Energetska kriza

Amerikanci i Slovenci će sarađivati na gradnji nuklearki u Evropi

Foto: Westinghouse

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Američka kompanija Westinghouse Electric Company, koja proizvodi nuklearne reaktore, gradi i održava nuklearke, potpisala je memorandume o razumevanju sa tri slovenačke firme. Potencijalna saradnja podrazumeva instaliranje reaktora AP1000 širom centralne i istočne Evrope.

Nuklearna energija je na putu da doživi renesansu u Evropi, što je posledica energetske tranzicije i napuštanja fosilnih goriva, ali i energetske krize, koja je dodatno produbljena ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini. Podstrek za razvoj nuklearki bila je i odluka Evropske komisije da, posle dosta lobiranja i pregovora, nuklearnu energiju označi kao zelenu investiciju i tranzicioni energent.

Westinghouse je memorandume o saradnji potpisao sa firmama Numip, Elmont i SIPRO inženering.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je da će instalirati nuklearke ili da tu ideju razmotraju

Partnerstva će kompaniji Westinghouse omogućiti da blisko sarađuje sa lokalnim dobavljačima kako bi obezbedila najviše međunarodne standarde kvaliteta, sigurnosti i pouzdanosti u Sloveniji i u Evropi, izjavio je Elias Gedeon, viši potpredsednik komercijalnih operacija u firmi Westinghouseu Energy Systems.

Numip je firma koja pruža usluge inženjeringa, izgradnje i održavanja za konvencionalnu energetiku i procese u različitim industrijama, dok Elmont održava električnu opremu.

SIPRO inženiring bavi se planiranjem i upravljanjem projektima, i nudi tehnologiju i podršku za razvoj proizvoda.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je će izgraditi nuklearne elektrane ili da razmatraju tu ideju, kao što su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Slovenija je već pokrenula pripreme za gradnju drugog bloka u nuklearki Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

11. april 2022. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

11. april 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

11. april 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

11. april 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije