Životna sredina

Hrvatska prvi put dobila ministarstvo za održivi razvoj

ministarstvo-odrzivi-razvoj-hrvatska-coric

Slika: Primopredaja između ministra ekonomije Darka Horvata i ministra Tomislava Ćorića (Vlada Hrvatske)

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je dobila svoje prvo ministarstvo održivog razvoja koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike. Hrvatski mediji novo Ministarstvo zbog velikog broja resora nazivaju i megaministarstvo.

Novi resor je deo druge vlade premijera Andreja Plenkovića i predstavlja spajanje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

U regionu jedino Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, i to od 2006.

U zemljama regiona koje prati naš portal ovo je druga država, posle Crne Gore, koja je dobila ministarstvo održivog razvoja. Crna Gora je od obnavljanja nezavisnosti, 2006, u svim vladama imala ministarstvo održivog razvoja i turizma. Međutim, u okviru ovog ministarstva nije bio sektor energetike, već samo zaštite životne sredine.

Razvoj ekonomije nije više moguć ako se ne posmatra zajedno sa održivim razvojem

Tomislav Ćorić, novi hrvatski ministar ekonomije i održivog razvoja, je doktor ekonomskih nauka. Dosad je dva puta biran za ministra, prvi put 2016. kada je bio zadužen za rad i penzijski sistem, a drugi put 2017. kada je postao ministar zaštite životne sredine i energetike.

Kako su preneli lokalni mediji, ministar je izjavio da razvoj ekonomije nije više moguć ako se ne posmatra zajedno sa održivim razvojem.

Održivi razvoj mora biti u osnovama razvoja svake nacionalne ekonomije

Održivi razvoj mora biti u osnovama razvoja svake nacionalne ekonomije 21. veka i zato ne treba da čudi da je resor ekonomije spojen sa resorom održivog razvoja, rekao je Ćorić, preneo je HRT.

Prilikom preuzimanja dužnosti, on je izjavio da je aktuelna kriza jasno ukazala kojim putem se mora ići kako bi zemlja ostvarila samodovoljnost.

Mora se iskoristiti istorijska prilika kako bi se Hrvatska pozicionirala na karti ekonomski uspešnih, ekološki održivih i klimatski neutralnih zemalja, naveo je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

29. jul 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

29. jul 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

29. jul 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

29. jul 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja