OIE

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Slika: facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlade Srbije, a ubrzo zatim da se nađu i u skupštinskoj proceduri. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje da će veoma brzo biti doneti i podzakonski akti koji će pratiti ove zakone.

Javna rasprava o načelima za pripremu zakona o obnovljivim izvorima energije trajala je od trajala je od 31. decembra do 12 januara, a onda je od 21. januara do 9. februara u toku bila javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

U toku javne rasprave održan je sastanak o novim propisima u Privrednoj komori Srbija, kao i konferencija portala Balkan Green Energy News BGEN o tome šta država treba da uradi da se u Srbiji realizuje 2 milijarde evra investicija u vetroparkove?

Podzakonski akti, koji će pratiti četiri zakona, bi trebalo da budu doneti u narednih tri do šest meseci

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, predstavila je četiri nova propisa skupštinskom Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i rekla da su pred nama fundamentalne promene u oblasti energetike zajedno sa zaštitom životne sredine.

Ona veruje, kako su preneli lokalni mediji, da će ti zakonski predlozi biti na sednici Vlade Srbije iduće sedmice, a nakon toga i u parlamentu.

Mihajlović je najavila da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih 3-6 meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima električne, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge strane, više bavimo politikom cena električne energije, gasa i toplotne energije.

Mihajlović: Cilj je zelena Srbija do 2050.

Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije, i zelena Srbija do 2050. godine, istakla je ona.

Mihajlović je navela da je cilj promena koje je Ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru da Srbija ima dovoljno energije dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. februar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. februar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. februar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. februar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije