OIE

Slovenija zamrzava cene struje, gradi gigavat solara da snabdeva domaćinstva

Slovenija zamrzava cene struje gigavat solara snabdeva domacinstva

Foto: Vlada Slovenije

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je proglasila prvi stepen uzbune na polju proizvodnje električne energije, izjavio je premijer Robert Golob. Dodao je da će jedna od mera biti izgradnja velikih solarnih elektrana od ukupno jednog gigavata do 2025. da bi se pokrile potrebe trećine domaćinstava u zemlji. Cene struje će od 1. septembra biti zamrznute.

Ubrzo nakon što je slovenačka Agencija za energiju objavila upozorenje na mogućnost krize u snabdevanju gasom, što bi donelo vanredne mere za očuvanje stabilnosti, vlada je proglasila prvi stepen uzbune u domenu proizvodnje električne energije. Premijer Robert Golob, koji je objavio odluku, objasnio je da je cilj da se gorivo sačuva za zimu, „od naftnih derivata, gasa, do uglja“, i da se strateške rezerve sirovina udvostruče.

U intervjuu za javni servis, RTV Slovenija, kazao je da je krizni režim uveden i da bi ljudi postali svesni da treba da razmišljaju o štednji energije. Što se tiče planova za zimu, vlada je takođe odlučila da 1. septembra na godinu dana zamrzne cene struje za domaćinstva i mala preduzeća.

Solarne elektrane će račune držati stabilnim 40 godina

Treća mera je da se elektroenergetski sistem pripremi da do 2025. primi dodatne velike solarne elektrane ukupne snage jednog gigavata. Plan će biti razrađen s nacionalnim operaterom prenosnog sistema – ELES-om, i operaterom distributivnog sistema, kompanijom SODO, saopštila je vlada.

Velike solarne elektrane za snabdevanje domaćinstava biće instalirane na mestima gde mreža može da ih primi

Ta postrojenja će biti izgrađena da bi jedna trećina slovenačkih domaćinstava mogla da im pristupi, kako Golob kaže, preko zajedničke platforme. Cena će unapred biti poznata, tako da narednih 40 godina neće biti problema s poskupljenjima, tvrdi premijer. Ti solarni parkovi će biti instalirani na mestima gde mreža može da ih primi, dodao je.

Uštede za domaćinstva procenjene na 15 do skoro 60 procenata

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer izjavio je da će uporedo sa zamrzavanjem cena biti optimizovan lanac snabdevanja tako da snabdevači mogu da nastave da rade, samo s manjim profitom.

Nadoknada za uvođenje energije iz obnovljivih izvora će biti prepolovljena, a porez na dodatu vrednost smanjen na 9,5 odsto. Stavka u računu u kojoj je akciza ostaje ista, samo što je ona još ranije smanjena za 50 procenata.

Viša tarifa za domaćinstva i male firme će iznositi 11,8 evrocenti po kilovat-satu, niža 8,2 centa, a jedinstvena 9,8 centi. Kumar je procenio godišnje uštede na 15 do skoro 60 procenata, u zavisnosti od trenutnih cena kod snabdevača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

15. jul 2022. - Svi će da preuzmu pravičan deo tereta energetske krize i povećanja cena hrane, po rečima novog premijera Slovenije Roberta Goloba

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

15. jul 2022. - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

15. jul 2022. - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

15. jul 2022. - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES