OIE

Investitori stali u red da se priključe solarnom bumu Srbije

Investitori stali u red solarnom bumu Srbije

Slika: BGEN

Objavljeno

14.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Zakon o obnovljivim izvorima energije će otvoriti vrata za solarni bum, a značajan kapacitet fotonaponskih postrojenja može vrlo brzo da se izgradi i poveže na mrežu, složili su se govornici i govornice na otvaranju Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji. Oni su otkrili da je interesovanje investitora već veliko i da će po usvajanju podzakonskih akata biti pokrenut investicioni ciklus u energetici vredan 12 milijardi evra.

Solarne elektrane će s hidroelektranama biti glavni pokretač energetske tranzicije i dekarbonizacije u Srbiji, s ciljem da se udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije do 2040. podigne na 40 odsto, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Otvarajući Prvu veliku konferenciju o solarnoj energiji u Srbiji, izrazila je uverenje da će Predlog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će sutra biti razmatran u Narodnoj skupštini, biti veliki korak napred. Mihajlović je dodala da će država nastaviti da sarađuje s investitorima i međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama na izradi podzakonskih akata.

Propisi će biti gotovi za nekoliko meseci, kazala je. Po rečima potpredsednice vlade Srbije, domaćoj energetici predstoji investicioni ciklus od 12 milijardi evra.

Mihajlović: Država će nastaviti da sarađuje s investitorima i međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama na izradi podzakonskih akata

Mihajlović i drugi govornici na otvaranju konferencije istakli su da je proces donošenja bio inkluzivan i transparentan i da će on omogućiti građanima da postanu prozjumeri, što znači da će moći da postave solarne sisteme i isporučuju višak energije u mrežu. Događaj je organizovao Balkan Green Energy News.

Solarna industrija može da bude game changer i da značajno doprinese zapošljavanju i oporavku srpske privrede u postkovid periodu, poručila je urednica našeg portala Branislava Jovičić. Po njenim rečima, novi zakoni i propisi u kombinaciji s interesovanjem investitora daju priliku za veliki iskorak u narednih pet ili deset godina.

Srbija može i mora da instalira jedan gigavat snage iz solara do 2030. godine

Maja Turković, direktorka kompanije CWP za Srbiju, izjavila je da je u poslednjih mesec dana već zabeležena velika aktivnost u industriji i da u narednih deset godina zemlja „može i mora“ da izgradi jedan gigavat solarnih kapaciteta za proizvodnju struje.

Maja Turkovic Solarna energija konferencija investitori stali u red solarnom bumu Srbije

Investitori će se u početku nadmetati na aukcijama za tržišne premije za deo svojih solarnih elektrana, dok će deo struje plasirati na otvoreno tržište. Vremenom će ceo kapacitet preći na slobodno tržište i proizvođači solarne energije će biti najveći generatori likvidnosti tržišta električne energije, kazala je Turković.

Direktor kompanije Energize Vladimir Popović istakao je da će i građani i privreda izgradnjom vlastitih solarnih postrojenja dobiti uštede. To za firme takođe znači tehnički napredak i smanjivanje proizvodnih troškova, dodao je. Energize nudi besplatne savete, pa čak i besplatnu izradu studija izvodljivosti.

Zakon pokreće energetsku revoluciju

U Srbiji se s najavom novog zakona događa revolucija u očekivanjima ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora, naveo je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. On je napomenuo da je ceo razvijeni svet okrenut zelenoj energiji i da je nagli rast omogućen padom cena tehnologije.

Janez Kopac Investitori stoje u redu solarnom bumu Prva velika konferencija

Srbija je preuzela obavezu da uvede naplatu emisija ugljen-dioksida, a „u Srbiji niko ništa ne bi ulagao u ugalj“ kada bi se ti troškovi uračunali, upozorio je Kopač. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, potencijal solara u zemlji je skoro 3.6 gigavata, u poređenju sa samo 11 megavata kapaciteta instaliranih do sada, podvukao je tokom svoje prezentacije.

Potencijalni investitori ne mogu da se izbroje

Zsuzsanna Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, naglasila je da ta međunarodna finansijska institucija više ne može ni da prebroji zainteresovane koji žele da investiraju u fotonaponska postrojenja i solarne termalne sisteme za daljinsko grejanje u Srbiji. EBRD je spreman da podrži takve projekte, uključujući sektor domaćinstava, i da poveća raspoloživa sredstva, navela je.

Banka će učestvovati u hitnom prebacivanju sistema daljinskog grejanja sa uglja na gas u Kragujevcu, a neki vid obnovljivih izvora može da se ukombinuje kasnije, kaže Hargitai.

Fotonaponska tehnologija je već konkurentna u odnosu na sve konvencionalne izvore električne energije, a najkasnije 2030. postaće najjeftinija, tvrdi Benedikt Ortmann iz organizacije SolarPower Europe i nemačke kompanije BayWa r.e. On je naveo da je osunčanost u Srbiji odlična.

Komentara: (1)
Jelena Petkovic / 14.04.2021.

Napokon!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

14. april 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

14. april 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

14. april 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

14. april 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače