Energetska kriza

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

Foto: Vlada Slovenije

Objavljeno

06.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Sloveniji ne može biti ratnih profitera i svi će da preuzmu pravičan deo opterećenja od rastućih cena hrane i energenata, po rečima novog premijera Roberta Goloba. Vladajuća koalicija namerava da iz portfelja infrastrukture izdvoji ministarstvo životne sredine, klime i energetike i osnuje jedno za zeleni proboj i zelenu politiku.

Kabinet Roberta Goloba je odmah po preuzimanju vlasti počeo da osmišljava mere za ublažavanje udarca energetske krize. Novi predsednik Vlade Slovenije je obećao da će stvoriti socijalno pravičnu državu solidarnosti zasnovanu na znanju. Jedan od prioriteta je hvatanje ukoštac sa inflacijom u oblastima hrane i energenata.

Vlada je dobila podršku 54 poslanika i poslanica u devedesetočlanom parlamentu, dok je 30 glasalo protiv. Pokret Sloboda (Gibanje Svoboda) novog premijera je u koaliciji sa Socijalnim demokratama i Levicom.

Vlada ima viziju društva bez ugljenika i oslanjanja na nuklearnu tehnologiju uključujući male modularne reaktore

Golob je najavio intenzivne i odlučne dugoročne mere usredsređene na elektrifikaciju i solarizaciju za prevazilaženje energetske krize. Naglasio je da će se pobrinuti da ne bude ratnih profitera u pogledu rastućih troškova na ime energenata i hrane i da će svako da preuzme pravičan deo tereta.

Po koalicionom sporazumu treba da se uvede ministarstvo zelenog proboja i zelene politike, dok bi se novo ministarstvo životne sredine, klime i energetike oformilo od dela portfelja Ministarstva za infrastrukturu. Nekoliko evropskih zemalja je proteklih godina uspostavilo ministarstva posebno odgovorna za klimatsku akciju, održivi razvoj i zelenu tranziciju, pa i klimatsku krizu.

Ministar Bojan Kumer se drži plana za prestanak korišćenja uglja 2033. godine

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer je obećao reformu sektora energetike i da će sastaviti zakon za podsticanje energije iz obnovljivih izvora. Izjavio je da počinje novo poglavlje na putu ka društvu okrenutom razvoju.

Neke od glavnih tačaka njegovog programa su unapređenje železnice i digitalizacija oblasti saobraćaja. Ljubljana treba da 2025. dobije novi putnički centar Emonika za železnički i autobuski prevoz. Projekat vredi 350 miliona evra. Kumer je napomenuo da će se ministarstvo pobrinuti za izgradnju biciklističkih staza i žutih traka za javni prevoz i da će učiniti međugradski prevoz besplatnim za penzionerke i penzionere.

Za klimatsku politiku je zaduženo osam ministarstava

Mere za ublažavanje energetske krize će posebno biti namenjene pomoći ranjivim domaćinstvima i poljoprivrednicima. Izrazio je podršku planu za postepeno smanjivanje upotrebe uglja na nulu do 2033. godine i za odgovarajuću raspodelu evropskih sredstava za pravično restrukturisanje oblasti zavisnih od sektora uglja.

Što se tiče izgradnje drugog bloka nuklearne elektrane Krško, Kumer je izjavio da je imperativ da se čuje mišljenje naroda, ali je i podsetio da vlada želi društvo bez ugljenika i s osloncem na nuklearnu tehnologiju. Ta vizija uključuje male modularne reaktore, za koje je ocenio da „obećavaju“.

Vlade Slovenije energetske krize

Po pitanju klimatske politike, ukazao je na potrebu saradnje osam ministarstava koja su za nju zadužena.

Po razdvajanju ministarstva na dva dela, predviđeno je da Kumer preuzme životnu sredinu, klimu i energetiku, dok bi njegova državna sekretarka Alenka Bratušek držala infrastrukturu. Ona je bivša premijerka i ministarka infrastrukture.

Bojan Kumer je u dva navrata bio državni sekretar za energetiku. Pre nego što je postao ministar, bio je direktor u državnoj energetskoj kompaniji GEN-I, gde je blisko sarađivao sa Robertom Golobom, donedavno generalnim direktorom.

Brežan: Sloveniji trebaju dve spalionice otpada

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Uroš Brežan je od 2006. bio načelnik male opštine Tolmin podno Triglava. Pre nego što je izabran na ovu poziciju, rekao je pred nadležnim skupštinskim odborom da će biti usvojen klimatski zakon, a da će se izmeniti program za korišćenje klimatskih fondova.

Brežan je najavio jačanje kontrole emisija i da će nadzor nad njima biti nezavisan. Sudeći po aktuelnim podacima o generisanju otpada, napomenuo je, Sloveniji su potrebne dve spalionice „po najstrožim standardima za zaštitu životne sredine“.

„Sistemskim merama ćemo smanjiti pritisak na prirodu“, dodao je novi ministar i obećao da će predvoditi sistematsku rehabilitaciju degradiranih područja. Dalje, Brežan je izjavio da će se posebno pozabaviti ostvarivanjem prava građana na čistu pijaću vodu i to pogotovo stanovništva primorja i susednog Krasa u sušnom periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. jun 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. jun 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. jun 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu