OIE

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

solarni paneli monteri obuka

Foto: Maria Godfrida from Pixabay 

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Za samo pet meseci, od kada je usvojena neophodna regulativa, Srbija je dobila skoro 300 malih solarnih elektrana, što znači da je instalirano skoro deset hiljada solarnih panela. Ovi podaci govore da je u toku ubrzani razvoj nove grane privrede, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu.

Obuka za montere za solarne panele je prilika i za one koji imaju određena elektrotehnička znanja, ali i za one koji ih upošte nemaju. Zainteresovani bi šansu za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za posao montera solarnih panela trebalo da imaju u oktobru u novosadskom Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

Ideja je, kako kažu, nastala na osnovu zahteva poslodavaca jer je sve više građana i firmi koji žele da postanu prozjumeri. Takođe, u pripremi je veliki broj projekata za velike solarne elektrane domaćih i stranih investitora.

Aleksandar Ašonja, v.d. direktor Edukativnog centra, kaže da je interesovanje za ovu obuku veliko. On je istakao da će obuke držati stručna lica iz obrazovnih ustanova sa teritorije Vojvodine, a koristiće se i adekvatne učionice sa solarnim fotonaponskim sistemima, koje su u sastavu pojedinih preduzeća.

Obuka za dokvalifikaciju trajaće 40 sati i desetak dana

Inače, koliko je ovo zanimanje traženo u Evropi govori podatak da je industrija solarne energetike u Evropi prošle godine povećala broj zaposlenih 30 odsto, sa 358.000 u 2020. na 466.000 u 2021. Prognoze su da će do 2030. dostići brojku od milion, a ako instalacije budu ubrzane to će se desiti i pre, do 2026.

Marinko Kresoja, koordinator sprovođenja obuka u Centru, kaže za Balkan Green Energy News da je usvojen program obuke za dokvalifikaciju, a za prekvalifikaciju je u pripremi.

Obuka bi trebalo da traje 40 sati tokom desetak radnih dana, i da se sastoji od teorije i prakse.

„Plan je da se krene u oktobru, i da se do kraja godine sprovede obuka za dve grupe radnika. Kada to završimo obavestićemo poslodavce da te ljude mogu da kontaktiraju i onda će nam poslodavci reći sta je dobro, šta bi trebalo popraviti, jer je ideja da obuke budu što bolje“, kaže Kresoja.

Zasad samo za nezaposlene sa teritorije Vojvodine

Oni koji prođu obuku, naravno, mogu da razviju svoj biznis i da kao preduzetnici nude svoje usluge. U odnosu na dokvalifikaciju, prekvalifikacija će trajati duže, 150-160, sati.

Cilj obuke za montera solarnih fotonaponskih sistema je, kako kažu u Edukativnom centru, upoznavanje polaznika sa opremom i njihovo osposobljavanje za samostalno montiranje solarnih fotonaponskih sistema.

Uslov da se prođe obuka je da su lica nezaposlena, prijavljenа na biro i da su sa teritorije Vojvodine. Nadamo se da će za primerom Edukativnog centra krenuti i druge ustanove i ponuditi priliku svima koji žele da nađu posao u industriji obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

29. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

29. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

29. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

29. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić