Energetska kriza

Amerikanci i Slovenci će sarađivati na gradnji nuklearki u Evropi

Foto: Westinghouse

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Američka kompanija Westinghouse Electric Company, koja proizvodi nuklearne reaktore, gradi i održava nuklearke, potpisala je memorandume o razumevanju sa tri slovenačke firme. Potencijalna saradnja podrazumeva instaliranje reaktora AP1000 širom centralne i istočne Evrope.

Nuklearna energija je na putu da doživi renesansu u Evropi, što je posledica energetske tranzicije i napuštanja fosilnih goriva, ali i energetske krize, koja je dodatno produbljena ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini. Podstrek za razvoj nuklearki bila je i odluka Evropske komisije da, posle dosta lobiranja i pregovora, nuklearnu energiju označi kao zelenu investiciju i tranzicioni energent.

Westinghouse je memorandume o saradnji potpisao sa firmama Numip, Elmont i SIPRO inženering.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je da će instalirati nuklearke ili da tu ideju razmotraju

Partnerstva će kompaniji Westinghouse omogućiti da blisko sarađuje sa lokalnim dobavljačima kako bi obezbedila najviše međunarodne standarde kvaliteta, sigurnosti i pouzdanosti u Sloveniji i u Evropi, izjavio je Elias Gedeon, viši potpredsednik komercijalnih operacija u firmi Westinghouseu Energy Systems.

Numip je firma koja pruža usluge inženjeringa, izgradnje i održavanja za konvencionalnu energetiku i procese u različitim industrijama, dok Elmont održava električnu opremu.

SIPRO inženiring bavi se planiranjem i upravljanjem projektima, i nudi tehnologiju i podršku za razvoj proizvoda.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je će izgraditi nuklearne elektrane ili da razmatraju tu ideju, kao što su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Slovenija je već pokrenula pripreme za gradnju drugog bloka u nuklearki Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

11. april 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

11. april 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

11. april 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

11. april 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu