Energetska efikasnost

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

energetska-efikasnost-subvencije

Slika: Pixabay/Belgrade_City

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Komentari

5 Comments

Podeli

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Komentari

5 Comments

Podeli

Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u aprilu raspisalo javni poziv opštinama i gradovima da se do 21. maja prijave za subvencije za energetsku efikasnost, koje će se potom odobravati građanima, a konkurs za domaćinstva se očekuje tokom jula. Mihajlović je pojasnila da će lokalne samouprave raspisivati po dva javna poziva: jedan za firme koje će izvoditi radove, a drugi za građane koji žele da se prijave za sredstva.

Država će u ove svrhe za 2021. godinu izdvojiti ukupno 54 miliona dinara, a pojedinačne opštine i gradovi mogu dobiti po maksimalno 10 miliona dinara. Ministarstvo, preko uprave za energetsku efikasnost, i jedinice lokalne samouprave zajedno će pokrivati ukupno 50% troškova mera energetske efikasnosti, dok će preostalih 50% obezbeđivati sami građani.

Prvi ugovori između građana i lokalnih samouprava se očekuju u septembru

Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva trebalo bi da bude formirana za oko mesec dana, a prema procenama ministarstva, prvi ugovori između građana i lokalnih samouprava će biti gotovi u septembru.

Mere koje će se sufinansirati ovim sredstvima uključuju postavljanje izolacije na fasadama, krovovima i podovima, zamenu stolarije, unapređenje grejnih sistema objekata, uključujući zamenu neefikasnih kotlova, kao i ugradnju solarnih kolektora u sisteme za pripremu potrošne tople vode.

Procedura za krovne solarne elektrane biće kraća i jednostavnija

Mihajlović je rekla sa će Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je nedavno usvojen, omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala u Srbiji, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija nego ranije.

Ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i prikupi potrebna dokumentacija da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću, a sada se radi na tome da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela do potpisivanja ugovora sa elektrodistribucijom ne prođe više od dva do tri meseca, rekla je.

Za postavljanje krovnih solarnih sistema neće biti potrebna građevinska dozvola

“Nastojali smo da proceduru skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom,” rekla je Mihajlović.

“Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga,” dodala je.

Komentara: (5)

Z. Lj. / 12.06.2021.

Ja sam postavio solarne panele za stednju struje I trazio sam subvenciju a dobio sam kaznu za kradju struje od 5000 evra zabranu koriscenja zelene energije iskljucenje sa mreze od tri meseca!
Bas lepo!!!
Dobra ova drzava!
Ja volim Srbiju!!!

Milan / 10.07.2021.

I dokle se stiglo? Jul je mesec, a ne mogu ni da nađem sajt Uprave za energetsku efikasnost.

rosa / 17.07.2021.

Pre sklapanja ugovora sa mesnom zajednicom o postavljanju nove stolarije,treba mi
uputstvo ( ovo mi je prvi put): sta je potrebno od dokumentacije da pripremim pre
sklapanja ugovora?

Мирко Утвић / 07.08.2021.

Želim da poboljšam emnergetsku efikasnost svije individulane stambene zgrade, zamenom dotrajale stolarije i oblaganjem objekta stiroporom. Objekat je legalizovan i nalazi se u Žiči, ul. Branka Radičevića br. 6 B. Ineteresuje me na koji način mogu da se prijaviim za subvencije.
Hvala.
Mirko Utvić

Ankica Valčića / 10.08.2021.

Kome da se obratim za subvenciju panela Napravila sam kućicu za život ali želim da stavim panele Struju nisam uvodila Kućica 30kvadrata

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana