Električna energija

Srbija usvojila uredbu o prozjumerima: u tri koraka do struje iz solarnih panela

Srbija usvojila uredbu o prozjumerima

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Podeli

Građani i firme iz Srbije koji žele da instaliraju solarne panele i proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, od sada će to moći da urade na prilično jednostavan način. Status prozjumera (eng. prosumer – producer+consumer) ili kupca-proizvođača, termin iz domaćeg zakonodavstva, daje im mogućnost da smanje svoje račune za električnu energiju, ali i doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, koja se odnosi na domaćinstva, stambene zgrade i pojedinačne stanove u zgradama, kao i firme. Uslovi i procedure da neka firma postane prozjumer do donošenja ove Uredbe bili su veoma komplikovani, i trajali su mesecima, a za domaćinstva je bilo još nepovoljnije, da ne kažemo nemoguća misija.

Preduslov za donošenje Uredbe bilo je donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije, kao i izmene Zakona o energetici.

Mogućnost da građani postanu prozjumeri je jedan od glavnih uslova za demokratizaciju energetike koja podrazumeva da građani postaju aktivni učesnici na tržištu jer sami proizvode energiju, a na drugoj strani smanjuje se moć velikih energetskih kompanija. Demokratizacija energetike je sastavni deo energetske tranzicije, koja bi trebalo da donese prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije, i tako smanje zahuktale klimatske promene.

Ministarstvo: ceo posao može da se završi bez kontakta sa državnom administracijom

Ministarstvo rudarstva i energetike, na čiji predlog je usvojena Uredba, saopštilo je da sada zainteresovani građani i privreda ceo posao mogu da završe bez kontakta sa državnom administracijom, u jednom koraku, kao i da nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad, što je dosad bio slučaj.

Posle kupovine i ugradnje panela građani bi samo trebalo da se obrate snabdevaču, posle čega bivaju priključeni na mrežu, saopštilo je Ministarstvo.

Tada će svi kupci-proizvođači, kako se dodaje, dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec.

Inače, Ministarstvo je ranije najavilo da će početkom septembra objaviti javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela.

Jedan, dva, odnosno tri koraka

Dvosmerno brojilo, kako kažu upućeni u ovu problematiku, kupovaće sami prozjumeri, neće ga dobijati besplatno, a daće im mogućnost da iz mreže mogu da preuzimaju električnu energiju, što su dosad i radili, ali i da isporučuju energiju, koju će sada proizvoditi, u mrežu.

Elektrodistribucija Srbije ima pet dana da priključi prozjumera na mrežu

Ipak, trebalo bi reći da će građani odnosno domaćinstva ipak morati da naprave dva koraka kada je reč o saradnji sa državom, tačnije državnim firmama, a sa angažovanjem firme, koja će im ugraditi solarne panele, ukupno tri.

Prvi je, kako je spomenulo Ministarstvo, zahtev snabdevaču, za građane je to Elektroprivreda Srbije (EPS), da se promeni ugovor o snabdevanju, a drugi da se operatoru distributivnog sistema Elektrodistribuciji Srbije (EDS) dostavi originalna izjava izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Veoma je dobro rešenje da izmenjen ugovor o snabdevanju u slučaju domaćinstava, EPS šalje EDS-u, koji je u obavezi da pet dana posle prijema ugovora, prozjumera priključi na mrežu.

Malo komplikovanija procedura za stambene zajednice

Proces priključenja na distributivnu mrežu je manje-više isti i za stambene zajednice i privredu, ali postoje i razlike. Tako će stambene zajednice prvo morati da zaključe međusobni ugovor o ulaganju u elektranu i međusobnim odnosima – kojim će se odrediti koliko svaki član učestvuje u investiranju u elektranu, i koji deo proizvedene električne energije mu pripada, pa da onda uđu u procedure da postanu prozjumeri.

Treba reći da će glavni partneri u procesu da neko postane prozjumer biti snabdevač električnom energijom, kod domaćinstava je to EPS, i Elektrodistribucija Srbije. Oni će imati obavezu da zainteresovanim kupcima pruže sve informacije.


Atanacković: Solarni paneli se isplate za 7-8 godina

Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu, izavila je za RTS da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara. Solarni paneli su, prema njenim rečima, ekonomski isplativi za sedam do osam godina, a radni vek im je 25 godina, pa će računi za utrošenu energiju biti znatno niži. Sa druge strane, njihovom ugradnjom konačno će građani početi da vode računa o životnoj sredini i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne termoelektrane kroz prozor, istakla je Atanacković.


Kako će se obračunavati proizvodnja građana, a kako firmi?

Kako se navodi u Uredbi pravo da postanu prozjumeri dobiće domaćinstva, stambene zajednice, kao i pojedinačni stanovi u okviru stambene zajednice u višestambenim zgradama, i firme.

Domaćinstva i stambene zajednice stiču pravo na neto merenje (net metering) koje podrazumeva da se za višak električne energije isporučene u mrežu u toku jednog meseca umanjuje račun u kilovat-satima u narednom mesecu. Firme imaju drugi sistem obračuna, koji se zove neto obračun (net billing). Kod njih se višak električne energije preračunava u novac, i račun u narednom mesecu se umanjuje za taj iznos.

Prozjumeri će proizvoditi energiju samo za sebe, ne i za prodaju na tržištu

U odnosu na građane koji svi kupuju struju od EPS-a, tačnije snabdevač im je ova državna kompanija, firme imaju i druge snabdevače i sa njima sklapaju nove ugovore o snabdevanju.

Veoma je važno da status prozjumera može da se dobije samo ako je instalisana snaga solarne elektrane ista ili manja u odnosu na odobrenu snagu priključka za potrošnju. Iza ovog zahteva se krije namera države da prozjumer proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, a ne za prodaju. Slično ograničenje imaju i druge države u regionu, na primer Slovenija i Hrvatska.

Obračun isporučene i preuzete energije obavljaće se na svakih 12 meseci

Uredba donosi još jednu meru koja bi trebalo da sprovede ovu nameru države. Naime, svake godine 1. aprila podvlači se crta: ako je u prethodnih 12 meseci prozjumer predao više energije nego što je preuzeo od snabdevača i potrošio, razlika ostaje snabdevaču bez naknade, a ako je potrošio više nego što je preuzeo od snabdevača mora da plati razliku. Drugim rečima, ne isplati mu se da proizvodi više energije nego što troši.

Treba reći da, tehnički gledano, prozjumer svu energiju koju proizvede predaje snabdevaču, a energiju za svoju potrošnju vuče od snabdevača.

Obračun poreza, akciza i naknada za prozjumera se obavlja na osnovu utrošene električne energije umanjene za višak iz prethodnog meseca.

Komentara: (30)
Gojko / 28.08.2021.

Dobro ideja, ali nedorečena. Za proizvodnju struje nisu dovoljni samo solarni paneli. Rokovi dati u Uredbi su bajka; nemamo mi mentalitet da radimo, nego da odradjujemo. A to nije isto. I pitanje: šta je sa vikendicama, kojih ima na hiljade, a nemaju električnu energiju?

miodrag stankovic / 29.08.2021.

mnogo je uprosteno sto je dobro..kolko sam razumeo samo treba naci firmu koja prodaje solarne panele,to jest kvalitetne monokristalne kolektore.postaviti kolektore ,i instalaciju….imam pitanje koju firmu izabrati i koliko kosta instalac i paneli za 10 kw inace sam iz nisa i imam krovnu konstrukciju koja je ceo dan izlozena suncu bez senke zelm da instaliram za svojee potrebe ai da visak predam elektro distribuciji… hteo sam da pitam dali drzava daje subvenciju i koliko.moji prijatelji su zainteresovani za montazu solarnih panela
hvala unapred

Markovic Mileta / 29.08.2021.

Mene to sve interesuje pa molim za vise informacije i gde treba da se obratim
Hvala unapred

Petar petrovic / 30.08.2021.

Закон као идеја није лош, али је неправедан. Зашто се еко-произвођачима не би уплатио новац на неки рачун ако би његова производња била већа од потрошње, тим пре што је у питању велика инвестиција са дугим периодом поврата уложеног капитала (7-8 година) а и реч је о „зеленој“ енергији без негативног утицаја на животну средину

Dragi / 31.08.2021.

Zasto bi morao da se prikljucim na distribuciju. Zar paneli nebi mogli da rade samostalno.

Dejan / 31.08.2021.

Nadam se da cu politicari da razumu da ako zelimo da Srbija proizvede sto vise zelene struje, koja gasi na duze staze te prljave termo elektrane I to zimsko grejanje sa ugljem koje daje mnogo respiratorskih bolesti, da na duze staze ipak odobre placanje viska struje, inace niko nece instalirati jace panele, nego samo postaviti nesto minimalno za svoju upotrebu, to niti valja za nase zdravlje ni za ekonomiju..opet se ne prati zapadna politika, gde se placa visak struje.. nego se planira da se bukvalno pokupi visak struje za dzabe I preprodaje sa 100% zarade. Nevalja!

Mladjen / 01.09.2021.

Ovo je odlicno pa ako bi naplacivali visak proizvedene energije gde da je skladistimo besplatno. Mene interesuje kako da se dodje do cijena sistema i koga angazovati koja firma ima licencu za to

Lik Orijent / 01.09.2021.

„Ukoliko je u prethodnih 12 meseci prozjumer predao više energije nego što je potrošio, razlika ostaje snabdevaču bez naknade, a u suprotnom prozjumer mora da plati razliku.“
Znači, klasična hajdučija i otimanje. U Austriji je država svojevremeno plaćala 4 puta veću cenu malim proizvođačima za isporučenu struju, a kod nas ne može ni 1:1. EPS će jednostavno da preproda struju koju ste proizveli i pokupi kajmak, a vama ostaje lepa krpa da se ubrišete.

sale... / 01.09.2021.

Dokle bre više te pljačke, pa zar vam je malo od 1990. Ljudi molte se Bogu da ode ovo zlo, od Srbije.

Miodrag / 02.09.2021.

Све је лепо али кад прочитам да сам у обавези да купим двосмерно бројило ,раније сам купио обично и предао га дистрибуцији ,што значи купи ново за старо немаш ништа ?
Колико оваквих позиција још има поготово кад се умешају белосветске фирме за монтажу панела и опреме која је лошег квалитета ту мора да се направи селекција и помогне од стране дистрибуције која са државом треба да дефинише ко може да монтира опрему и које фирме могу да испоручују опрему.

Đorđe / 02.09.2021.

Šta ako želim da ugradim solarne panele na vikendici gde EPS ne može da mi isporuči struju, zbog neizgrađene infrastrukture, da li i tad mogu da dobijem podsticaj države?

Branka Jovanovic / 03.09.2021.

Nikola Tesla je jos pre jednog veka tvrdio da struja treba da bude dzabe, sto se nije dopalo velikim biznismenima tog doba, jer od cega bi profitirali…ako bih postavila panele zasto bih morala da imam bilo kakav sporazum sa EDB-om?! Dobijes struju na prorodan, cist, eko nacin, nemas sta da placas i tacka!

Sanja / 13.09.2021.

Ovo je opet zbrka koja ne mora da bude:
1. Zašto nije moguće da, ako neko to želi i može, radi za sebe bez EPS-a. Ulaže svako za sebe, a ne kupuje od EPS-a.
2. Zašto se višak proizvedene zelene struje uvlači u struju koju proizvodi EPS. I zašto se višak malom proizvođaču sopstvene struje oduzima bez ikakve naknade. To je otimanje.
3. Država, ako je ozbiljna u ovome, odvojiće fond za dotiranje startova pojedinaca, bez zaduživanja istih.

Mirko / 25.09.2021.

Ugradio sam mnogo panela jos dok nije izasao novi zakon o dvosmernim brojilima za primanje I isporuci elektricne energije, tako ja odem do distribucije da prijavim o zameni brojila i da napravimo ugovor, a oni nemaju pojma o cemu ja pricam niti su dobili bilo kakvo obavestenje ii nesto slicno tome, a od subvencije na pomoc kao od 50 posto,u opstini su mi rekli da od toga nema nista. … e tako da se zna iz prve ruke,opstina Grocka

imre barna / 05.10.2021.

ni u suboticu ne znaju o tome

Milivoje / 08.10.2021.

Otišao sam u distribuciju u Prokuplju. Rekli su mi da za sada od toga nema ništa. Kažu treba da se usvoje još 2 zakona. U opštini kažu subvencija nema i neće biti jer nema para. Šta se ovde dešava.

Mirko / 08.10.2021.

Ovde kod mene i dalje nemaju pojma niti bilo sta slicno, cudime sto se toliko bave lazima

Pera / 27.10.2021.

Isa prica i za alu / pvc stolariju odem u opstinu Vozdovac i kazu da je to samo prica i da u praksi jos nista nije uradjeno, da cak ne mogu ni zahtev da predam…

Tihomir / 25.11.2021.

DA LI NEKO MOZE DA MI OBJASNI DA LI JA KAO FIZICKO LICE MOGU KUPITI U KINI SAM ZA SEBE KOMPLETNU OPREMU U KINI, I UVESTI U SRBIJU. POSTO U OKRUZENJU GDE MI JE KUCA ,NEMAM NIGDE BLIZU STRUJU. HVALA NA SAVETU

Ogar / 29.11.2021.

Jos jedna u nizu prevara.
Opstinama odobrene subvencije za ugradnju solarninh panela za prozjumere a nigde informacije kako konkurisati za iste… Visak isporucene energije od strane malih proizvodjaca se poklanja EPS-u po isteku obracunskog perioda…Bljak…

Rade Tadic / 30.11.2021.

Citam komentare i razmisljam da li je ovo moguće,da nas država toliko zajebava

Pavel Paulini / 14.12.2021.

Znaci ako oces da pomognes drzavi da proizvedes el.energiju visak drzavi ostaje za dzabe nedaju ni dinar a visak prodaju pametni su oni….

@Dragi / 08.01.2022.

Pa oni bi voleli jer zele da ugrade brojilo pa sutra da mogu da nakarikaju razne pretplate, takse i ostale gluposti kroz racun. Kao RTS i ostali stavke koje imate na racunima a koje samo sluze za pljacku i otimanje imovine ljudima na duze staze. Niko vas ne sprecava da ulozite dosta vise novca i budete u off-grid sistemu, bez brojila ali investicija je velika za kvalitetne i dugotrajene akumulatore.

Đurđe Jelesijević / 31.01.2022.

Ovde je sve jasno objašnjeno.
Ko hoće može da kupi solarne panele gde mu je volja, sam bira cenu. Panele može da montira sam za džabe, ako zna, ili sa kim hoće, sam bira sve.
Ko hoće može da sklopi ugovor sa snabdevačem da struju uzima i vraća iz mreže i u mrežu. Ko neće, može samostalno da kupi baterije i da bude nezavistan. Ko je nezavistan ne treba mu brojilo, ne treba mu ugovor, ne treba mu dozvola, ali mu trebaju baterije koje su 5-6 puta skuplje od solarnog sistema.
Ovo je sve mnogo prosto i mnogo jasno.

Z.Lj. / 17.02.2022.

Ja sam postavio solarne panele za štednju energije a dobio sam krivičnu prijavu zbog kradje struje od distribucije Leskovac
I objašnje ovo je Srbija.duper
Pozdrav

Mirko / 17.02.2022.

Tako ti je to kod nas u drzavi,neko moze sve da radi a neko nemoze nista

Milos / 20.02.2022.

Negde je prošla informacija da se visak proizveden može preneti na drugo brojilo. Da li je to tačno?

Uroš / 23.05.2022.

Ovo je super rešenje. Iako bi bilo lepše da višak proizvedene struje na kraju godine ima neku benificiju ipak treba uzeti u obzir da samodrživ sistem sa baterijama može koštati i preko 30.000 evra, u zavisnosti od dnevne potrošnje. Mene više brine da li će višak struja koju EPS meni vrati, kad mi treba, biti obračunata sa porezom i akcizom i pod kojom tarifom. Mnogo prijatelja u inostranstvu mi se požalilo da plaćaju i dalje porez na svoju struju iako su više dali struje. Ako EPS ne bude naplatio to, isplati se itekako proizvoditi i malo više struje. Još ako mogu da umanje taksu za garantovano snabdevanje struje i obračunsku snagu na ime više dostavljene struje, ja sam za to potpuno.

Miona / 24.05.2022.

@Uros Veoma pametno promisljanje na temu poreza i akcize. I mene to interesuje.

Bratislav / 10.02.2024.

Kako ih nije sramota da visak proizvede struje od strane domacinstva zele da otimaju i da tu struju prodaju .A kako mogu proizvedenu struju od strane vlasnika malih elektrana da placaju po daleko visim cenama?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

27. avgust 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

27. avgust 2021. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

27. avgust 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

27. avgust 2021. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje