Energetska kriza

Amerikanci i Slovenci će sarađivati na gradnji nuklearki u Evropi

Foto: Westinghouse

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Američka kompanija Westinghouse Electric Company, koja proizvodi nuklearne reaktore, gradi i održava nuklearke, potpisala je memorandume o razumevanju sa tri slovenačke firme. Potencijalna saradnja podrazumeva instaliranje reaktora AP1000 širom centralne i istočne Evrope.

Nuklearna energija je na putu da doživi renesansu u Evropi, što je posledica energetske tranzicije i napuštanja fosilnih goriva, ali i energetske krize, koja je dodatno produbljena ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini. Podstrek za razvoj nuklearki bila je i odluka Evropske komisije da, posle dosta lobiranja i pregovora, nuklearnu energiju označi kao zelenu investiciju i tranzicioni energent.

Westinghouse je memorandume o saradnji potpisao sa firmama Numip, Elmont i SIPRO inženering.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je da će instalirati nuklearke ili da tu ideju razmotraju

Partnerstva će kompaniji Westinghouse omogućiti da blisko sarađuje sa lokalnim dobavljačima kako bi obezbedila najviše međunarodne standarde kvaliteta, sigurnosti i pouzdanosti u Sloveniji i u Evropi, izjavio je Elias Gedeon, viši potpredsednik komercijalnih operacija u firmi Westinghouseu Energy Systems.

Numip je firma koja pruža usluge inženjeringa, izgradnje i održavanja za konvencionalnu energetiku i procese u različitim industrijama, dok Elmont održava električnu opremu.

SIPRO inženiring bavi se planiranjem i upravljanjem projektima, i nudi tehnologiju i podršku za razvoj proizvoda.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je će izgraditi nuklearne elektrane ili da razmatraju tu ideju, kao što su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Slovenija je već pokrenula pripreme za gradnju drugog bloka u nuklearki Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Srbija utrostručila subvencije za energetski ugrožena domaćinstva

11. april 2022. - Za pomoć preko nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je četiri milijarde dinara za struju, gas i grejanje

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

11. april 2022. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

11. april 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

11. april 2022. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...