OIE

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2022.

Najcitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2022.

Foto: BGEN

Objavljeno

30.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Dugo su građani Srbije čekali priliku da sami proizvode zelenu električnu energiju za svoju potrošnju, a 2022. im je to i donela. Brzina kojom solarni paneli prekrivaju krovove širom zemlje iznenadila je sve, čak i najveće optimiste. Srbija nije izuzetak, jer se sličan trend dešava i u drugim zemljama regiona, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kipru, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, pa su upravo vesti o solarnom bumu oborile rekorde čitanosti na našem portalu.

Vesti o demokratizaciji energetike u regionu po modelu prozjumera ušle su kao novitet na Listu najčitanijih u 2022. godini, što je zaista dobra vest. Na listi su se našle i vesti koje su po velikom broju čitanja pokazale da su građani istinski zabrinuti za ove teme. Reč je o najavi otvaranja rudnika litijuma u Srbiji, konfuziji u komunikaciji na relaciji Vlada Srbije – Rio Tinto – građani, kao i vesti o energetskoj krizi.

Na zaboravite da pročitate i šta je bilo najčitanije na engleskoj verziju portala (Most read in 2022)!

1. Srbija omogućila građanima da postanu prozjumeri – nezadrživ rast solara

Srbija je konačno omogućila domaćinstvima i firmama da instaliraju solarne panele i postanu prozjumeri. Tako će oni smanjiti račune za struju, povećaće se proizvodnja zelene energije i smanjiti uvoz, a otvoriće se i nova radna mesta.

Od kraja aprila do 30. decembra 589 domaćinstava i 87 firmi je instaliralo solarne panele. Ukupna snaga priključenih elektrana je malo manja od 17 MW, a u završnoj fazi su odobrenja za priključenje još skoro 170 MW.

I to se sve desilo dobrim delom bez subvencija, koje je država počela da odobrava, i za kojima postoji veliko interesovanje građana, pa se svi nadaju da će se ova praksa nastaviti i proširiti.

Solarni bum nisu mogle da uspore ni nesuglasice unutar Vlade Srbije, koji se ogledaju u tome da je primenjen obračun koji je doneo manje smanjenje računa od očekivanog i razočarao prozjumere. Srećom nesporazumi su izglađeni, pa će od sledeće godine računi prozjumera biti još niži.

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

2. Energetska kriza drma svet

Cene energije i energenata uz energetsku sigurnost ili sigurnost snabdevanja postale su glavna preokupacija svih – od običnih građana, preko privrede do vlada.

Energetska kriza koja je započela slabljenjem pandemije korona virusa u drugoj polovini 2021. godine samo je dodatno produbljena u ovoj godini zbog rusko-ukrajinskog rata. Cene prirodnog gasa na evropskim berzama na dnevnom nivou su išle i preko 340 evra po MWh u odnosu na 80-90 evra pre sukoba, dok se struja prodavala po cenama koje su bile i desetak puta veće nego pre krize, kada je cena bila 50-80 evra po MWh.

Kraj godine doneo je smirivanje cena, pre svega zbog blage zime. Zatišje pred buru ili početak popuštanja krize?

Rekordna cena električne energije na SEEPEX-u: 540 evra za MWh

3. Jovan Memedović i odgovor na pitanje gde smo pogrešili

Reči Jovana Memedovića, novinara i autora serijala Savim prirodno, imale su snažan odjek. Gde smo pogrešili ili gde grešimo u odnosu prema prirodi je pitanje koji mnogi sebi postavljaju, Memedović je objasnio na svoj originalan način.

Memedović: Ekološku borbu gubimo jer decu nismo naučili pravom odnosu prema prirodi

4. Litijum: neka bude borba neprestana!

Građani Srbije, a pre svega oni koji žive, kao Dragan Simović, u Jadru, Dobrinji, Podrinju, Levču, Suvoboru, – lokacijama predviđenim za rudnike litijuma, uspeli su da nateraju Vladu Srbije da zaustavi projekat kompanije Rio Tinto.

Ali, da opasnost nije prošla potvrđuju i najnovije informacije iz srca Evropske unije – Brisela, i najače evropske ekonomije – Nemačke, pa je sasvim opravdano pitanje: Da li će EU žrtvovati Balkan da bi obezbedila resurse za svoju energetsku tranziciju?

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

5. Dubravka Đedović nova ministarka energetike

Ako ima bolje definicije za „vruć krompir“ onda je to vođenje ministarstva za energetiku u vremenu energetske krize. Dubravka Đedović je prihvatila izazov i postala nova ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Osim rešavanja izazova koje nosi energetska kriza, ona će morati i da privrede kraju izradu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i Strategije razvoja energetike, dokumenata koji će trasirati put srpske energetike u narednim decenijama.

Dubravka Đedović Negre nova ministarka rudarstva i energetike

6. Robert Golob ili kako postati premijer za tri meseca

Slovenija je donela pravo osveženje za političku scenu u regionu. Program Roberta Goloba i njegovog Pokreta Sloboda (Gibanje Svoboda) se oslanja na dekarbonizaciju, digitalizaciju, obnovljivu energiju i promoviše klimatsku akciju i zaštitu životne sredine.

Bivši premijer Slovenije Janez Janša prvo je smenio Goloba sa mesta predsednika Uprave državne firme GEN-I, a on je zatim osnovao Pokret Sloboda i tri meseca kasnije na izborima je pobedio.

Kada je postao premijer izjavio je da u Sloveniji ne može biti ratnih profitera, najavio je gradnju solarnih elektana snage 1.000 MW i poručio da će sledeće godine država potrošiti pet milijardi evra u borbi protiv energetske krize.

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

7. Prirodni gas je stvarno postao skup kao šampanjac

Za naš sajt su ove godine govorili brojni domaći i strani stručnjaci, privrednici, političari, među kojima su i Andreas Fat, Željko Đurišić, Adam Korteze, Dubravka Đedović, Nikola Rajaković, Joar Viken, Damir Miljević, Dirk Bušle.

Ipak, izdvojili smo Predraga Grujičića, šefa Sektora za gas u Sekretarijatu Energetske zajednice, čije prognoze su vrlo brzo postale realnost. Cena prirodnog gasa je ove godine povećana u zavisnosti od isporuke i načina ugovaranja od pet do deset puta.

Kako će se EU osloboditi ruskog gasa i zašto će gas biti skup kao šampanjac

8. „Ne radi se u stvari o otpadu, uvek se radi o ljudima“

Ne radi se u stvari o otpadu, uvek se radi o ljudima, je poruka koja možda najbolje oslikava zašto Srbija mora da se osvesti i krene da rešava problem upravljanja otpadom.

Poruku je poslao jedan od naših sagovornika, eminentnih domaćih i stranih stručnjaka, koji su nam pomogli da u okviru serijala „Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije“ detaljno skeniramo stanje u ovom sektoru i damo konkretne preporuke kako krenuti napred.

U serijalu smo se bavili deponijama i smetlištima, komunanim otpadom, zatim ambalažnim otpadom i dobijanjem energije iz otpada, a najveću pažnju javnosti privukao je industrijski otpad.

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

9. Šampioni energetske tranzicije

Šampioni energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu je serijal u okviru kojeg smo ove godine pokušali da u moru odličnih projekata pronađemo one koji su zaista napravili promenu i koji su tu titulu zaslužili velikim radom, posvećenošću, entuzijazmom i željom da pokažu da je energetska tranzicija izvodljiva i da daje dobre rezultate

Naši šampioni su pokazali kako dobro planiranje i implementacija novih rešenja, energetskog menadžmenta ili tehnologija smanjuju troškove za energiju i energente, podižu efikasnost poslovanja i smanjuju zagađenje životne sredine.

Priče o njima su vodiči za sve koji žele da krenu ovim putem, ujedno i inspiracija i motivacija, ali i odavanje priznanja onima koji su shvatili da energetska tranzicija nije pretnja, već prilika za razvoj.

Energetska tranzicija za mala i srednja preduzeća – Menprom iz Tuzle šampion pametnog promišljanja

10. Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije

Energetska kriza je napravila savršen štimung za konferenciju Privreda Srbije na tržištu električne energije, u organizaciji našeg portala. Tražilo se mesto više za skup koji je privukao privrednike, bankare, političare, eksperte i poznavaoce prilika na tržištu električne energije.

Sve njih je zanimalo šta će se dešavati na tržištu u narednim godinama, kao i kakve to nove uloge čekaju sve njih.

VIDEO: Snimak konferencije „Privreda Srbije na tržištu električne energije“, Beograd, 22.02.2022.

Ovo je lista najčitanijih tekstova od 11. do 20 mesta:

11. Raspisan konkurs za subvencije za zamenu stolarije i solarne panele

12. Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

13. Komunalni otpad – neiskorišćeni resurs Srbije

14. Gajenje voća pod solarnim panelima – dvostruka korist za poljoprivrednike uz agrosolar

15. Kako otkočiti i ubrzati investicije u solar i vetar u Srbiji: predlog za novi model aukcija

Kako otkočiti i ubrzati investicije u solar i vetar u Srbiji: predlog za novi model aukcija

16. Subvencionisane solarne panele u Crnoj Gori želi da postavi skoro 15.000 domaćinstava i firmi

17. Upalio se crveni alarm u Srbiji: čak 40 odsto građana pije neispravnu vodu

18. Berlinska deklaracija potvrdila jačanje regionalne saradnje u energetici na Zapadnom Balkanu

19. Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

20. Tajni ugovor Vlade Srbije i norveškog Rystad Energyja za konsultanta za prevazilaženje energetske krize

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. decembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. decembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. decembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. decembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji