Energetska efikasnost

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisaće početkom septembra javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a do kraja godine biće objavljen i drugi poziv za zamenu stolarije. U pripremi i vodič za građane i firme koji bi trebalo da pomogne svima koji žele da postanu prozjumeri što znači da instaliraju solarne panele i sami proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju.

Naredni meseci biće veoma zanimljivi za građane koji žele da obezbede subvencije za energetsku efikasnost i proizvodnju zelene energije za sopstvenu potrošnju. Konkursi za građane za dobijanje subvencija po prvom pozivu za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, trebalo bi da budu objavljeni od strane lokalnih samouprava krajem avgusta i početkom septembra, i već sada je poznato dosta detalja o prijavljivanju građana.

Posle prve akcije za subvencionisanje energetske efikanosti, koja nijezavršena, uslediće i druga

S obzirom da ipak veliki broj građana neće moći da dobije subvencije jer je reč o pilot-projektu, dobra je vest da će uslediti i drugi poziv, ali da će biti subvencionisana i ugradnja solarnih panela.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.

Sve lokalne samouprave nisu objavile konkurse za firme za stolariju, što znači da će kasniti konkursi za građane

Ona očekuje da će sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi poziv jer nisu sve raspisale javni poziv za firme koje će obavljati radove.

„Čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godine. Plan je da za pet godina podignemo energetsku efikasnost na viši nivo, a za to ćemo izdvojiti oko 150 miliona evra godišnje“, najavila je ona.

Mihajlović je dodala da će početkom septembra Ministarstvo raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a da će procedura biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

U pripremi i vodič za instalaciju slarnih panela za građane i firme

Novim propisima u oblasti energetike stvoreni su uslovi da se procedura za ugradnju solarnih panela pojednostavi,  sa idejom da se sve završava u četiri koraka. Na ovoj proceduri, tačnije podzakonskim aktima, radi i Elektrodistribucija Srbije, operator distributivnog sistema. Procedura će se odnositi na sve ugradnje solarnih panela, ne samo na one koje će biti sprovedene uz subvencije države.

Koraci su sledeći:

  • I Prikupljanje tehničke dokumentacije (Idejni projekat)
  • II Rešenje o odobrenju izvođenja radova (čl.145. Zakona o planiranju i izgradnji) izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave
  • III Ugradnja panela
  • IV Zaključivanje tipskog ugovora sa lokalnom elektrodistribucijom, tačnije Elektrodistribucijom Srbije u vezi sa priključenjem na distributivni sistem.

Nakon toga, kupac-proizvođač ili prozjumer mora da zaključi ugovor sa snabdevačem vezan za obračun isporučene i preuzete energije na kraju obračunskog perioda, kažu u Miniistarstvu, i dodaju da rade na pojednostavljenju svih procedura, što podrazumeva i skraćivanje rokova.

Vodič za građane i pravna lica bice izrađen nakon usvajanja podzakonskih akata tako da planiramo izradu ovog vodiča već u avgustu, kažu u Ministarstvu za Balkan Green Energy News.

Komentara: (3)
pera rudar / 14.08.2021.

mnogi gradovi nisu ispunili uslov za zamenu stolarije,i na taj način oštetili sve zainteresovane građane koji bi zamenili stolariju ili kotlove,i doprineli i sebi i državi i ekologiji.Treba da se omogući da svi budemo ravnopravni,a ne diskriminisani zbog nesposobnosti pojedinaca na lokalu.

Nikola / 20.08.2021.

U zrenjaninu mozes da dobijes max. 100000 dinara subvencije, a nigde nisu napisali da se racuna samo go prozor, bez roletni, komarnika, daske…

Jovan Stojšin / 07.09.2021.

inicijativa vlade je super samo me interesuje jel to vazi i za elekrifikaciju vojvođanskih salasa koji odavno izumiru bas zbog te struje

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine