OIE

Konkurs za subvencije za solarne panele biće objavljen 3. septembra

Konkurs za subvencije za solarne panele bice objavljen 3. septembra

Photo: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je da će početkom septembra biti objavljen javni poziv za prijavljivanje lokalnih samouprava za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da 3. septembra bude raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu građani.

Biće primenjen isti model kao kod subvencija za energetsku efikasnost. Ministarstvo će prvo objaviti javni poziv na koji se javljaju lokalne samouprave. One koje dobiju novac iz republičkog budžeta dužne su da obezbede isti iznos iz svojih budžeta.

Model raspodele subvencija za solarne panele biće isti kao kod državne pomoći za zamenu stolarije

Zatim će uslediti konkursi za firme koje će isporučiti solarne panele i obaviti ugradnju, a posle toga i za građane. Ova dva konkursa objavljuju lokalne samouprave.

Ministarka je istakla da je pojednostalvjena procedura za priključenje potrošača koji žele da solarnim panelima proizvode energiju za sopstvene potrebe i tako postanu prozjumeri. Za dobijanje svih potrebnih dozvola, kako je navela, dosad je bilo potrebno šest meseci.

Dobijanje dozvola trajalo je šest meseci, a sada samo pet dana

„Mi smo sve promenili, nema više administrativnih procedura. Do solarnih panela dolazi se jednim korakom. Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu“, poručila je Mihajlović.

Komentara: (4)
Branko Simovic / 22.08.2021.

Ukljucujem se za panel,u selu kuca trosi ugalj i drva pa bih energiju zamenio panelom.Jedna strana kuce je ceo dan suncana

Milan / 31.08.2021.

Za veci broj ljudi ovo je i dalje iluzija. I smatram da nije posteno da mora prvo opstina da aplicira pa onda mi smrtnici kod opstine. Konkretno u Aleksincu kada sam otiso da se raspitam o uslovima za subvencije za energetsku efikasnost covek mi je reko „da te ne zavlacimo i ne lazemo mi nismo ni strucni ni pametni ni sposobni kao opstina da apliciramo a kamo li da dobijemo subvencije. A cak i da jesmo bez da imas neku debelu vezu nemoj da trosis svoje vreme“. Toliko od drzave i svih vasih subvencija. Trazim azil u Rumuniju… Nemam snage vise za sve ovo. Pozz

Valentina taskovic / 14.10.2021.

Imam koradzijsku radnju dnevna potrošnja je oko 50 kilovata htela bih da investira u panele kako bih se oslobodila troskovi električne energije naravno pospesila rad mog preduzeća gde sam i sam pausalac kako bih mogla doci do informacija koliko bi me to ko stalo naravno uz subvenciju i sta bi mi bilo potrebno od papira pozdrav i hvala

Radoica Trailović / 09.12.2021.

Valentini Tašković ,Ja predstavljam Preduzeće ABI SOLAR i konkurisaćemo i u lokalnoj samoupravi Aleksinac za ugradnju solarnih panela.Vaš problem je rešiv i javite se mi ćemo Vam predložiti najbolje rešenje za Vas i Vašu radnju Pozdrav.Možete me kontaktirati na mejl ili mob.tel.060 27 26 800.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

20. avgust 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. avgust 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. avgust 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. avgust 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage