Energetska efikasnost

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

Objavljeno

23.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

23.04.2021.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv jedinicama lokalne samouprave da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, koje uključuje energetsku obnovu stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Sredstva za subvencionisanje energetske efikasnosti za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara, biće dodeljivana lokalnim samoupravama, koje će ih potom odobravati građanima. Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave će pokrivati ukupno 50% troškova mera energetske efikasnosti, dok će preostalih 50% obezbeđivati sami građani, navodi se u javnom pozivu.

Rok za podnošenje prijava je 21. maj, a pojedinačni gradovi i opštine mogu dobiti maksimalno 10 miliona dinara za ovu svrhu.

Program je pokrenut nakon što je Narodna skupština Republike Srbije usvojila novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, zajedno sa još tri zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

Mere koje će se sufinansirati ovim sredstvima uključuju unapređenje termičke izolacije objekata kroz zamenu spoljnih prozora i vrata i postavljanje izolacije na fasadama, krovovima i podovima.

Mere obuhvataju i unapređenje grejnih sistema objekata

Takođe, biće subvencionisana unapređenje grejnih sistema objekata, uključujući zamenu postojećih kotlova efikasnijim kotlovima, ugradnju toplotnih pumpi i elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora termostatskim ventilima, ugradnju kalorimetara i ostalih uređaja za regulaciju i merenje potrošnje toplotne energije i postavljanje efikasnih uređaja za klimatizaciju.

U okviru zamene kotlova biće prihvatljiva samo ugradnja kotlova koji kao gorivo koriste drvnu biomasu, prirodni gas ili tečni naftni gas, piše u javnom pozivu.

U Srbiji ima oko 1,2 miliona individualnih ložišta koja štete zdravlju i životnoj sredini

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je ranije rekla da su subvencije, između ostalog, namenjene za prelazak individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu, kao i da takvih ložišta u Srbiji ima oko 1,2 miliona.

Biće subvencionisana i ugradnja solarnih kolektora za potrošnu toplu vodu

Mere koje će biti subvencionisane kroz ovaj program predviđaju i ugradnju solarnih kolektora u sisteme za pripremu potrošne tople vode, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (12)
Aleksandra / 24.04.2021.

Poštovani,
Svaka odluka države da pomogne svojim građanima je za pohvalu. Problem se pojavljuje u pojedinim lokalnim samoupravama zato sto tamo sede nesposobni da Vašu odluku proslede i informišu građane, ili imaju odgovor od toga nema ništa, a onda ta sredstva iskoriste za sebe i svoje prijatelje. Naravno sve ovo je teško dokazati. Vama hvala na razumevanju i trudu.
S poštovanjem,

Anja / 28.04.2021.

Ako sam dobro razumela, budžet za 2021 god je 54 miliona dinara, što je okvirno 460 000 evra. Ako je to 25 % koje daje država, dodajemo tome 25% koje dodaje opština, što iznosi 920 000 evra. Ako to podelimo na 150 opština u Srbiji, to je odprilike 6000 evra po opštini.
Ideja je dobra i podržavam, ali ako pogledamo cifre čini mi se da je to samo marketing
Ispravite me ako grešim

Ivan Ristić / 28.04.2021.

Svaka subvencija (novac otet od građana, pa podeljen maloj zaslužnoj grupi političara ili simpatizera vlasti) je u ekološkom i ekonomskom smislu neodrživa i besmislena. Stanivništvo nikada nema nikakve koristi od subvencija, to je samo izgovor za dalju pljačku i otimačinu. Primer su mini hidro elektrane čije kilovate plaćamo svi građani a korist imaju samo privilegovani. Tako će biti i sa ovih bednih 54 000 000 dinara. Ako je prosečna vrednost investicije u neki objekat 3000€ a država kobajagi daje polovinu, dakle 1500 €, ispade da od cele ove priče bi korist bila samo za 300 (tri stotine) korisnika u celoj državi. Prevelika priča za premalo koristi.

djordjevic bogosav / 03.05.2021.

kako dobiti subvenciju za toplotnu pumpu vazduh voda 14kw,solar za sanitarnu vodu za kucu 200m2,kuca ima upotrebnu dozvolu i proekat u gornjem milanovcu.poz.djordjevic bogosaav

djordjevic bogosav / 03.05.2021.

sada se grejem na drva a imam podno grejanje cele kuce

Bosko Trifkovic / 05.05.2021.

Kako da se prijavim

Irena Todorovic Milivojevic / 20.05.2021.

Kako da se prijavim?interesuju me prozori

Irena Todorovic Milivojevic / 20.05.2021.

Kuca je legalizovana ima sve dozvole nalazi se u selu Draca kod Kragujevca 90 m2 treba da se zamene prozori i krov.kome da se obratim.Srdacan pozdrav

branko lisac / 21.05.2021.

prijavljujem se na konkurs za toplotnu pumpu na opstini zvezdara

branko lisac / 21.05.2021.

prijavljujem se na konkurs za toplotnu pumpu kuca ima 200 kvadrata izolovana stiroporem ugradena plasticniom stolarijom i ugradenim podnim grejanjem

Mitic vesna / 21.05.2021.

Interesuje me kotao na pelet kako da se prijavim

Nevenka Zinajic / 15.06.2021.

Kada ce biti raspisan konkurs za Opstinu Indjija

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom