OIE

Elektrodistribucija Srbije priprema pravila za ubrzano priključenje prozjumera

konferencija solarna energija srbija prozjumeri

Objavljeno

14.04.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

14.04.2021.

Država

Podeli

Elektrodistribucija Srbije će u narednih nekoliko meseci pripremiti nova pravila koja će omogućiti ubrzanu proceduru za priključenje krovnih solarnih elektrana na domaćinstvima. Tako će građani Srbije dobiti mogućnost da postanu kupci-proizvođači (prozjumeri) – proizvođači električne energije za sopstvenu potrošnju, poruka je sa panela Solar za građane – demokratizacija energetike na delu ili kako do sopstvene solarne elektrane? u okviru Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji, u organizaciji portala Balkan Green Energy News, održana je danas u Beogradu, a onlajn je pratilo više od 1.000 ljudi. Mogućnost da građani i firme postanu prozjumeri ili kupci-proizvođači, kako je zvaničan termin, uvedena je novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji bi ovih dana trebalo da bude usvojen.

Prozjumeri će višak energije predavati u mrežu Elektrodistribucije Srbije, a onda će ga povlačiti kada im je to potrebno

Građani koji budu odlučili da postanu prozjumeri dobijaju mogućnost obračuna proizvedene i potrošene električne energije u skladu sa net metering sistemom. Naime, prozjumer proizvodi energiju u svojim solarnim panelima i kada proizvede više nego što može da potroši onda to predaje u distributivnu mrežu, kojom upravlja operator distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije, a kada proizvede manje nego što mu je potrebno, onda povlači energiju iz te mreže. Naravno, može da povlači i energiju koju je proizveo, ali i energiju od Elektroprivrede Srbije, kao snabdevača.

Cilj statusa kupac-proizvođač je da građani obezbede samo sopstvenu potrošnju

Saldo povučenih i predatih kilovat-sati se izračunava jednom godišnje i prozjumer plaća razliku između povučene i predate energije. Ako je proizveo više nego što je potrošio ne dobija ništa, jer cij prozjumera, kako je istakao moderator panela konsultant Dejan Stojadinović, nije da građani zarađuju novac na ovaj način, već da obezbede sopstvenu potrošnju, pa je veoma važno da se kapacitet fotonaponskog sistema dobro odredi.

Mnogi će iskoristiti mogućnost ubrzane procedure da postanu prozjumeri

konferencija solarna energija srbija prozjumeri dusan vukotic
Dušan Vukotić, specijalista u Direkciji za upravlјanje Elektrodistribucije Srbije

Prednosti net metering sistema, prema rečima Miodraga Vuković, direktor firme Conseko, su da se distributivni sistem koristi kao skladište energije, kilovat-sati predati u mrežu obračunavaju se po istoj ceni kao preuzeti, a fotonaponski sistemi za ovaj vid obračuna imaju jednostavniju konfiguraciju i samim tim je investicija za građane manja.

Kada je reč o snazi krovne solarne elektrane, on je naveo da domaćinstvo sa mesečnom potrošnjom od 600 kWh sa sistemom od 3 kW, čija je cena oko 4.400 evra, proizvodi mesečno 300 kWh. Ovaj sistem ne omogućava da se iskoriste pogodnosti net metering sistema, a to je, na primer, proizvodnja više energije u letnjim mesecima i njena potrošnja u zimskim, pa su bolji sistemi snage od 6 do 10,8 kW. Sistem od 8 kW košta oko 7.000 evra.

Elektrodistribucija Srbije: nova pravila preuzeće najbolju evropsku praksu

Dušan Vukotić, specijalista u Direkciji za upravlјanje Elektrodistribucije Srbije, kaže da se sada distributivna mreža više ne posmatra pasivno već aktivno jer sada i predaje energiju kupcima i prima energiju od njih.

Posle usvajanja zakona o OIE i izmena Zakona o energetici Elektrodistribucija Srbije ima obavezu da usvoji ubrzanu proceduru za priključenje postrojenja snage do 10,8 kW. Procedura će se odnositi na sve koji žele da priključe fotonaponske sistema snage do 10,8 kW, a Elektrodistribucija Srbije će na zahtev građana morati da odgovori u roku od 30 dana ili će plaćati penale. Ova firma, takođe, priprema i nova pravila rada distributnog sistema.

„Spremni smo da veoma brzo, za par meseci, definišemo sva ova pravila, i nameravamo da primenimo najbolju praksu evropskih zemalja“, istakao je Vukotić.

On veruje da će mnogi iskoristiti ubrzanu proceduru da instaliraju krovne solarne sisteme, ali ne veruje da će odmah ići na maksimalnu snagu, već će probati sa manjim snagama od po nekoliko kilovata.


DDOR osiguranje: za pet evra kompletna zaštita solarnih panela

Kako bi podržala građane da postanu prozjumeri osiguravajuća kuća DDOR osiguranje osmislila je uslugu osiguranja krovnih solarnih sistema. Marko Putnik, direktor Direkcije za pozicioniranje brenda DDOR osiguranja, istakao je da je ponuda veoma povoljna jer je potrebno mesečno platiti pet evra za solarni sistem vrednosti 5.000 evra. To podrazumeva osiguranje od loma, krađe i požara, a ako se izostavi krađa iznos je 30 odsto manji.

„DDOR sarađuje sa kompanijom Fintel, koja je lider u izgradnji vetroparkova u Srbiji, ulaže u svoj hibridni park i razvija usluge koji mogu da podrže zelenu energiju. Edukacija je ono što je bitno i ovom sektoru, kao i sektoru osiguranja“, istakao je Putnik.


Interesovanje građana da postanu prozjumeri je ogromno

konferencija solarna energija srbija prozjumeri ana dzokic
Ana Džokić, iz energetske zadruge Elektropionir

Kako bi podsetila prisutne kako je pre donošenja novih energetski propisa izgledala procedura kada je neko želeo da postane prozjumer, Ana Džokić, iz energetske zadruge Elektropionir, ispričala je svoj hod po mukama. Ona još od 2016. pokušava da postane prozjumer, ali joj to ne uspeva, pa je u međuvremenu sa još nekoliko istomišljenika osnovala i zadrugu, ali ni to nije pomoglo.

„Povod za osnivanje zadruge je demokratizacija proizvodnje energije, prepreke koje smo imali i interesovanje javnosti za moj neuspeli slučaj da postanem prozjumer. Shvatili smo da postoji veliki interes javnosti“, navela je ona.

Približavanje koncepta prozjumera građanima je suštinski važno za uspeh ove ideje koja je okosnica demokratizacije energetike

Zadruga je nedavno održala prvi kurs o prozjumerima, koji je bio namenjen običnim ljudima iu pokazao je veliko interesovanje građana i potrebu da im se objasni šta znači biti prozjumer.

Promocija ovog koncepta i njegovo približavanje građanima je suštinski važno za uspeh ove ideje koja je okosnica demokratizacije energetike odnosno mogućnosti da građani proizvode, troše, skladište i prodaju energiju, smatra Jasmina Trhulj, šefica Odeljenja za električnu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednica.

Demokratizacija energetike je, kako je dodala, suština poslednjeg energetskog paketa EU pod nazivom Čista energija za sve Evropljane. Članice Energetske zajednice samoinicijativno menjaju svoje propise kako bi se uskladile sa ovim paketom jer im to nije obaveza i u tom pravcu idu i novi energetski zakoni u Srbiji.

„Sekretarijat smatra da su ova rešenja dobra i nada se da će biti primenjena i u praksi“, istakla je Trhulj.

Komentara: (3)
Milan / 15.04.2021.

Zašto višak električne energije se ne plaća zar nismo tržišna privreda ili ima izuzetka?

Иван / 16.04.2021.

Потпуно је легендарна изјава да корисници произведени вишак поклањају ЕПС-у/ЕМС-у а да плаћају за преузети „мањак“ и да је то зато што није циљ да корисници зарађују. И притом се позивају на најбоља европска искуства

Lazar / 10.09.2021.

@Milan: Problem je verovatno da bi tako trenutna strujna mreza bila preopterecena jer bih iz nekih regiona mnogo vece kolicine prolazile, gde do sad se na primer samo pravilo mrezu za osnovnu energiju od naselja. Ali mislim da ce to biti sledeci korak, jer u drugim evropskim zemljama je to ipak moguce.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.