„Kupili su dva domaćinstva i nekih desetak parcela poljoprivrednog zemljišta. Da je uredba ukinuta i da je po uredbi, oni bi dosad trebali te bušotine da zatvore i saniraju, ali se ponašaju kao da se ništa nije desilo“, rekao je aktivista iz Ne damo Jadar.

Komentara: (1)
Jelisaveta Blažetin / 13.03.2022.

Bravo za akciju… Stara sam i bolešljiva, ali ako bude u Somboru i zdravlje mi dopusti – idem potpisati…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

10. mart 2022. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

10. mart 2022. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

10. mart 2022. - Odbor za zaštitu životne sredine je stručno i savetodavno telo čija je funkcija da Senatu i drugim organima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

10. mart 2022. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika