OIE

Prozjumeri dobili prve račune za struju: obračun koji je sve razočarao

prozjumeri racun za struju obracun eps

Foto: iStock

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Podeli

Različito tumačenje propisa Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike napravilo je pravu pometnju među prvim prozjumerima u Srbiji, ali i među onima koji tek planiraju da instaliraju solarne panele i tako smanje račune za električnu energije, ali i doprinesu zaštiti životne sredine. Nepostojanje dogovora dva ministarstva moglo bi da kompromituje jednu odličnu ideju, pa je potrebno da što pre sednu za sto i dogovore se. Otvorena su brojna pitanja o tome šta u stvari prozjumeri plaćaju na računima, ali i šta će plaćati narednih meseci.

Izvesno je da računi koje dobijaju prozjumeri (kupci-proizvođači) nisu umanjeni onoliko koliko su oni očekivali, ali i koliko je očekivalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Elektroprivreda Srbije je primenila mišljenje Ministarstva finansija o obračunu, pa su računi umanjeni oko 30 odsto, a bili bi 50 odsto da je, kako tvrdi Ministarstvo rudarstva i energetike, primenjena Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača koju je ono pripremilo, a usvojila Vlada Srbije.

Na pitanje da li je Ministarstvo finansija dalo saglasnost za usvajanje uredbe, što je redovna procedura, u Ministarstvu energetike kažu da je dalo pozitivno mišljenje, ali da je kasnije odbilo da postupi po rešenjima koje je prethodno prihvatilo. Ministarstvo finansija nam nije odgovorilo zašto.

Ministarstvo energetike: Ministarstvo finansija dalo saglasnost za usvajanje uredbe, pa se predomislilo

Mišljenje ovog ministarstva na osnovu kojeg je EPS obavio obračun dato je na zahtev EPS-a. U ovom državnom preduzeću odgovaraju da su to uradili jer je uredbom drugačije definisan način obračunavanja poreza, akcize i naknada nego što je to određeno u zakonima koji regulišu ova pitanja.

Inače, Ministarstvo finansija se u mišljenju EPS-a poziva na tumačenje tri zakona – o naknadama za korišćenje javnih dobara, porezu na dodatu vrednost i akcizama, dok Ministarstvo rudarstva i energetike svoj stav brani pomenutom uredbom.

Dva različita stava: obračun na osnovu preuzete energije ili na osnovu utrošene energije

Suština problema je da Ministarstvo finansija smatra da se PDV, akcize, ali i naknade za povlašćene proizvođače energije i energetsku efikasnost moraju obračunati na preuzetu energiju odnosno svu struju koju je prozjumer preuzeo od EPS-a. A Ministarstvo rudarstva i energetike smatra da bi trebalo da se obračunaju na utrošenu energiju, što je razlika između struje koju je prozjumer isporučio EPS-u i struje koju je preuzeo.

Ako se stav Ministarstva finansija primeni na račun prozjumera koji je pre postavljanja solarnih panela bio oko 2.500 dinara, sada će prozjumer morati da plati oko 1.700 dinara, što je smanjenje od 30 odsto, a ako se primeni stav Ministarstva rudarstva i energetike, račun će iznositi oko 1.300 dinara odnosno skoro 50 odsto manje.

Nema najava kada bi problem mogao da bude rešen, a od nivoa smanjenja računa zavisi dobar deo motivacije da neko instalira solarne panele

Smanjenje računa je važno za motivaciju svih potrošača da postanu prozjumeri. Investicija u solarnu elektranu na krovu košta oko 1.000 evra po kilovatu, a domaćinstva obično ugrađuju sisteme snage od pet do deset kilovata. Povraćaj investicije je, naravno, duži ako se račun smanji za 30 odsto umesto za 50 odsto.

Na pitanje kako će i kada ovaj problem biti rešen, u Ministarstvu rudarstva i energetike odgovaraju da će nastaviti da u dijalogu sa Ministarstvom finansija traže najpovoljnije rešenje za prozjumere. Angažovana je, kako kažu, i Svetska banka, i priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača, posle koje će biti predložene mere kako bi se računi dodatno smanjili. Da li to znači i više od ovih 50 odsto, nisu pojasnili.

Balkan Green Energy News donosi objašnjenje stavki na računu prozjumera i tumačenje samog obračuna, ali neka pitanja i dalje ostaju bez odgovora jer ih duguju i EPS i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Šta je osnovica za PDV, akcizu i naknade: preuzeta energija ili utrošena (razlika između preuzete i isporučene)?

prozjumeri racun obracun

Suština statusa prozjumera je da sam proizvodi energiju za sopstvenu potrošnju, a da kada proizvodi više nego što troši, taj višak može da isporuči u EPS-ov sistem i povuče ga kada mu zatreba.

U konkretnom primeru jednog prozjumera, čiji je račun pre postavljanja panela bio oko 2.500 dinara, to izgleda ovako. Sa elektranom snage 10 kW proizveo je oko 1.500 kilovat-sati u jednom mesecu. To nije očitano u računu, a svaki prozjumer može da izmeri svoj učinak. EPS-u je isporučio 835 kWh, a od EPS-a je preuzeo 220 kWh – 154 u višoj i 66 u nižoj tarifi.

Prozjumer sa dvotarifnim brojilom posebno pokriva potrošnju u višoj, a posebno u nižoj tarifi

Kod dvotarfinog brojila, prozjumeru se iz isporučene energije „pokriva“ preuzeta energija posebno po višoj i po nižoj tarifi, a kod jednotarifnog zajedno. Za preuzetih 154 kWh u višoj tarifi prozjumer je obezbedio 829 kWh proizvedenih u vreme više tarife odnosno danju, a za preuzetih 66 kWh u nižoj tarifi samo šest, jer je proizvodnja solarnih panela tokom noći bila mala. To znači da je EPS-u isporučio 675 kWh više u višoj tarifi, koji mu se računaju kao višak, ali u nižoj tarifi ima manjak od 60 kWh.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da uredba propisuje da u osnovicu za akcizu, PDV i naknade ulazi samo utrošena energija odnosno razlika između isporučene i povučene energije, a to je 60 kWh. Ali, stav Ministarstva finansija je da u osnovicu ulazi sva preuzeta energija, a to je 220 kWh. U prvom slučaju osnovica za akcizu je 1.630 dinara, a u drugom 561 dinar, pa je iznos akcize i PDV-a 473 odnosno 163 dinara.

Ovo je ključni problem koji najviše utiče na krajnji račun, jer od ove količine kilovat-sati zavisi osnovica za akcizu i PDV. Treba reći da se prozjumeru utrošena energija, ako je ima, naplaćuje kao i pre instaliranja solarnih panela.

Šta je to naknada za obračun pristupa distributivnom sistemu?

Reč je o naknadi čija naplata je opravdana, jer su to troškovi za korišćenje distributivne mreže, ali ranije nije bila iskazivana na računu, već je bila sadržana u ceni kilovat-sata. Zašto je to sada ovako, trebalo bi da odgovore EPS i Ministarstvo rudarstva i energetike. Evo odgovora.

U EPS-u kažu da se to radi u skladu sa Metodologijom za određivanje cene pristupa sistemu za distribuciju električne energije. S obzirom na to da su cene struje za prozjumere, kako dodaju, iste kao i za sve na garantovanom snabdevanju i da je u njih uračunat trošak za pristup distributivnom sistemu, to znači da je ova naknada već sadržana u ceni za utrošenu energiju.

Obračun je komplikovan

„Kako se, međutim, naknada obračunava na ukupno preuzetu energiju, a obračunava utrošena energija, to se razlika od preuzete do utrošene energije zasebno obračunava. Drugim rečima, deo naknade je obračunat kroz cenu za utrošenu energiju, a ostatak kroz stavku koja se odnosi na naknadu za razliku preuzete i utrošene energije. Ova stavka ulazi u osnovicu za akcizu i PDV“, objašnjavaju za Balkan Green Energy News u EPS-u.

U konkretnom slučaju, naknada iznosi 603 dinara, a iznos je isti i ako se primeni mišljenje finansija i Uredba energetike. U suštini ova naknada se obračunava na svu struju koju je prozjumer preuzeo.

Razlika i u iznosu naknada za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost

prozjumeri racun obracun troskovi

Ove naknade su i ranije bile na računu. Iz prve se finansira povećanje korišćenja obnovljive energije odnosno daju subvencije za vetroparkove, solarne elektrane, male hidroelektrane  i biogasne elektrane, a iz druge investicije u štednju energije kao što su ugradnja izolacije, stolarije i efikasnijih sistema za grejanje.

Pre mišljenju Ministarstva finansija, one se obračunavaju na preuzetu energiju, a prema uredbi bi trebalo na utrošenu energiju. U konkretnom slučaju, ove dve naknade su obračunate na 220 kWh i iznose oko sto dinara, a da je primenjena uredba bile bi 27 dinara.

Ove naknade bi možda mogle da budu ukinute za prozjumere

Budući da su prozjumeri investirali u solarne panele, što samo po sebi znači veću upotrebu zelene energije i donekle energetski efikasnije domaćinstvo, možda bi mogli i da budu oslobođeni njihovog plaćanja, ali nadležni zasad o tome ne razmišljaju.

Na računu prozjumera su ostale i fiksne stavke obračunske snage  i troška garantovanog snabdevača.

Šta će se dešavati zimi?

Na kraju, postoje i pitanja na koja odgovore mogu da daju samo EPS i Ministarstvo rudarstva i energetike. Možda najvažnije je kako će se obračunavati povlačenje viška struje koju su prozjumeri isporučili EPS-u.

Na primer, u zimskim mesecima sa slabom proizvodnjom solarnih panela, a velikom potrošnjom prozjumera, možemo imati sledeću pretpostavljenu situaciju: isporučena količina je 20 kWh, a preuzeto je 400 kW, što će reći da je utrošena energija 380 kWh. Po obračunu Ministarstva finansija, naplata ide na ovih 400 kWh, a po uredbi na 380 kWh. Razlika u novcu će biti minimalna.

U tim zimskim mesecima će prozjumeri verovatno imati više hiljada kilovat-sati koje su kao višak predali tokom letnjih meseci. Da li će se ova razlika od 380 kWh pokriti iz viška?

Odgovor EPS-a na ovo pitanje mogao bi se protumačiti da će višak predate energije automatski biti iskorišćen da se smanji utrošena energija.

„Ukoliko kupac proizvođač u određenom obračunskom periodu isporuči više energije u sistem nego što preuzme, taj višak se po vremenima primene tarife prenosi u naredni period i njime se umanjuje neto energija“, kažu u EPS-u. Neto energija je razlika između preuzete i isporučene električne energije.

Komentara: (47)
Zsolt / 22.07.2022.

Dobro jutro Srbijo!
Čekam komentare…..

Nenad B / 22.07.2022.

Naravno da nisam ocekivao da ce racun biti 0 dinara ali sa druge strane ni naplatu proizvedenih kilovata dva puta.
Ako Srbija tezi na EU zasto se ne implementira zakon drzava clanica i po ovom pitanju?
Ako ostane ovako verujem da slede raskidi ugovora i zbog neisplativosti ulaganja,drasticno manji broj novih.
Nadam se ipak da zdrav razum i dalje postoji

Sonja / 22.07.2022.

@Nenad B, slazem se. Nema potrebe izmisljati toplu vodu i angazovati Svetsku banku za obracun. Dovoljno je pogledati u komsiluk i videti kako tamo funkcionisu prozjumeri.

Milos Nis / 22.07.2022.

Zar ste mislili da ce EPS na neki drugi nacin da se cupa iz “blata”?
Inace 3. mesec kasne sa placanjem proizvodjacima.
EPS je puk’o kao zvecka.

Promatrač / 22.07.2022.

Čitava fora je da te država opljačka i to je srž svega. Pitanje je zašto bi Prozjumer uopšte plaćao račun za struju ako nije potrošio ni 1KW iz sistema EPS-a, a kao drugo zašto EPS ne plati Prozjumeru novac za isporučenu el. energiju koju je proizveo?

Odogovor je – zato što se tako neće moći pljačkati građanin.

Jovan / 22.07.2022.

Samo budala sklapa dogovor i sluša državu, ne kaže se uzalud da nema hlada ispod državnog drveta. Jedino dobro je proizvoditi struju za sopstvene potrebe i tu kwh košta upola manje, oko 400€ po kwh. Kada si sam proizvođac imas uvek struje, a kada si prozjumer kada je restrikcija ili nestane struja onda je i ti nemas, a to nas čeka na zimu.

Mister No / 22.07.2022.

Ja pokušavam da izađem iz svih ugovora,računa da državnim preduzećima.Ostao mi je još MTS 01.09.Sa EPS i čistoćom moram još ratovati.Držvna preduzeća su sve štetočine.

Simbad / 22.07.2022.

Iz prve ruke, investicija je sa ovakvim obračunom prilično neisplativa. No, nema kajanja, daleko bilo, radimo na zelenoj energiji a i ovo vidim kao prvi korak ka potpunom osamostaljenju. EPS je razorena firma, razorile su je bitange, vlast je u fazonu otmi narodu što više… teško da se može očekivati nešto od takvih.

Goran Cucic / 23.07.2022.

Ne znam koga misle da stimulisu da postavi solare sa ovakvim objasnjenjima.

раде / 23.07.2022.

Зато сам се раскачио са ЕПС-а…уградио соларне панеле 6kw, јаке батерије за акумулацију струје…и не плаћам ништа а довољно за једно домаћинство….ако задали струје ту је агрегат да допуни…

Djole / 23.07.2022.

Instalirati paralelni sistem i resen problem. Svako moze da se iskljuci iz mreze posle prombiranog brojila.

Gazda paja / 23.07.2022.

Kupili ste maglu i stavili na krov a sad ocekujete popuste ? Pa da li ste vi normalni? Treba na psihijatriju da odete da provere

Čeda / 23.07.2022.

Ako im već naplaćuju taksu za proizvođače zelene energije, nek im i plaćaju viškove struje po cenama za proizvođače zelene energije.

Његован / 23.07.2022.

Нашли Американци црнце, даље знамо

Zeljko / 23.07.2022.

Dokle vise da budemo samaricani.Ajde smislite novi lopovluka a onda u kuci Cu na Zlatibor.

Ivan / 23.07.2022.

Kao energetska kriza, a mi se bahatimo. Odvraćamo domaćinstva od proizvodnje struje u vreme kada uvozimo preskupu struju, a zašto? Ili neko uzima proviziju od uvoza, ili neko hoće da proizvede struju na veliko iz solara , da je naplati po ceni zelenog kilovata u proizvodnji, a da nama prodaje. Ništa meni u Srbiji više nije jasno, baš ništa

Miško / 24.07.2022.

1-svaki mesec kad postoji visak proizvedene el.en. nema osnova da se naplate takse,akcize, PDV…osnov je to sto nisam iskoristuo robu/uslugu i vracam je prodavcu!Tako je po zakonu o zastit potrosca, tako je u vecini zemalja, ali EPS je drzava u drzavi.

Miško / 24.07.2022.

visak/manjak je kumulativan znači od aprila do septembra je stalno visak, po npr 400kw/h mesecno…to je 2400kw/h u rezervi da se troši oktobar/mart. Ali i tu ce biti doskocica… Neće biti 1:1 kw/h
troseno : proizvedeno… Smanjiće na 1:0.8.

Miki / 24.07.2022.

Drzavna prevara decenije.

sly / 24.07.2022.

Ako zaista postoji dobra volja, onda jako brzo mogu da se usklade sve nesuglasice. Ako ne, onda se desava ovo sto se desava…E sad ostaje da vidimo da li je kvaka bila da se i preuzme struja, a i naplate naknade, pa dok moze… Nisam optimista da u ovoj drzavi za mnogo stvari ima dobre volje, pa ni za ovu…

Маркони / 24.07.2022.

Да ли грађани мисле да држава ради у интересу грађана ..па стварно је будала ко у то поверује..па колико су пута тако преварили грађане:уведите ово или оно..па после смисле ставке како да вам на то наплате неку додатну дажбину или подигну цену..а онда се види суштина предлога државе…да се огилиновај народ на овај или онај начин…

Vojpenz / 24.07.2022.

Stvar je jako prosta. Svaka elektrana ima trafo sopstvene potrosnje i na njemu merenje utrosene energije kao i na blok trafou gde se meri proizvedena energija. Kako eps obracunava sebi tako neka obracunava i prozjumerima.

Doxi / 24.07.2022.

Ja bi isključio struju eps-a i koristio samo solarno napajanje

Vladimir / 24.07.2022.

Navukli su pojedince,da kupe preskupi sistem od,njima bliskih uvoznika opreme,a zatim im naplaćuju proizvodnju ,“zelene“,energije,kao da ju je proizveo,sam EPS? Jedino rešenje je,zatvoren sistem……i da nemaš nikakve veze sa državom. Jedino,ako i tu ne zajebu sa nekakvim dozvolama,itd. Na kraju balade,biće moguće samo ilegalna prouzvodnja struje iz solarnih panela. Ali,bitno je da,“kumovi,braća,rodjaci i prijatelji“,kojima je omogućena gradnja mini hidro-centrala,dobijaju,podsticaj za svoju proizvodnju,električne energije,kroz račun za struju svih gradjana. Nema šta….“Ekonomski Tigar“,na delu. Zaključak……Sa lopovima nema dogovora niti kakvog zajedničkog poslovanja. I dalje smo,Banana država i tačka.

Milan / 24.07.2022.

Ko sa đavolom tikve sadi ……

Btc / 24.07.2022.

Svaki Prozjumer treba da se otkaci sa mreze I pocne sa koriscenjem elektricne energije koju dobija besplatno od sunca. Najefikasnije koriscenje ove energije je korišćenjem uredjaja koji osiguravaju blokcejn mreze u koji zauzvrat utrosenoj energiji nagradjuju korisnika kripto valutama koje prozjumer direktno moze prodati u valutu po zelji. Tako zapravo on ostvariti direktan profit koji mu otplacuje ulog u specijalizovane masine I solarne infrastrukturu mnogo brze nego kombinacija dijeljenja sa EPS-om. Racun za struju mu ostaje isti kao i bez solarnih celija naravno ali nakon samo 24 mjeseci rada investicija od 5k Eur za solarne panele i 5k Eur za specijalizovane masine moze biti otplacena.

Bogi / 24.07.2022.

Samo rwaktivne baterije, skladištite energiju i trošite kada vama odgovara, višak podelite sa komšijom. Jeste da baterije nisu jeftine ali se isplate pogotovo ako imate neku malu proizvodnju.

Balint Kókai / 24.07.2022.

Da sam znao da će ovako nešto dogoditi. Ne bih ugradio. Meni samo komisija da primi. Više ću platiti négy projekt.

Boris / 24.07.2022.

Poz
Ne vidim da je neko pominjao, novu stavku koju bi mi placali, to nam je prezentovano pre par dana…. a to je…..
Mrezarina, ….eps ce na sve navedeno , naplqcivati meni , prozjumeru, od onog viska koji sam predao, kada koristim bonus….i to po 3,88 din po kw
Dakle kad ja predam u junu 1000kw ,sve ok,
Ali kad ja tih 1000 kw povucem u decembru , naplatice mi 3880,00 din mrezarinu, koriscenje distributivnog sistema, dakle to je plus na sve ovo sto ste naveli u tekstu u obracunu, kako god on glasio
Izvodjaci radova ostali stureni, mi potpisnici ugovora jos gore….
Sledeci odlazak u opstinu bice cepanje ugovora ….
Ovo je bas ludilo…
Beograd je u pitanju
Eps kaze da je sve po zakonu…
Auuuu ludaka….
Jos da ja placam njima sto sam zelen….
Ovo je bas ponizavanje…

KATARINA / 25.07.2022.

U prevodu: prozjumer je za potrošenih 154 kW više tarife i 66 kW niže tarife platio ukupan račun za struju 1709 dinara. Da nije prozjumer taj račun bi bio 2,186 dinara (kalkulator na sajtu EPS-a). Dakle, ukupna „ušteda“ je 476 dinara i to za isporučenih 829 kW!!! Dakle, na ovom računu to je svega 22% umanjenje računa i to za 4 puta veću isporučenu od potrošene energije. Neverovatna matematika Ministarstva za finansije, tačnije čista pljačka.

Marija / 25.07.2022.

Da li matematika kaze da će u slučaju ovog primera, gde je ušteda cirka 500 dinara sa solarima, investicija koja i uz sve subvenicije države korisnika košta oko 500-600.000 dinara, biti isplaćena za nekih, otprilike 91 godinu?

Golub / 25.07.2022.

Ja sam se zaleteo, krenuo veoma energično u čitavu proceduru, kada mi je supruga skrenula pažnju na prethodne državne pljačke, bilo direktne bilo preko „proxy-ja“, puževe, tartufe, višnje… Srećom, saslušao sam i odustao, nadam se da ćete svi koji ste ušli u ovo, uspeti da dobijete neki pristojan povrat investicije. Sa srećom.

Morona / 25.07.2022.

Sve je laž i pljačka samo je vakcina istina i poklon 🤣

Prst u Oko / 25.07.2022.

Samo veliki , kao Jovannica

Nemesis / 25.07.2022.

Jako sam se zagrejao za solarne panele i zelenu energiju, ali kako vidim, dobro je da sam sacekao. Pa ovo je suludo. Okreni obrni, ja moram da platim EPS-u makar imao svoju nuklearnu centralu i proizvodio za celu Srbiju i jos malo pride. Oni nisu normalni. Alava bagra. Nazalost nemam dovoljno novca da instaliram i neke jake baterije i da ih teram u 3 lepe gde im je i mesto.
Mislim da svi koji su vec instalirali opremu, kao i oni koji se spremaju na to, i svi koji misle da treba da pocnemo da se okrecemo ka obnovljivim izvorima energije, treba da prvo potpisu neku peticiju da se zahteva uskladjivanje ovog akta za evropskim, a takodje i da se nadje neki nacin d se podnese tuzba protiv drzave, i raznih ministarstava koja koce zelenu agendu, i da ako nista drugo uci u radikalne proteste radi iskorenjivanja zla zvanog drzavni operateri.

Sinisa / 25.07.2022.

Znaci, proizvedeš sam sebi struju, pa platiš akcizu i PDV za struju koju si sam sebi proizveo, pa platiš naknadu za to sto ti EPS omogućuje da sam sebi proizvedeš struju. Logično.

VisakManjak / 25.07.2022.

Taj visak koji se akomulira tokom letnjih meseci, moze se iskoristiti sve do 31.03.naredne godine,i onda se resetuju brojaci na 0. Tako stoji i u Ugovoru koji sklapa kupac proizvodjac sa EPSom. To znaci da ce i zimi imati ucinak kao i leti (ako je dovoljno nakupio-npr.za 6 letnjih meseci nakupi 6×1000 kWh, kada se uproseci to je po 500kWh proizvedenih,a recimo 400 kWh u proseku da trosi – EPS ce mu dugovati 1200kWh koji ce se resetovati na 0) ali svakako je to 30% max po racunu.. Da se primeni stav Ministarstva energetike bilo bi malo ucinkovitije jer bi ovaj slucaj imao skoro uvek 0 kWh utrosene energije. Tako se radi u Crnog Gori i znatno vise ima prozjumera.

Ekolog / 25.07.2022.

Ovo je kao kad kupis električni auto pa ti država prilikom registracije naplati eko taksu. Tako da ocekivan potez od drzave na šišanje stado ovaca. Nista novo…

DUSAN / 26.07.2022.

Ugradio sam elektranu od 10 kw. Mislio sam da cu proizvoditi za svoje domacinstvo i da cu placati samo ono sto kupim od EPS, da cu platiti i usluge skladistenja. Porez zasto da placam na nesto ja proizveo, ja potrosio, nema logike, ovo je velika prevara ali kad sam vec zagazio kipicu baterije i agregat. Izracunao sam neka im 5 godina placam ovo sto me sad plackaju isplati se. A posebna pljacka je da im 1.aprila kad se napravi presek sav visak treba pokloniti bez naknade. Ne znam da li Predsednik Vucic cita ove stvari ali ako i dalje bzde Mihajlovicku drzao u vladi izgubiije svo moje poverenje

Zsolt / 26.07.2022.

Poštovani,
ima li neko od čitalaca da je kupac-prodavac i da ima jednotarifno brojilo?
Hvala unapred na informaciji…..

Zoran / 26.07.2022.

Dok je naivnih biće i prevaranata sa državom kad hoćeš da zaradiš moraš da budeš njihov čovek ,e onda možeš da se nadaš dobroj zaradi,inače sa ovim lipovima na vlasti teško.Svako neka otvori internet i pogleda kolike su cene na a li
expresu foto naponskih ćelija one se kreću od 25-35 centa po watu najači panel koje prave Kinezi je 800w tako da vaša investicoja od 2500E se vraća za god.dana i sa državom nemaš ništa narednih 30god.a ne da veruješ Siniši malom,iliVučku dokazanim prevarantima.Pogledajte emisiju sa Rts2 paćevam sve biti jasnije SUTRA(Tumorow)Ej mi se radujemo što smo dobili voz koji ide 200km na sat,a braća Kinezi voze se vozom koji ide 600km nasat .Pa ko je onda lud ili napredniji

Jeci / 26.07.2022.

Dok god nasa lepa zemlja bude pod okupacijom,ne treba ni u sta ulagati. Kao sto rece neko u komentarima, jos samo mts da otkaci i nema vise ni sa kim nista. Ova mafija je najgora dosada. Njihov moto je da govore naucen text i ne slusaju nikoga i tako furaju vec godinama…

Dragan / 27.07.2022.

Svaka vlast je ista , prevara i laz se samo smenjuju.Nagradjuju se oni koji prave divlje deponije . U mojoj ulici ima min 10 potrosaca el energije koji istu nisu platili godinama . Nemogucnost da se to regulise kompenzovace prevarom

Ne veruj predsedniku koji laže / 28.07.2022.

Ovi su doveli pljačku građana do savršenstva. Znaju da je mnogo lakovernih, pa koliko uzmu, uzmu, dok se prevareni građanin ne osvesti i vidi gde sve to vodi.

Triwun / 03.08.2022.

Klasičan lopovluk . Naplaćuju porez kao da su ti oni isporučili struju ,a ne ti njima ! Da li je neko očekivao da će EPS i država dopustiti konkurenciju ?

Djoka / 30.08.2022.

Samo mentalno zaostao moze da veruje u ono sto mu drzava obecava. Sve sto dozivljavate zasluzili ste! Sada jos i da im ponovo date jednu platu za preporod drzave. Kao u Slobino vreme. A jos bolje pet ili sest! To bi bilo ono pravo.

Slavoljub / 01.11.2022.

Pozdrav,
Svako od nas ima pravo na svoje misljenje o ovoj , ili bilo kojoj drugoj temi .
Slazem se sa svima koji za premisu imaju ono “ ko s’ djavolom tikve sadi “ …. ali
Zasto onda kupujemo gorivo , cigarete , djubrivo i svasta nesto u cemu “ djavo “ itekako ucestvuje ?
Toliko o “ djavolu “ .
Sto se solarnih panela tice tri stvari su sigurno tacne :
1. Bar za nekoliko decenija ( 2 do 3 , dok ne dodje vreme za uklanjanje solarnih panela i njihovo skladistenje ) nece zagadjivati vazduh , vodu , zemlju ..
2. Ugradnja panela ima smisla za domacinstva koja mesecno trose 1000 KWh i vise , a njihov racun ce biti manji za vise od 50% , i po ovakvom zelenaskom obracunu EPS-a .
3. Apsolutno su isplativi za pravna lica koji placaju skuplju struju od cene za domacinstva .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji