Energetska efikasnost

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

energetska-efikasnost-subvencije

Slika: Pixabay/Belgrade_City

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Podeli

Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u aprilu raspisalo javni poziv opštinama i gradovima da se do 21. maja prijave za subvencije za energetsku efikasnost, koje će se potom odobravati građanima, a konkurs za domaćinstva se očekuje tokom jula. Mihajlović je pojasnila da će lokalne samouprave raspisivati po dva javna poziva: jedan za firme koje će izvoditi radove, a drugi za građane koji žele da se prijave za sredstva.

Država će u ove svrhe za 2021. godinu izdvojiti ukupno 54 miliona dinara, a pojedinačne opštine i gradovi mogu dobiti po maksimalno 10 miliona dinara. Ministarstvo, preko uprave za energetsku efikasnost, i jedinice lokalne samouprave zajedno će pokrivati ukupno 50% troškova mera energetske efikasnosti, dok će preostalih 50% obezbeđivati sami građani.

Prvi ugovori između građana i lokalnih samouprava se očekuju u septembru

Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva trebalo bi da bude formirana za oko mesec dana, a prema procenama ministarstva, prvi ugovori između građana i lokalnih samouprava će biti gotovi u septembru.

Mere koje će se sufinansirati ovim sredstvima uključuju postavljanje izolacije na fasadama, krovovima i podovima, zamenu stolarije, unapređenje grejnih sistema objekata, uključujući zamenu neefikasnih kotlova, kao i ugradnju solarnih kolektora u sisteme za pripremu potrošne tople vode.

Procedura za krovne solarne elektrane biće kraća i jednostavnija

Mihajlović je rekla sa će Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je nedavno usvojen, omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala u Srbiji, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija nego ranije.

Ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i prikupi potrebna dokumentacija da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću, a sada se radi na tome da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela do potpisivanja ugovora sa elektrodistribucijom ne prođe više od dva do tri meseca, rekla je.

Za postavljanje krovnih solarnih sistema neće biti potrebna građevinska dozvola

“Nastojali smo da proceduru skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom,” rekla je Mihajlović.

“Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga,” dodala je.

Komentara: (6)
Z. Lj. / 12.06.2021.

Ja sam postavio solarne panele za stednju struje I trazio sam subvenciju a dobio sam kaznu za kradju struje od 5000 evra zabranu koriscenja zelene energije iskljucenje sa mreze od tri meseca!
Bas lepo!!!
Dobra ova drzava!
Ja volim Srbiju!!!

Milan / 10.07.2021.

I dokle se stiglo? Jul je mesec, a ne mogu ni da nađem sajt Uprave za energetsku efikasnost.

rosa / 17.07.2021.

Pre sklapanja ugovora sa mesnom zajednicom o postavljanju nove stolarije,treba mi
uputstvo ( ovo mi je prvi put): sta je potrebno od dokumentacije da pripremim pre
sklapanja ugovora?

Мирко Утвић / 07.08.2021.

Želim da poboljšam emnergetsku efikasnost svije individulane stambene zgrade, zamenom dotrajale stolarije i oblaganjem objekta stiroporom. Objekat je legalizovan i nalazi se u Žiči, ul. Branka Radičevića br. 6 B. Ineteresuje me na koji način mogu da se prijaviim za subvencije.
Hvala.
Mirko Utvić

Ankica Valčića / 10.08.2021.

Kome da se obratim za subvenciju panela Napravila sam kućicu za život ali želim da stavim panele Struju nisam uvodila Kućica 30kvadrata

Marija savic / 21.02.2022.

Sta je više sa tom prijavom za zamenu , odnosno subvencije za stolariju

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

5. maj 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

5. maj 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

5. maj 2021. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

5. maj 2021. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar