x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

20.01.2019. | Komentari: 11 CommentsAutor:

Slika: Ana Džokić
Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Ana Džokić, arhitekta iz Beograda, instalirala je na krovu svoje kuće solarne panele kako bi smanjila troškove, ali i zagađenje vazduha u kraju u kojem živi. Ali, posle brojnih procedura i peripetija sa državnom administracijom morala je da limitira proizvodnju besplatne električne energije odnosno da baci ono što proizvodi, pa će joj se umesto za 16 godina investicija vratiti za 75!

Ana, koja je i jedan od inicijatora osnivanja organizacije Ko gradi grad, u razgovoru za Balkan Green Energy News je ispričala šta sve čeka one koji bi, kao ona i njena porodica, želeli da proizvode energiju za svoje potrebe, ali i da ono što je višak prodaju – da postanu prozjumeri, i proizvođači i potrošači.

“Instaliranje mini solarne elektrane odnosno solarnih panela, na krovu kuća bi trebalo da postane tako jednostavno kao kupovina peći na drva! Tako, na primer, u Holandiji možete da je nabavite u nekom od većih maloprodajnih lanaca, i instalirate”, kaže Ana, koja je svoj “slučaj” predstavila i u Skupštini Srbije, u okviru 6. sastanka  Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije (PFEPS).

Motivacija joj je bila finansijska – na duge staze niski troškovi električne energije, ali i ekološka – odgovor na sve veće zagađenje vazduha, koje je u njenom komšiluku, zbog loženja na ugalj i drva, veoma očigledno.

Naravno, i ubeđenje da su građani neophodni deo energetske tranzicije.

Početak – visoko energetski efikasan stan koji će koštati malo

U toku 2015. njena porodica završila je izgradnju potkrovlja, od 63 m2, u porodičnoj kući, na Voždovcu. Uslov je bio da od ušteđevine koju su imali izgrade visoko energetski efikasan stan koji će ih kroz godine upotrebe koštati malo.

U gradnji su primenili standard “Pasivne kuće” (max. 60 kWh/m2 godišnje za ukupnu upotrebu energije). Kako bi to postigli ugrađena je, na primer, krovna izolacija debljine 30 cm kamene vune i toplotna pumpa vazduh-vazduh – koja koristi trećinu energije klasičnih načina grejanja na električnu energiju.

Zašto sunčeva energija?

Sa puno sunčanih sati godišnje, prema njenim rečima, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije, a na primeru Nemačke de može videti da trend malih proizvođača obnovljivih izvora energije (OIE) raste.

Površina krova okrenutog ka jugu bila je dovoljna za 8 panela (oko 14 m2 krova), maksimalne proizvodnje 2 kWh.

Cilj nije bila energetska nezavisnost, odnosno potpuno isključenje sa elektroenergetske mreže, što bi, kako kaže, bilo veoma skupo, a i nepotrebno, već su se vodili idejom slanja viška proizvedene energije – ono što sami direktno ne koriste, u mrežu.

Nabavka panela i instaliranje koštali su 3.000 evra

Proizvodnja električne energije dovoljna za 50% potrošnje

“Danas jednostavno možete predvideti koliko energije solarni sistem može proizvesti na određenoj lokaciji, na primer upotrebom PVGIS online alata (Photovoltaic Geographical Information System). Na našoj lokaciji na Voždovcu, sa 8 panela procenjena proizvodnja je 2.390 kWh godišnje. Što danas, posle trogodišnjeg iskustva, iznosi oko 50% ukupne godišnje potrošnje”, ističe ona.

Panele je kupila za 3.000 evra, uključujući elaborat i instaliranje, koje uključuje panele i invertor i traje jedan dan.

Inače, distributer ih je rekao da priključenje solarnih panela nije potrebno prijaviti EPS Snabdevanje, koje je zaduženo za snabdevanje, ali ubrzo će shvatiti da to nije tako.

EPS dva puta menja brojilo jer misli da je neispravno

Brojilo je evidentiralo da je u mrežu vraćeno 300 kWh

U prva dva meseca upotrebe (od polovine maja, do polovine jula 2016.) elektrana je proizvela 600 kWh, dok je u mrežu vratila ili “izvezla” 300 kWh, što se videlo na samom brojilu. Međutim, EPS Snabdevanje je zbunjeno očitanim rezultatima, i točkićem brojila koje se vrti unazad. Misleći da je neispravno, brojilo menjaju dva puta.

“A zatim dobijamo obaveštenje: “Prema uredbi elektrodistribucije nije dozvoljeno da solarni paneli budu priključeni na istu instalaciju sa koje se napaja brojilo. Molimo vas da razdvojite instalacije u suprotnom biće vam obustavljena isporuka električne energije”, prepričava Ana dopis.

Tada elektranu isključuju i kreću u sagu koja otpočinje odlaskom u odsek elektrodistribucije, koji se bavi očitavanjem brojila.

Čekanje dugo 4 meseca

U narednih nekoliko meseci su u stalnom kontaktu sa inženjerima i pravnicima EPS-a. Oni su zainteresovani da pomognu, ali nije jasno koja je procedura za priključenje male solarne elektrane na mrežu, kada je u pitanju fizičko lice.

“Više od 4 meseca posle podnošenja zahteva za Izdavanje uslova za projektovanje i priključenje, prvog koraka u proceduri, dobijamo obaveštenje EPS-a da nam se ne mogu izdati tehnički uslovi. Umesto monofaznog, već standardno instaliranog invertora, zahteva se trofazno priključenje elektrane na distributivni sistem električne energije. Što će i sami inženjeri reći da je potpuno tehnički nepotrebno i neefikasno za elektranu jačine 2kW. Prevedeno na obični jezik, 2kW je jačina jednog fena za kosu!”, u neverici priča Ana.

Nejasno je i da li je za ovakvu vrstu instalacije neophodna građevinska dozvola, a govore im da je neophodno i osnivanje firme da bi višak proizvedene energije isporučivali u mrežu.

Od 100% energije mora da se baci 77%

Smart meter koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu

Dobijanje statusa povlašćenog proizvođača, koji je namenjen za proizvodnju iz OIE, je nemoguće zbog nepostojanja raspoloživih kvota.

“Tako da je u našem slučaju za povraćaj investicije od 3.000 evra neophodno 16 godina, umesto 8 koliko to traje kod subvencionisanih proizvođača. I to sve pod uslovom da se višak proizvedene energija razmenjuje 1:1, primenom modela net meteringa, koje za sada u Srbiji ne postoji kao opcija”, navodi Ana.

U međuvremenu, kako bi koristili makar nešto solarne energije, odlučuju se na polu rešenje: zero export ili nulti izvoz. Za dodatnih 250 evra instaliraju smart meter, koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu, pa u trenutku kada je proizvodnja veća od potrošnje, limiter isključuje solarne panele.

“Tako sada na godišnjem nivou koristimo samo 23% potencijalne energije od solarnih panela, dok je 77% energije blokirano, iliti protraćeno. Ovo je energetski veoma neefikasno i limitirano rešenje, ali trenutno jedino moguće… Rezultat je da će investicije biti otplaćena za 75 godina!”, ističe Ana.

Šta je neohodno da bi pozicija prozjumera bila bolja?

S obzirom na sve što je prošla prilikom postavljanja solarnih panela i iskustvo koje je stekla u nameri da postane prozjumer, Ana Džokić je sastavila listu mera kako bi se situacija promenila:

  • Primena neto merenja
  • Postojanje jasnih, jednostavnih i motivišućih informacija za zainteresovane građane
  • “1 šalter” za procedure
  • Pojednostavljivanje tehničkih zahteva (kao što su: primena monofaznog invertora, mogućnost postavljanja instalacije bez posebnog brojila, kao i bez građevinske dozvole…)
  • Podrška na nivou države – feed-in tarifa, ili slično – bi pomogli da se period otplate instalacije skrati i mali solar zaživi.

Komentari (11)

Branko / 22.01.2019.

Obzirom da smo firma koja se bavi postavljanjem solarnih sistema imamo dosta iskustva u ovom polju i mozemo da potvrdimo da su informacije koje su podeljene delimicno tacne.

Nazalost ovde je klasican slucaj da kupac nije informisan kako treba od strane prodavca sto nazalost stvara losu reputaciju za nasu industriju.

Prvo, kupac je trebao da bude informisan o samoj proceduri i o tome koje su mogucnosti u nasoj zemlji. Da je ispravno bio informisan ne bi isao korak dalje i bespotrebno instalirao veci sistem nego sto je potreban ( obzirom da nemamo okolnosti za tako nesto). Kada kazemo veci sistem, to znaci da je jedino sto je moguce sada uraditi, instalirati solarni sistem koji ce biti tako optimizovan da nema viskova u proizvodnji u toku vise ( dnevne tarife). Samim tim bi se postigla manja cena sistema i naravno brza otplata.

U slucaju da kupac pak zeli da izvozi sve sto proizvede u mrezu u tom slucaju postoje privatni snabdevaci koji su voljni da otkupe viskove za 4.9 rsd po kw sto je za skoro 1 dinar vise nego sto mozete da dobije od EPS-a.

U svakom slucaju obzirom da bi se radio prikljucak na mrezu u tom slucaju je mora da se ide sa zahtevom za prikljucenje i idejnim projektom da bi se dobilorešenje o odobrenju za izvođenje radova. U sustini ovaj pravilnik je stupio na snagu u Januaru mesecu ( PRAVILNIK O POSEBNOJ VRSTI OBJEKATA I POSEBNOJ VRSTI RADOVA ZA KOJE NIJE POTREBNO PRIBAVLJATI AKT NADLEŽNOG ORGANA, KAO I VRSTI OBJEKATA KOJI SE GRADE, ODNOSNO VRSTI RADOVA KOJI SE IZVODE, NA OSNOVU REŠENJA O ODOBRENJU ZA IZVOĐENJE RADOVA, KAO I OBIMU I SADRŽAJU I KONTROLI TEHNIČKE DOKUMENTACIJE KOJA SE PRILAŽE UZ ZAHTEV I POSTUPKU KOJI NADLEŽNI ORGAN SPROVODI
(“Sl. glasnik RS”, br. 2/2019)

Ljubomir / 10.06.2019.

Ako može informacija o kojoj firmi se radi u prethodnom komentaru (Branko / 22.01.2019.)

Branko / 14.06.2019.

Ne bi voleo da iznosim te podatke posto je konkurencija u pitanju, ipak ne bi bilo u redu.

Zainteresovan potrošač / 21.06.2019.

Gledao sam prilog na TV a i pročitao ovaj članak. Kako i ja imam neka iskustva negativna sa EPS-om (Elektrodistribucijama itd) nevezanim konkretno za ovu temu ali vezano za njihov odnos prema potrošačima, i klijentima … moj zaključak je da je EPS BAHAT, NEPROFESIONALAN I apsolutno ‘beli medved’. Prosto treba da se čovek naoruža ogromnim strpljenjem itd …

Negde sam pročitao da ima nekoliko hiljada subjekata koji su mali proizvođači struje (u kom tačno statusu nije precizirano) …

Ovo sve govori da je Srbija itekako birokratski sputavajuća … i prosto je auto-ometajuća u svom razvoju …

Pošto sam inženjer (iako ne ETF-ovac) ipak shvatam da moraju da postoje tehnički uslovi i standardi za priključenje … ali i EPS a i ministarstva i cela država treba da podstaknu razvoj ove oblasti … Prosto, Srbija će samo da bude jača a ne slabija ako bude imala viške električne energije i leti – jer se leti rade remonti, potrošnja struje zbog klimatizacije povećava skoro na maksimalne nivoe tokom zime itd …

Jasno je da postoje i investitori koji su došli zbog stimulativnih tariva od 20 evrocenti po Kwh električne energije … ali opet se apsolutno favorizuju velike kompanije, i domaće firme pa i pojedinci (po burazerskom principu) …

Po meni je najzdravija i inžinjerski sasvim racionalna logika da se donesu standardi za uređaje koji bi radili po principu pokrivanja potrošnje u domaćinstvu (bez izvoza u sistem), a naravno i da se olakša procedura male proizvodenje koja bi išla u mrežu (precizni uslovi i standardi, koje bi naše firme i firme koje posluju u Srbiji obezbedile i ponudile domaćinstvima u Srbiji) ….

Meni i ovo deluje da sve nije namenjeno za “običnu raju” nego samo za odabrane …

Branko2 / 14.07.2019.

Molim Vas (Branko / 14.06.2019.), ako moze neki kontakt, bar na private lolomgwtfqq @ gmail . com

Zoran / 28.07.2019.

Drzava ne zeli neovisne gradjane vec zeli i kreira zavisne robove.

Zoran / 28.07.2019.

Da drzava hoce ona bi dala neka potsticajna sredstva da skoro svaka kuca koristi obnovljivu energiju samim tim bi izvozili mnogo vise energije sto nikako ne bi bilo lose za narod a i drzavu.Enrgija sunca je ogromna kad bi uspeli da je bar delom koristimo imali bi mnogo koristi.

Slobodan / 29.07.2019.

Ako moze mail isto branko ja bih za girmu to da uradim ako je izvodljivo

DiS / 02.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt jer i mene interesuje ova tematika.
Mail eng.djovanovic @ @gmail . com

Marina / 13.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt.tel jer sam i ja zainteresovana.
Mail marbojanic@gmail . com
+ 0
– 0

Padre / 20.08.2019.

Birokratija državnih monopolista uvek će doživljavati konkurenciju, čak i simboličnu u vidu malih prozjumera, kao atak na sebe, kao sumrak benefita koji monopol donosi.
Zato sam pesimista kada je u pitanju implementiranje ovakvog načina uređenja protoka i proizvodnje energije u Srbiji.
Da dodam-neko je napisao da je u Srbiji maltene mizerna cena struje, a to svakako nije tačno.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.