Energetska kriza

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Foto: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons / “Duisburg, Landschaftspark Duisburg-Nord -- 2020 -- 7803-5” / CC BY-SA 4.0 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prenos i snabdevanje gasom u Sloveniji rade nesmetano, ali Agencija za energiju je upozorila da može da dođe do poremećaja ukoliko se smanje isporuke iz Rusije. Za to vreme, vlada uvodi niz mera za uštedu energije, s naglaskom na smanjenje intenziteta grejanja i hlađenja u javnim zgradama.

U svojstvu institucije nadležne za obezbeđivanje pouzdanog snabdevanja prirodnim gasom, slovenačka Agencija za energiju je aktivirala rano upozorenje. To je prvi od četiri nivoa vanrednih mera za gasnu krizu.

Odluka stupa na snagu 12. jula. Ovo regulaciono telo je saopštilo da su sistem prenosa i snabdevanja u redovnom stanju, ali da može doći do poremećaja u slučaju smanjenja isporuka iz Rusije.

Snabdevači i industrijski potrošači treba da prate razvoj situacije i razmotre alternative

„Da li će doći do poremećaja i u kojoj meri i koliko će trajati, na to u datom trenutku ne možemo dati odgovor. Agencija poziva potrošače prirodnog gasa na racionalnu upotrebu prirodnog gasa. Agencija obaveštava industrijske potrošače da, ukoliko okolnosti budu nametnule potrebu da se prograsi viši nivo krize, može da dođe do poremećaja snabdevanja ili zahteva da pređu na upotrebu alternativnih izvora energije. Snabdevači i industrijski potrošači treba da prate događaje i situaciju na tržištu prirodnog gasa i razmotre alternative“, stoji u objavi.

Vlada vanrednim merama pokušava da uštedi 10 odsto energije

Agencija je prvu lampicu za gasnu krizu upalila samo par dana nakon što je vlada premijera Roberta Goloba usvojila mere i preporuke za efikasno korišćenje energenata u zgradama lokalne samouprave i javne uprave uopšte. Cilj je da se sačuva 10 odsto energije.

Hlađenje u zgradama javne uprave ne sme da ide niže od 25 stepeni

Kabinet se pozvao na plan REPowerEU Evropske komisije namenjen eliminisanju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, i dodao da ušteda energije, diverzifikacija snabdevanja i ubrzanje uvođenja obnovljivih izvora u energetici mogu da doprinesu postizanju ciljeva. Te mere su takođe važne za prevazilaženje klimatske krize, dodao je.

Državna uprava i lokalna samouprava treba da ograniče hlađenje na 25 stepeni Celzijusa, ukoliko je relativna vlažnost vazduha do 60 odsto. Napravljen je izuzetak za objekte čija svrha onemogućava povinovanje novom pravilu. Ukoliko nije neophodno da rade, zgrade treba da budu zatvorene vikendima i praznicima kao i radnim danima od 18 do sedam sati. Dok su zatvorene, klimatizacija ne sme da spušta temperaturu vazduha ispod 28 stepeni.

Grejanje ograničeno na 20 stepeni Celzijusa

Vlada je zatražila da se kancelarije i druge prostorije ne zagrevaju na više od 20 stepeni osim, opet, u specijalnim slučajevima. Menadžeri zgrada su odgovorni za smanjivanje upotrebe energenata i moraju da rade na dodatnim merama energetske efikasnosti i ulaganjima u korišćenje obnovljivih izvora, pogotovo grejanja, stoji u odluci. Kodeks oblačenja treba prilagoditi novonastaloj situaciji, saopšteno je.

Ministri i ministarke su takođe usvojili nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma s Italijom o merama solidarnosti za pouzdanost snabdevanja gasom. Dogovor je sklopljen u aprilu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

12. jul 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

12. jul 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

12. jul 2022. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

12. jul 2022. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU