Energetska efikasnost

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisaće početkom septembra javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a do kraja godine biće objavljen i drugi poziv za zamenu stolarije. U pripremi i vodič za građane i firme koji bi trebalo da pomogne svima koji žele da postanu prozjumeri što znači da instaliraju solarne panele i sami proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju.

Naredni meseci biće veoma zanimljivi za građane koji žele da obezbede subvencije za energetsku efikasnost i proizvodnju zelene energije za sopstvenu potrošnju. Konkursi za građane za dobijanje subvencija po prvom pozivu za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, trebalo bi da budu objavljeni od strane lokalnih samouprava krajem avgusta i početkom septembra, i već sada je poznato dosta detalja o prijavljivanju građana.

Posle prve akcije za subvencionisanje energetske efikanosti, koja nijezavršena, uslediće i druga

S obzirom da ipak veliki broj građana neće moći da dobije subvencije jer je reč o pilot-projektu, dobra je vest da će uslediti i drugi poziv, ali da će biti subvencionisana i ugradnja solarnih panela.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.

Sve lokalne samouprave nisu objavile konkurse za firme za stolariju, što znači da će kasniti konkursi za građane

Ona očekuje da će sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi poziv jer nisu sve raspisale javni poziv za firme koje će obavljati radove.

„Čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godine. Plan je da za pet godina podignemo energetsku efikasnost na viši nivo, a za to ćemo izdvojiti oko 150 miliona evra godišnje“, najavila je ona.

Mihajlović je dodala da će početkom septembra Ministarstvo raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a da će procedura biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

U pripremi i vodič za instalaciju slarnih panela za građane i firme

Novim propisima u oblasti energetike stvoreni su uslovi da se procedura za ugradnju solarnih panela pojednostavi,  sa idejom da se sve završava u četiri koraka. Na ovoj proceduri, tačnije podzakonskim aktima, radi i Elektrodistribucija Srbije, operator distributivnog sistema. Procedura će se odnositi na sve ugradnje solarnih panela, ne samo na one koje će biti sprovedene uz subvencije države.

Koraci su sledeći:

  • I Prikupljanje tehničke dokumentacije (Idejni projekat)
  • II Rešenje o odobrenju izvođenja radova (čl.145. Zakona o planiranju i izgradnji) izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave
  • III Ugradnja panela
  • IV Zaključivanje tipskog ugovora sa lokalnom elektrodistribucijom, tačnije Elektrodistribucijom Srbije u vezi sa priključenjem na distributivni sistem.

Nakon toga, kupac-proizvođač ili prozjumer mora da zaključi ugovor sa snabdevačem vezan za obračun isporučene i preuzete energije na kraju obračunskog perioda, kažu u Miniistarstvu, i dodaju da rade na pojednostavljenju svih procedura, što podrazumeva i skraćivanje rokova.

Vodič za građane i pravna lica bice izrađen nakon usvajanja podzakonskih akata tako da planiramo izradu ovog vodiča već u avgustu, kažu u Ministarstvu za Balkan Green Energy News.

Komentara: (3)
pera rudar / 14.08.2021.

mnogi gradovi nisu ispunili uslov za zamenu stolarije,i na taj način oštetili sve zainteresovane građane koji bi zamenili stolariju ili kotlove,i doprineli i sebi i državi i ekologiji.Treba da se omogući da svi budemo ravnopravni,a ne diskriminisani zbog nesposobnosti pojedinaca na lokalu.

Nikola / 20.08.2021.

U zrenjaninu mozes da dobijes max. 100000 dinara subvencije, a nigde nisu napisali da se racuna samo go prozor, bez roletni, komarnika, daske…

Jovan Stojšin / 07.09.2021.

inicijativa vlade je super samo me interesuje jel to vazi i za elekrifikaciju vojvođanskih salasa koji odavno izumiru bas zbog te struje

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

27. jul 2021. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

27. jul 2021. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

27. jul 2021. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

27. jul 2021. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.