OIE

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Slika: Ana Džokić

Objavljeno

20.01.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

20.01.2019.

Država

Podeli

Za nove i ažurirane informacije o mogućnostima korišćenja solarne energije u Srbiji predlažemo da pročitate tekst iz decembra 2020. godine – U Srbiji sve lakše korišćenje solarne energije – šta treba da znate ukoliko želite da sami proizvodite struju?

Ana Džokić, arhitekta iz Beograda, instalirala je na krovu svoje kuće solarne panele kako bi smanjila troškove, ali i zagađenje vazduha u kraju u kojem živi. Ali, posle brojnih procedura i peripetija sa državnom administracijom morala je da limitira proizvodnju besplatne električne energije odnosno da baci ono što proizvodi, pa će joj se umesto za 16 godina investicija vratiti za 75!

Ana, koja je i jedan od inicijatora osnivanja organizacije Ko gradi grad, u razgovoru za Balkan Green Energy News je ispričala šta sve čeka one koji bi, kao ona i njena porodica, želeli da proizvode energiju za svoje potrebe, ali i da ono što je višak prodaju – da postanu prozjumeri, i proizvođači i potrošači.

„Instaliranje mini solarne elektrane odnosno solarnih panela, na krovu kuća bi trebalo da postane tako jednostavno kao kupovina peći na drva! Tako, na primer, u Holandiji možete da je nabavite u nekom od većih maloprodajnih lanaca, i instalirate“, kaže Ana, koja je svoj „slučaj“ predstavila i u Skupštini Srbije, u okviru 6. sastanka  Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije (PFEPS).

Motivacija joj je bila finansijska – na duge staze niski troškovi električne energije, ali i ekološka – odgovor na sve veće zagađenje vazduha, koje je u njenom komšiluku, zbog loženja na ugalj i drva, veoma očigledno.

Naravno, i ubeđenje da su građani neophodni deo energetske tranzicije.

Početak – visoko energetski efikasan stan koji će koštati malo

U toku 2015. njena porodica završila je izgradnju potkrovlja, od 63 m2, u porodičnoj kući, na Voždovcu. Uslov je bio da od ušteđevine koju su imali izgrade visoko energetski efikasan stan koji će ih kroz godine upotrebe koštati malo.

U gradnji su primenili standard „Pasivne kuće“ (max. 60 kWh/m2 godišnje za ukupnu upotrebu energije). Kako bi to postigli ugrađena je, na primer, krovna izolacija debljine 30 cm kamene vune i toplotna pumpa vazduh-vazduh – koja koristi trećinu energije klasičnih načina grejanja na električnu energiju.

Zašto sunčeva energija?

Sa puno sunčanih sati godišnje, prema njenim rečima, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije, a na primeru Nemačke de može videti da trend malih proizvođača obnovljivih izvora energije (OIE) raste.

Površina krova okrenutog ka jugu bila je dovoljna za 8 panela (oko 14 m2 krova), maksimalne proizvodnje 2 kWh.

Cilj nije bila energetska nezavisnost, odnosno potpuno isključenje sa elektroenergetske mreže, što bi, kako kaže, bilo veoma skupo, a i nepotrebno, već su se vodili idejom slanja viška proizvedene energije – ono što sami direktno ne koriste, u mrežu.

Nabavka panela i instaliranje koštali su 3.000 evra

Proizvodnja električne energije dovoljna za 50% potrošnje

„Danas jednostavno možete predvideti koliko energije solarni sistem može proizvesti na određenoj lokaciji, na primer upotrebom PVGIS online alata (Photovoltaic Geographical Information System). Na našoj lokaciji na Voždovcu, sa 8 panela procenjena proizvodnja je 2.390 kWh godišnje. Što danas, posle trogodišnjeg iskustva, iznosi oko 50% ukupne godišnje potrošnje“, ističe ona.

Panele je kupila za 3.000 evra, uključujući elaborat i instaliranje, koje uključuje panele i invertor i traje jedan dan.

Inače, distributer ih je rekao da priključenje solarnih panela nije potrebno prijaviti EPS Snabdevanje, koje je zaduženo za snabdevanje, ali ubrzo će shvatiti da to nije tako.

EPS dva puta menja brojilo jer misli da je neispravno

Brojilo je evidentiralo da je u mrežu vraćeno 300 kWh

U prva dva meseca upotrebe (od polovine maja, do polovine jula 2016.) elektrana je proizvela 600 kWh, dok je u mrežu vratila ili „izvezla“ 300 kWh, što se videlo na samom brojilu. Međutim, EPS Snabdevanje je zbunjeno očitanim rezultatima, i točkićem brojila koje se vrti unazad. Misleći da je neispravno, brojilo menjaju dva puta.

„A zatim dobijamo obaveštenje: „Prema uredbi elektrodistribucije nije dozvoljeno da solarni paneli budu priključeni na istu instalaciju sa koje se napaja brojilo. Molimo vas da razdvojite instalacije u suprotnom biće vam obustavljena isporuka električne energije“, prepričava Ana dopis.

Tada elektranu isključuju i kreću u sagu koja otpočinje odlaskom u odsek elektrodistribucije, koji se bavi očitavanjem brojila.

Čekanje dugo 4 meseca

U narednih nekoliko meseci su u stalnom kontaktu sa inženjerima i pravnicima EPS-a. Oni su zainteresovani da pomognu, ali nije jasno koja je procedura za priključenje male solarne elektrane na mrežu, kada je u pitanju fizičko lice.

„Više od 4 meseca posle podnošenja zahteva za Izdavanje uslova za projektovanje i priključenje, prvog koraka u proceduri, dobijamo obaveštenje EPS-a da nam se ne mogu izdati tehnički uslovi. Umesto monofaznog, već standardno instaliranog invertora, zahteva se trofazno priključenje elektrane na distributivni sistem električne energije. Što će i sami inženjeri reći da je potpuno tehnički nepotrebno i neefikasno za elektranu jačine 2kW. Prevedeno na obični jezik, 2kW je jačina jednog fena za kosu!“, u neverici priča Ana.

Nejasno je i da li je za ovakvu vrstu instalacije neophodna građevinska dozvola, a govore im da je neophodno i osnivanje firme da bi višak proizvedene energije isporučivali u mrežu.

Od 100% energije mora da se baci 77%

Smart meter koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu

Dobijanje statusa povlašćenog proizvođača, koji je namenjen za proizvodnju iz OIE, je nemoguće zbog nepostojanja raspoloživih kvota.

„Tako da je u našem slučaju za povraćaj investicije od 3.000 evra neophodno 16 godina, umesto 8 koliko to traje kod subvencionisanih proizvođača. I to sve pod uslovom da se višak proizvedene energija razmenjuje 1:1, primenom modela net meteringa, koje za sada u Srbiji ne postoji kao opcija“, navodi Ana.

U međuvremenu, kako bi koristili makar nešto solarne energije, odlučuju se na polu rešenje: zero export ili nulti izvoz. Za dodatnih 250 evra instaliraju smart meter, koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu, pa u trenutku kada je proizvodnja veća od potrošnje, limiter isključuje solarne panele.

„Tako sada na godišnjem nivou koristimo samo 23% potencijalne energije od solarnih panela, dok je 77% energije blokirano, iliti protraćeno. Ovo je energetski veoma neefikasno i limitirano rešenje, ali trenutno jedino moguće… Rezultat je da će investicije biti otplaćena za 75 godina!“, ističe Ana.

Šta je neohodno da bi pozicija prozjumera bila bolja?

S obzirom na sve što je prošla prilikom postavljanja solarnih panela i iskustvo koje je stekla u nameri da postane prozjumer, Ana Džokić je sastavila listu mera kako bi se situacija promenila:

  • Primena neto merenja
  • Postojanje jasnih, jednostavnih i motivišućih informacija za zainteresovane građane
  • „1 šalter“ za procedure
  • Pojednostavljivanje tehničkih zahteva (kao što su: primena monofaznog invertora, mogućnost postavljanja instalacije bez posebnog brojila, kao i bez građevinske dozvole…)
  • Podrška na nivou države – feed-in tarifa, ili slično – bi pomogli da se period otplate instalacije skrati i mali solar zaživi.
Komentara: (66)
Branko / 22.01.2019.

Obzirom da smo firma koja se bavi postavljanjem solarnih sistema imamo dosta iskustva u ovom polju i mozemo da potvrdimo da su informacije koje su podeljene delimicno tacne.

Nazalost ovde je klasican slucaj da kupac nije informisan kako treba od strane prodavca sto nazalost stvara losu reputaciju za nasu industriju.

Prvo, kupac je trebao da bude informisan o samoj proceduri i o tome koje su mogucnosti u nasoj zemlji. Da je ispravno bio informisan ne bi isao korak dalje i bespotrebno instalirao veci sistem nego sto je potreban ( obzirom da nemamo okolnosti za tako nesto). Kada kazemo veci sistem, to znaci da je jedino sto je moguce sada uraditi, instalirati solarni sistem koji ce biti tako optimizovan da nema viskova u proizvodnji u toku vise ( dnevne tarife). Samim tim bi se postigla manja cena sistema i naravno brza otplata.

U slucaju da kupac pak zeli da izvozi sve sto proizvede u mrezu u tom slucaju postoje privatni snabdevaci koji su voljni da otkupe viskove za 4.9 rsd po kw sto je za skoro 1 dinar vise nego sto mozete da dobije od EPS-a.

U svakom slucaju obzirom da bi se radio prikljucak na mrezu u tom slucaju je mora da se ide sa zahtevom za prikljucenje i idejnim projektom da bi se dobilorešenje o odobrenju za izvođenje radova. U sustini ovaj pravilnik je stupio na snagu u Januaru mesecu ( PRAVILNIK O POSEBNOJ VRSTI OBJEKATA I POSEBNOJ VRSTI RADOVA ZA KOJE NIJE POTREBNO PRIBAVLJATI AKT NADLEŽNOG ORGANA, KAO I VRSTI OBJEKATA KOJI SE GRADE, ODNOSNO VRSTI RADOVA KOJI SE IZVODE, NA OSNOVU REŠENJA O ODOBRENJU ZA IZVOĐENJE RADOVA, KAO I OBIMU I SADRŽAJU I KONTROLI TEHNIČKE DOKUMENTACIJE KOJA SE PRILAŽE UZ ZAHTEV I POSTUPKU KOJI NADLEŽNI ORGAN SPROVODI
(„Sl. glasnik RS“, br. 2/2019)

Ljubomir / 10.06.2019.

Ako može informacija o kojoj firmi se radi u prethodnom komentaru (Branko / 22.01.2019.)

Branko / 14.06.2019.

Ne bi voleo da iznosim te podatke posto je konkurencija u pitanju, ipak ne bi bilo u redu.

Zainteresovan potrošač / 21.06.2019.

Gledao sam prilog na TV a i pročitao ovaj članak. Kako i ja imam neka iskustva negativna sa EPS-om (Elektrodistribucijama itd) nevezanim konkretno za ovu temu ali vezano za njihov odnos prema potrošačima, i klijentima … moj zaključak je da je EPS BAHAT, NEPROFESIONALAN I apsolutno ‘beli medved’. Prosto treba da se čovek naoruža ogromnim strpljenjem itd …

Negde sam pročitao da ima nekoliko hiljada subjekata koji su mali proizvođači struje (u kom tačno statusu nije precizirano) …

Ovo sve govori da je Srbija itekako birokratski sputavajuća … i prosto je auto-ometajuća u svom razvoju …

Pošto sam inženjer (iako ne ETF-ovac) ipak shvatam da moraju da postoje tehnički uslovi i standardi za priključenje … ali i EPS a i ministarstva i cela država treba da podstaknu razvoj ove oblasti … Prosto, Srbija će samo da bude jača a ne slabija ako bude imala viške električne energije i leti – jer se leti rade remonti, potrošnja struje zbog klimatizacije povećava skoro na maksimalne nivoe tokom zime itd …

Jasno je da postoje i investitori koji su došli zbog stimulativnih tariva od 20 evrocenti po Kwh električne energije … ali opet se apsolutno favorizuju velike kompanije, i domaće firme pa i pojedinci (po burazerskom principu) …

Po meni je najzdravija i inžinjerski sasvim racionalna logika da se donesu standardi za uređaje koji bi radili po principu pokrivanja potrošnje u domaćinstvu (bez izvoza u sistem), a naravno i da se olakša procedura male proizvodenje koja bi išla u mrežu (precizni uslovi i standardi, koje bi naše firme i firme koje posluju u Srbiji obezbedile i ponudile domaćinstvima u Srbiji) ….

Meni i ovo deluje da sve nije namenjeno za „običnu raju“ nego samo za odabrane …

Branko2 / 14.07.2019.

Molim Vas (Branko / 14.06.2019.), ako moze neki kontakt, bar na private lolomgwtfqq @ gmail . com

Zoran / 28.07.2019.

Drzava ne zeli neovisne gradjane vec zeli i kreira zavisne robove.

Zoran / 28.07.2019.

Da drzava hoce ona bi dala neka potsticajna sredstva da skoro svaka kuca koristi obnovljivu energiju samim tim bi izvozili mnogo vise energije sto nikako ne bi bilo lose za narod a i drzavu.Enrgija sunca je ogromna kad bi uspeli da je bar delom koristimo imali bi mnogo koristi.

Slobodan / 29.07.2019.

Ako moze mail isto branko ja bih za girmu to da uradim ako je izvodljivo
klubputnika0000@gmail.com

DiS / 02.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt jer i mene interesuje ova tematika.
Mail eng.djovanovic @ @gmail . com

Marina / 13.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt.tel jer sam i ja zainteresovana.
Mail marbojanic@gmail . com
+ 0
– 0

Padre / 20.08.2019.

Birokratija državnih monopolista uvek će doživljavati konkurenciju, čak i simboličnu u vidu malih prozjumera, kao atak na sebe, kao sumrak benefita koji monopol donosi.
Zato sam pesimista kada je u pitanju implementiranje ovakvog načina uređenja protoka i proizvodnje energije u Srbiji.
Da dodam-neko je napisao da je u Srbiji maltene mizerna cena struje, a to svakako nije tačno.

Tina / 11.10.2019.

Branko molim vas mozete li i meni poslati informacije tine.ble@ gmail. Com

Mladen / 16.10.2019.

Imao sam ili još uvek imam nameru da instaliram solarnu elektranu do 300 kw. Obezbedio sam novac za opremu kao i lokaciu na kojoj bi elektrana trebala da bude instalirana.Međutim što više ulazim u ovu temu razmišljam o investiranu u Rumuniji jer mi ovo sve u Srbiji deluje komplikovano. Koliko sam ukapirao čak i zemljiše na kojoj se postavlja elektana mora da bude građevinsko. Veoma mi je žao što se kod nas ne forsira solarna energija. Da li zna neko neku firmu u Srbiji koja proizvodi solarne panele to jeste ćelije.

edi / 06.11.2019.

Da li postoji mogućnost edukacije za instalatera solarnih panela uz dobijanje sertifikata?
Unapred zahvalan na odgovoru.

Ostoja / 17.11.2019.

Za neki normalan uspeh u Srbiji nema mesta.

Darko / 18.11.2019.

Imam predlog…prosledi visak energije komsijama…podelite pocetno ulaganje… eliminisite elektrodistribuciju iz price. Pozdrav!

bane / 24.11.2019.

Darko / 18.11.2019……..to ako uradi dobija prijavu za neovlascen promet akciznih proizvoda to je isto kao kada bi komsijama prodavao duvan
posao mora biti po zakonu i valjda nekim pravilima
vidite sta rade ovi lopovi sa mini elkektranama na vodu oni mogu da skrecu potoke i recice u cevovode i da prodaju struju drzavi ali oni su odabrani a sunce ako iskoristis to ne moze,mi smo osudjeni na propast nema nam spasa

Drugarica / 24.11.2019.

E….pa treba EPS…da zaposli onoliko rodjaka i prijatelja,velike plate…u privatne dzepove kad ti nesto zavrse…bla bla i da te oderu….cak i racun sa toliko zona plava,zelena,crvena…..nije kao pre zna se kilovat,sam obracunas…koliko jeftine,koliko skupe…ovi su lopovi na kvadrat

Maj / 28.11.2019.

Mene zanima da li je isto kad bi stavila solarne panele na vikendicu, van grada, opstina Indjija, koja je prikljucena na eps, a da je sve odvojeno sto se tice strujomera? To onda ne bi pravilo problem sa njima?

djukic / 30.11.2019.

Molim Vas (Branko / 14.06.2019.), ako moze neki kontakt, bar na private djukic.veroljub@gmail.com

Milan / 04.12.2019.

Pokušaću da objasnim kakvi primeri dobre prakse postoje u drugim zemljama.
Beograd ima 2.112 sunčanih sati u toku godine. Zagreb ima 1.898. Ljubljana ima 1.712. Berlin ima 1.625. London samo 1.410 !.
Međutim još pre više od 30 godina sam video prve solarne panele u Sloveniji. Pre desetak godina skoro svaki krov okrenut ka jugu u Austriji i Nemačkoj bio je potpuno pokriven takvim panelima.
Postoje dve mogućnosti za primenu struje dobijene iz OIE. „Back to the grid“ povratak u mrežu ili „Off the grid“ za sopstvene potrebe.
Ono što nude firme koje se bave instalacijom u drugim zemljama je besplatna instalacija opreme i takozvana „Rent a Roof“ šema. Na osnovu ugovora vlasnika kuće ili stana sa pružaocem usluge nudi se mogućnost uštede računa za struju. Ugovor se sklapa na 25 godina i omogućava vlasniku kuće ili stana besplatno korišćenje tako proizvedene struje samo u toku dnevne svetlosti. Višak struje pružaoc usluge vraća u mrežu. Znači ne morate imati novac za opremu i instalaciju da bi uštedeli novac za mesečni račun kojim plaćate uslugu EDB-u. Za sada kod nas ne postoji takva inicijativa ili bar još nisam čuo da neko nudi takvu povoljnost.

RISTO / 15.12.2019.

PRE PAR GODINA SAM RAZMIŠLJO O OVOJ VRSTI INVESTICIJE UZ DODATAK VJETRO GENERATORA OVAJ MI SE SVIDIJO IZ HOLANDIJE PREČNIKA 150cm DALEKO JE TIŠI OD ELISE I SAD SAM SPREMAN DA RADIM KADA BI POSTOJALI PRAVI USLOVI I NEK BUDU KILOVATI ISTA CENA KAO I U EPSU KADA SAM VIDIJO U KOM GRMU LEŽI ZEC KUPIJO SAM DVA STANA I RENTIRAM GARANCIJA DOŽIVOTNA STRUJA BESPLATNA AKO SE DRŽAVI NEISPLATI IMA NAČINA DA SE STRUJA DOBIJE BESPLATNO

Mladen / 15.12.2019.

Ma neka ubaci par rigova za kriptovalute i eto rešenja. Solar u kripto plus grejanje zimi.

Marko / 16.12.2019.

Postovanje svima, jako lepa tema. Zamolio bih nekoga od vas koji ste upuceni u ovu materiju i poznajete zakon da mi date objasnjenje za moj slucaj. Zidao sam nelegalno kucu posle novog zakona o gradnji, sada posto moj objekat nije legalan ne mogu da dobijem prikljucak na mrezu. objekat ima 400 kvadrata, interesuje me da li mogu da postavim solarni sistem i da proizvodim sam svoju struju, za svoje potrebe, bez prodaje komsijama i drzavi a da pritom nemam problema sa drzavom? Hvala unapred na odgovoru

Mladen / 20.12.2019.

E moj druže Marko, isti problem sam imao. Naravno da nema problema sve dok sistem nema dodira sa EPS mrežom. Ali muka oko instalacije svega toga je prevelika a rezultati nedovoljni. Još jedna stvar, svi kažu „staviš panele“ ali šta je sa onim što ne vidimo. Konektori MC4 solarni kablovi( da kablovi za baš te konektore) pa onda inverter ali ne onaj sa pijace nego onaj što košta 1000evra pa daj 4 akumulatora po 100Ah pa ipak treba i agregat koji sam startuje pa to neko sve da stavi i poveže. I dok sve to središ doći će i ta struja, naći će se jedan koji će tvoj predmet da progura kroz pravnu službu za 500 evra a onda će da ti kažu e sad onaj inverter više ne može jer on je po Nemačkom a ne našem standardu a ti vidi šta ćeš da radiš. Pozdrav!

osa / 02.01.2020.

Postavlja se pitanje da li bi kod nas bilo moguće dobiti dozvolu za stambeni objekat bez priključka na struju, gas, vodu, kanalizaciju… ili sa samo nekim priključcima. Male kuće i kuće u autobusima, na prikolicama, jurte su u svetu uveliko prisutne, a kod nas se prednost daje skupom m2 za loše i nelegalno zidane objekte i na kredit sa nekontrolisanom i duplom valutnom klauzulom. Projektovanje bi bilo izvodljivo, ali kod nas nema ni osnovnih pouzdanih uslova a cene previsoke..

Andjelija / 14.01.2020.

Da li bi mogli da pune elektricne automobile? Bar leti…

Bojan / 15.01.2020.

(Branko / 22.01.2019.) – Da li možete ostaviti ovde neki privatni kontakt mejl pošto ima još zainteresovanih za ovu temu i usluge vaše firme. Hvala

TKP / 26.01.2020.

Branko je objasnio trenutnu problematiku, medjutim ovakav status sa EPS-om je neodrziv. Akcioni plan do 2020 je na izmaku sto znaci da dolazi novi (ako je po EU, a jeste, onda ce to biti 2030) sto znaci nove kvote. Gospodja arhitekta a i ostali treba da se pripreme i da, ako ozbiljno zele solarne sa feed-in, pripreme neophodnu dokumentaciju i kada se usvoji novi plan, predaju za preliminarno pravo na podsticaj (investicija u dokumentaciju). Po odobravanju preliminarnog prava imate zagarantovan podsticaj i posle je samo potrebno da realizujete projekat. Na trzistu Srbije imate ozbiljne firme koje vec izvode i realizuju kompleksne projekte vezane za solarne sisteme. Jedna od njih je i Brankova. Ova instalacija je od konkurencije (ja pretpostavljam i ko je ugradio posto se radi o Fronius inverterima) koji nisu vjerovatno znali za SMART metar i ogranicavanje ka mrezi, kao sto nisu znali ni da proracunaju optimalan sistem za potrosnju (sa racuna za struju).
Trebali su da ugrade smart meter, instaliraju aplikaciju na telefon od gospodje arhitekte i da joj objasne kako da pazi da joj mjesecna proizvodnja/potrosnja ne bude u plusu. Nikad ne bi mogli shvatiti da vraca energiju u mrezu! Da li je po zakonu? Pise da nije, ali i na tarabi pise…
Mladen je napisao sta bi gospodja u ovom slucaju mogla da uradi da ubrza isplativost a to je da ubaci Miner-a za kriptovalute. Mi smo na nasem objektu instalirali kompletan solarni sistem + Miner i pokazalo se kao veoma dobro resenje!

Пеђа / 26.01.2020.

Госпођи Ани је својевремено док се распитивала на више страна пре набавке речено шта да не ради и са чиме може да се сусретне. Сада када се опекла, крива јој је држава а људи стичу аверзију према одличном систему производње енергије због њеног лошег искуства. Ја за последњих петнаестак година рада у овој области имам много, много више позитивних искустава од једног њеног негативног.

Закон је дозволио размене енергије на месту мерења али они који треба то да примене су они који нам продају струју. Није то електропривреда већ локалне електро дистрибуције. Они имају више разлога зашто то не чине. Такође је и држава заврнула славину у подели квота за откуп енергије тако да тек 10МW од планираних 100 је субвенционисано а средства се сваког месеца од нас убирају кроз рачуне за струју.

Добро је што сада има неколико мањих фирми које откупљују струју, додуше по нижим ценама, али пошто је и цена опреме драстично пала у последњих пар година, знатно лакше се долази до рачунице краће исплативости.
ТКП је у праву и стварно ко жели да користи електрану само за сопствене потребе, може једноставно поставити Смарт метар и решити се свих ових папирологија и перипетија. Тако мали уређај а феноменално решава ове проблеме.
Молим Вас да не мешате батерије у ове калкулације јер сте на онда на потпуно погрешном путу.

Генерално за све постоји решење али су калкулације разне и не очекујте `леба без мотике тј електрану без пара. Нећете са улагањем од 100 еур направити никакав битан искорак у животу па не очекујте то ни од соларне опреме.
И молим Вас, докле год су Вам рачуни до пловине плаве тарифе, не залуђујте се са било каквом електраном. Боље уложите у изолацију, прозоре, штедљивије потрошаче… уложићете мање а добићете много више уштеде.

Да не заборавим…
Европска банка за обнову и развој преко две банке код нас субвенционише кредите за повећање енергетске ефикасности. Ви узмете кредит у некој од те две банке, Банка то уплати продавцу опреме (може и са монтажом). фирма Вам испоручи и можда угради опрему (зависи од договора) а онда Вам банка врати 15%-20% пара у готовини што значи да сте добили више од бескаматног кредита. Само да знате да их не интересује да ли је објекат легалан или не.
Поздрав свима

Пеђа / 26.01.2020.

Одговор за Марка,
Може то веома лако да се изведе и имамо већ много таквих инсталација. Цена зависи од тога какви су Вам потрошачи и колико их користите. Наравно, све може да се изведе у једном дану без цимања око дозвола. 🙂 Поздрав

goran / 11.04.2020.

Hteo bih da instaliram solarnu centralu od 10 kw za potrebe svog domacinstva pa me interesuje dali imam povracaj ili carinsku olaksicu prilikom uvoza u srbiju.
hvala i cekam vas odgovor

Leo / 09.05.2020.

Ja skroz podržavam investicije „malih“ građana, pogotovo u oblasti energetike i smatram da je to itekako potrebno našem društvu. Već duže vreme čitam i informišem se o solarnim elektranama i naišao sam na ovaj članak. Ne mogu rečima da opišem koliko me pogađa ova priča, pogotovo od strane EPS-a. Živim u jedno selo u istočnoj Srbiji, blizu Boljevca (Rtanj). Imamo električnu liniju koja prolazi odmah pored naše kuće, nema ni 10 metara. Sve vrste električnih uređaja, od fena do veš mašine, su nam se pokvarile. Sijalice od 100W uveče pružaju toliko slabo osvetljenje da mi pada teško da čitam knjigu, časopis ili slično. Kupio sam volt metar, i: jednom sam izmerio čak 170V!!! Često je između 190 i 200V. I to se dešava svuda u mojoj okolini, u svakom selu gde sam ja bio i video ili čuo priče. Umesto da dobijemo olakšice, podsticaje, da nam se birokratske obaveze smanjuju, EPS otežava ove poduhvate i time i odbije buduće potencijalne proizvođače električne energije da se time bave. Ja smatram da ne postoji bolje rešenje nego da EPS/Srbija omoguće i pomogne građanima da instaliraju takve solarne elektrane, pa makar od nekoliko kW-a.

Mene me isto zanimaju iskustva onih, koji već prodaju elekričnu struju. Koliko je to sigurno da će otkupljivač električne energije, kao npr. EPS, platiti redovno otkupljenu električnu energiju za tih 12 godine ili koliko već? Lako će svako da istraži i stavi na papir bilans, ali da li je EPS kao otkupljivač siguran partner?

EMT SOLAR / 06.06.2020.

Pozdrav sunčanoj Srbiji
Gospodja Džokić je nažalost naišla na trgovca solarom seoskog varalicu koji joj je prodao on-grid sistem umjesto hibridnog sistema kojim bi zadovoljila svoje potrebe i želje bez sukoba sa EPS. Takvih je naša branša puna, kako u Srbiji, tako i u Bosni gdje naša firma radi.
Čitaocima koji žele da bez mnogo administrativnih prepreka obezbjede svoj objekat sopstvenom el. energijom iz solara preporučujemo instaliranje autark hibridnih invertera sa baterijama/akumulatorima.
Oni su dio sistema koji ima dva osnovna režima rada: prvi je modus smanjenja potrošnje iz javne mreže (za vrijeme insolacije kućni potrošači dobijaju struju iz solarnih modula, višak se sprema u akumulatore, kada padne insolacija akumulatori se prazne, a kada se isprazne potrošači dobiju energiju iz mreže) i modus back-up kada se energija iz solarnih modula prioritetno koristi za punjenje akumulatora, pa onda za potrošače, da bi se pri nestanku napajanja iz mreže povukla energija iz akumulatora.
I u jednom i drugom modusu autark hibridni invertor ne dozvoljava da proizvedena energija ode nazad u javnu mrežu.
Naravno postoje i autark inverteri bez baterija i većih snaga za industriju, kao i on-grid inverteri hibridi kojima je prioritet predavati energiju u mrežu

Pozdrav iz sunčane Bosne, tim EMT SOLAR

vladimir balac / 21.06.2020.

STRUJA IZ UGJLA CE BITI NAJSKUPLJA STRUJA KAD SE POVECA CENA CO2 KO CE TO ONDA PLATITI . NARAVNO POTROSACI. EPS ; TO JE PRICA ZA SEBE

Marco / 26.08.2020.

Citam ovaj komentar i ne mogu da s encudim kako mali Djokica zamilsja biznis u Srbiji. Ulozili 3000 Eura i zele da prodaju energiju… Pre svega nisu tacn einformacije da se u Holandiji tako jednostavno prodaje energija pogotovu ako je neko ulozio 3000 Eura. To je smesna i neozbiljna cifra da bi neko prostao da od vas kupi energiju. Ono sto je povoljno u Holandiji jeste mogucnost da kupis solarne panele za sebe i KW te kosta oko 1000 Eura . Ja sam u fazi da se oslobodim gasa i vec pravim kalkulacije koliko ce me kostati solarna energija gd emoram imati najmanje 10 KW da bi bojler moga da napaja radijatore etc.. Znaci to ce me sve kostati 10.000 Eura. Inace za Gas placam godisnje oko 2200 EUR sto znaci da ce mi biti potrebno 5 godina da isplatim investiciju. U Holandiji postoji i varijanta iznajmljivanja gde placate 5 EUR mesecno po panelu odnosno u mom slucaju 30 panela * 5 EUR dodje 150 EUR mesecno na osnovu cega bih ustedeo 50 EURA mesecno u odnosu na GAS. Kontrakt je na 10 godina. Panele mogu da otkupim tek nakon 10 godina i tada ih moram platiti 60 EURA po panelu. Da li ce mi se isplatiti tesko je reci. Ne poznajem nikoga u NL koga je Elektrorpivreda primila na mrezu s 5 panela koliko je ova gospodja ulozila… Da nije zalosno bilo bi smesno…

Sanja / 14.10.2020.

Zelimo da ugradimo solarni sistem/toplotnu pumpu, treba nam preporuka. Ne zanima nas prodaja struje, vec samo umanjenje mesecnih troskova za grejanje, hladjenje kuce od 200 m2. Molim vas za preporuku. Cak nam ni cena Sistema nije bitna, samo da STVARNO funkcionise, da se oseti razlika u racunu za struju zimi, da nam se na primer od dosadasnjih 250 evra racun smanji za 50%. Da li postoji takvo resenje gde struju covek moze da placa manje I zimi. Interesuje nas jedno DOBRO resenje, a ne ovih 25 resenja gore iz komentara. Ko se razume nek objasni I nek da kontakt firme. Bez da imamo ikakvih problema sa Epsom!!!!!! Mozemo cak I da im poklanjamo struju, ako je viska, ne interesuje nas. Cilj je iskljucivo umanjenje mesecnih racuna za grejanje vode u bojlerima I grejanje kuce zimi, a leti klime za hladjenje. Dajte predlog kojoj ozbiljnoj firmi da se javimo. Nekoj koja to vec uveliko radi I ima puno iskustva. Bez da investiramo, a posle peripetije sa Epsom I slicno. Sve hocemo, sto moramo da imamo I baterije I dokumentaciju I jake kolektore itd. Hvala najlepse

Vladimir / 22.10.2020.

Pozdrav Sanja,javite se meni ako zelite,mogu Vam pomoci,moj mail je profesorkolektor@gmail.com,pozdrav

BOBAN / 24.10.2020.

Poštovani Branko, da li možete da mi se javite na mejl bstingic@gmail.com
Molim one koji imaju Brankov kontakt da ga pošalju meni na mejl. Hvala

ToshaKG / 25.10.2020.

Pozdrav svima,
imam sličan problem kao i [Marko / 16.12.2019.], pa bih zamolio [Пеђа / 26.01.2020.] ako može da mi pošalje svoje kontakt podatke na toshakg@gmail.com radi konsultacija i, nadam se, realizacije 🙂

Unapred se zahvaljujem

Gangula / 28.10.2020.

Pozdrav svima na forumu!
Da li je neko probao da koristi panele za minere – kopanje kriptovaluta?
Hvala unapred.

Vojkan / 07.12.2020.

Firme koje se bave prodajom i izgradnjom solarnih elektrana (čast izuzecima) ne bih uopšte da komentarišem jer im je glavni cilj profit i samo profit,čekam evo već 4 meseca potvrdu koju EPS potražuje od opštinskog organa da mi nije potrebna dozvola za izgradnju on grid elektrane snage 5Kw bez koje ne može da se nastavi proces „legalizacije“,naravno prodavac mi je brže bolje ugradio čitav sistem naravno sve to pošteno naplatio uz savet da nikome ništa ne govorim i koristim sistem punom parom,naravno sami smo krivi što se predhodno ne informišemo oko cele priče što se tiče Srbije ali i oni koji se bave prodajom su u neku ruku dužni da informišu kupca o celokupnom procesu ugradnje jednog solarnog sistema,kako god hvala njima a takođe puno hvala i državi koja „teži“ ka ekologiji,uštedi i zaštiti životne sredine!

Bojan / 08.12.2020.

Pozdrav svima!
Zamolio bih one koji su u materiji i imaju iskustva ( a ima ih ) da nam pojasne i iznesu stav o onom što nalazimo na netu – npr. „Pare na sunce“ sa fantastičnim uslovima za prodaju struje EPS – u i basnoslovnih 20 eurocenti po Kwh u narednih 12 godina.
To zvuči previše dobro da bi bilo istinito, pa procenjujem da je ili greška, ili na putu do ostvarenja postoji toliko zamki i prepreka da ga pretvara u nemoguću misiju?
Ili postoji neko treće objašnjenje?
Ono što čitam između redova a TKP i Peđa potvrđuju – jedino je važno da se ne ode u minus. Sve ostalo je prihvatljivo i nikom ne morate objašnjavati što vam je ukupna potrošnja 20 – 30 Kwh.
Da li sam u pravu?

Cvele / 02.01.2021.

Pre 5 godina sam instalirao solarni sistem u vikendici na Tari, koja se nalazi u delu planine koji nije elektrifikovan.Tada me je to kostalo 1300 evra. Danas je cena tog kompleta 800 evra. Cene panela nikad nisu bile nize i kako se cini, svake godine im pada cena pa tako recimo panel od 160 W koji je pre par godina kostao 200 evra , sada kosta 65 za panel od 170 W, a panel od 270 W kosta 95 evra.Sad zamislite, nekoliko miliona krovova u Srbiji, na kojima bi mogli da se instaliraju solarni paneli, prikljuce se na elektromrezu i vcisak struje skladistite u mrezi, a povlacite ga onda kada je oblacno, nocu i na taj nacin ostvarujete profit jer ce struja za vas biti gotovo pa besplatna. Ali,… to u Srbiji nije moguce jer imate monopol EPSa. Sad da bi ste bili nezavisni od EPSa i koristili solarnu energiju, potrebno je da ulozite novac u gel akumulatore koji su skupi, glomazni i teski. Jedino resenje je da se zakonom regulise da vi mozete bez puno papira i dozvola, prikljucite svoj sistem na mrezu. Ne verujem da ce do toga doci uskoro, sve dok EU zbog ekologije ne „pritisne’ Srbiju da donese antimonopolske zakone u vezi proizvodnje struje.

Milo Madacky / 31.01.2021.

To je baš problem. Monopol EPSa. Moj ćale plaća 500 DIN meseçno za brojač koji je na ulici a struja nije prikopčana već 3 godine.
Ja sam razmišljao da uvedem solarne panele umesto da me ucenjuje EPS.
Koliko vidim to u Srbiji nije moguće 🙁
Kako to da EU ne vrši pritisak na liberalizaciju snabdevanja električne energije. Ako ja neću da zavisim od monopola, zašto mi je to neomogućeno…?..

Lovric / 07.02.2021.

EMT SOLAR, molim vas zaineresovana sam za ugradnju solarnih panela u Srbiji (NIS) i Bosni(FOJNICA).Molim vas da mi dostavite vasu mail adresu na koju mozemo
konkretizovati saradnju. Hvala unapred

Lovric / 07.02.2021.

Milo Madarski,
ja sam imala isti problem kod oca. Vas je stujomer je demontiran najverovatnije, kako kazu u EPS-u ali nije odjavljen. Ja sam odjavila, ali sam za period od 3 godine morala platiti preko 80000 dinara , obracunska snaga za neisporucenu energiju i kamata na to isto nista. Klasicna pljacka.

Bratislav / 09.02.2021.

Kako bih Malo pojasnio racunicu solarnog sistema.
1kW instalisane snage u sredisnjem delu Srbije moze da proizvede ukupno oko 1200kW +- 5% struje godisnje. Kad se to podeli na masece izgleda ovako.
U januaru ce te proizvoditi oko 50 kW i proizvodnja ce linearno rasti svaki mesec do maksimalne u julu gde ce te proizvesti oko 150 kw za ceo mesec. i posle ce proizvodnja opet linearno padati i u decembru ce te opet proizvesti 50kW.

Ceci / 11.03.2021.

Dopadaju mi se komentari poznavanja/nepoznavanja ove oblasti koriscenja solarne energije gde i sama pripadam, te molim one koji su zainteresovani za posao ove vrste da se jave ,jer zelimo da se resimo velikih racuna epsa u kuci i firmi.

Rade / 13.03.2021.

Pozdrav svima pridruzujem se forumu bez nekog velikog iskustva. pozitivnog, sa EPSom. I Ja Sam zainteresovan za montazu 5 do 10kw, pre svega za sopstvene potrebe. Deo skalamerije sam vec kupio preostaje montaza. Prenecu moja iskustva. Pozdrav svima.

Zainteresovan / 21.03.2021.

Molim Branka i TKP da me kontaktiraju na goshenfarm20@gmail.com. Hvala unapred.

Boki / 28.03.2021.

Kakve veze imaju solarni paneli i elektrodistribucija??? Staviš panele i to što dobiješ od panela, to koristiš! kakve veze ima mreža sa svim ovim glupostima?

Zoran / 30.03.2021.

Kakva je trenutna situacija sa solarnim grejanjem, subvencijama, jel uveden zakon za priključenje na eps mrežu i pod kojim će to uslovima biti…??

Grga / 07.04.2021.

Neko je pominjao kombinaciju rudarenja kripto valutama i solarne elektrane, može li neko da objasni vezu ? Apsolutni sam laik za kriptovalute a zainteresovan sam za instaliranje solarne elektrane

Marko / 23.04.2021.

Branko, molim vas javite mi se na markogavric@gmail.com

ПМикело / 23.05.2021.

Prvo SRBIJA je potpisnik svih međunarodnih sporazuma i ugovora o primeni ČISTE ENERGIJE. Ali u praksi to nije slučaj i ne samo da ne primenjuje NIŠTA od preuzetih obaveza nego je još gore postajemo najzagađenija država što je katastrofalno s obzirom na naše prirodne uslove i bogatstvo geografskog položaja. Nažalost EPS je u vlasništvu kartela dakle nepismenih ljudi koji kroz sistem EPS-a pljačkaju nas građane SRBIJE i to evo primera poslednjim poskupljenjem od čak 7 puta „POVLAŠĆENIM PROIZVOĐAČIMA“ a povlašćeni proizvođači su vučićevi kumovi, lični prijatelji i članovi kartela koji bez IKAKVIH GRAĐEVINSKIH DOZVOLA I REŠENJA IZGRAĐUJU I OTIMAJU TUĐU ZEMLJU ZA IZGRADNJU NJIHOVIH MINI CENTRALA.ANARHIJA JER NIJE ISTA CENA A MI KAO GRAĐANI SMO OPLJAČKANI I DALJE NAS PLJAČKA OVAJ KARTEL SA OVAKO NAKARADNOM MAFIJAŠKOM ODLUKOM BEZ ZAKONSKOG OSNOVA JER USTAV SRBIJE NIJE PREDVIDEO ANARHIJU I MAFIJU. Dakle oni mogu a mi obični građani nemožemo jer eto EPS nije više sistem za funkcionisanje u interesu građana već sistem za pljačku građana preko tih vučićevih povlašćenih proizvođača. Sve dok je tako mi kao država propadamo. U EU se svaki višak kilovata od proizvođača otkupljuje po istoj ceni. U SRBIJI TO JE NEMOGUĆE JER ONDA SE NEMOGU PLJAČKATI GRAĐANI SRBIJE IZMIŠLJENIM RAZLIČITIM CENAMA I USLOVIMA POD KOJIMA NAS PLJAČKAJU. Zato mi kao budući mali proizvođači ćemo morati da se UDRUŽIMO PA DA VIDIMO KOGA ĆE BITI VIŠE JER JE OČIGLEDNO DA SE ANARHIJI I MAFIJI MOŽE SUPROSTAVITI SAMO VEĆINA.

Miroslav.S / 17.06.2021.

Da li netko zna koliko bi kostala investicija ugradnje solarnih panela iskljucivo za grejanje/hladjenje kuce od 120 kvadrata.

Драгиша Станковић / 12.07.2021.

Мислим да би овај текст требало скинути јер ови броблеми су били, Мицлим да се сада достан променила ситуација око уграднје . ON grid соларних електрана.Поготову после доношења овог закона о Обновљиве изворе енергије.
Чисто да се неби заинресовани људи доводили погршном смеру око уградње сларних електрана.
ПОЗДРАВ

Ela / 16.08.2021.

Neke stvari nisu tako proste- samo postavi panel i vrati struju u mrezu ako je visak. Ne daj boze da u mrezi nestane struje i da neko posalje radnika na remont mreze za koju se veruje nije pod naponom i da je iskljucena dok desetine pojedinacnih proizvodjaca nastavljaju da je pune ovde – onde bez kontrole. Niko ne bi rizikovao da radi na takvoj mrezi. Naravno da ce to i “ bacati “ proizvedenu struju dok se sistemi ne regulisu da mogu da podupiru takve pojedinacne proizvodjace. Uostalom niko im ne brani da se potpuno skinu sa mreze i budu samodovoljni mali sistemi…

Dragan / 25.08.2021.

Za to ne daj boze se proizvodjaci ongrid invertera pobrinuli, tako da kad nestane napon u mrezi istog momenta prestaje tok struje iz vaseg sistema u mrezu.🤔

Alex / 24.09.2021.

Citajuci ove komentare ostajem zbunjen. Ja, doduse zivim u Australiji gdje od sve ove silne administracije nema ni pomena. Napravio sam 5.4 kW panel sistem na krovu (prizemna kuca od 115 kvadratnih metara) kupujem od elektrodistribucije struju po 17 c/kWh a sve sto proizvedem saljem u mrezu i distributer mi placa 11 c/kWh. Pored toga sam instalirao baterije Tesla od 9 kWh kapaciteta i isplatio cijeli sistem u manje od 5 godina. Grijanje i hladjenje kuce je samo i iskljucivo Samsung klima uredjajem od 5.5 kW i taj radi ……hajde, necu reci stalno, ali gotovo sam siguran da nema odmora vise od 50 dana godisnje. Nikakve firme za „proizvodnju“ nikakve isplate sistema za nebuloznih 75 godina. Mnogo puta mi se desi da mi racun dodje u „credit“ sto bi u prevodu znacilo da je elektrodistribucija duzna da mi namiri troskove povecane proizvodnje,(oni to ne placaju meni nego prenose u sljedeci mjesec i sljedeci racun mi se umanjuje za odredjeni iznos……..nikakve potrebe za registrovanjem firme koja proizvodi elektricnu energiju,………Boze me sacuvaj) odnosno da pojednostavim proizvodnja elektricne energije koja je poslana u mrezu premasuje moju potrosnju u kuci. Nikakva firma nikakvo registrovanje kompanija za proizvodnju elektricne energije……….sta ti ljudi tamo rade? Zbog cega se to radi kad od svega toga niko nema koristi a sunce je na nebu svaki dan. Za ime Boga, zasto? Jasno mi je da je struja proizvedena u solarnim panelima „nestabilna“ i da izaziva udare na cijeli elektricni sistem i da se to mora stabilizirati (upravo zbog toga struja koju ja proizvedem na panelima je jeftinija od one koju ja kupujem) ali ne iskoristiti Sunce koje nam je svima (hajde da kazem) Bogom dano je u najmanju ruku neodgovornost da ne kazem glupost. Jedino sto vidim da bi se ovoj gospodji Ani isplatilo to je da instalira baterije i odredjene velike potrosace prikljuci iskljucivo na baterije (osim ako nema i tu neka administracija koja bi zabranjivala baterije, sto me iskreno govoreci nakon svega ovoga procitanog ne bi iznenadilo). Zaista ostajem zbunjen.

bane / 27.12.2021.

uzmes hibridni inverter on ne vraca uzima sa mreze ako fali , paneli ako daju max 2kw i ako koristite 1 kw nema veze ne ide u mrezu al kako dolazi noc on polako prelazi na mrezu/baterije moj savet

Bojan / 09.02.2022.

Uložio bih u kompletan sistem solarnih panela za stan veličine 120m kvadratnih (+baterije, hibridni inverter itd). Ne zanimam me prodaja struje epsu i slično. Zanima me da napajam uređaje u svom domu, posebno dva invertera za grejanje. Pošaljite ponude ili dajte kontakt hvala.

Struja na Ilovacu / 10.02.2022.

Koja smo mi banana drzava eto bateriju su skupe zagadjuju okolinu imaju manji rok trajanja. Zaista svuda je normalno da vracas energiju u sistem bez baterija. Samo bih pitao ove botove sto pricaju da je trebala da uzme baterije imaju li mozga gde im zive deca u kom zagadjenju pobice nas ova kolubara. Umesto da eps placa takvu energiju i nagradjuje domacinstva.

Predrag / 17.02.2022.

Поштовани,
Веома смета што свако покушава да подели савет, без обзира да ли има нешто паметно да каже или не, али то је интернет…
Напред сам прочитао да је један од коментара био: „Ако сте са рачуном до средине плаве зоне не размишљајте о соларима“! Мало сам бацио на папир и потврдила ми се ова изјава. Молио бих оне који се више разумеју да је коментаришу…
Рачуница је следећа:
– Снага панела: 5kW
– Цена инвестиције: 5000EUR
– Годишња производња: око 1200kWh/1kW панела, укупно 6000kWh
– Просечни месечни рачун за струју: 600kWh (од тога 350kWh у зеленој и 150kWh у плавој зони)
– Цена електричне енергије за скупљу, дневну тарифу: 6,408din/kWh у зеленој и 9,162din/kWh у плавој зони.
Разматран је случај Прозјумера (двосмерно мерење ел. енергије).
На основу ове поставке испада да је месечни рачун за ел. енергију око 30EUR, што је и зарада инсталираног система. Он, на основу производње, може да „покрије“ 10 месеци (што је 300EUR на годишњем нивоу), а остала два се плаћају ЕПС-у.
Простом рачуницом се добија да је период отплате инвестиције преко 16 година!!! При чему сам рачунао повољније случајеве за отплату (без ноћне јевтине тарифе).
Грешим ли негде?

Aleksandar / 02.12.2022.

Netačna je vaša kalkulacija. Navedene cene su bez pdv. Takođe uzeta je pretpostavka da cena struje ostane ista što je malo verovatno. Ugrubo i da se investicija bude na nuli posle 10-12 god. nije loše. Danas bi svi hteli zaradu od juče.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

20. januar 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

20. januar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

20. januar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

20. januar 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje