Električna energija

Rumunija i Bugarska nameravaju da grade male nuklearne elektrane

Rumunija Bugarska male nuklearne elektrane

Foto: Nuclearelectrica

Objavljeno

10.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Prvi mali modularni reaktor (SMR) u Evropi mogao bi da bude izgrađen u Rumuniji, a i Bugarska je zainteresovana za tu tehnologiju. Ove dve zemlje su potpisale sporazume sa američkim partnerima o razvoju projekata nove vrste nuklearnih elektrana.

Prema ugovoru koji je potpisan na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, američki NuScale Power i rumunska državna Nuclearelectrica će raditi na izgradnji nuklearne elektrane od 462 megavata koja bi se sastojala od šest malih modularnih reaktora (SMR) od po 77 megavata. To postrojenje u moglo bi da bude pušteno u rad već 2027. ili 2028. godine, saopštile su dve kompanije.

Sporazum su podržali predsednici Sjedinjenih Država Joe Biden i Rumunije Klaus Iohannis, a potpisali su ga predsednik i generalni direktor NuScale Powera John Hopkins, na slici levo, i generalni direktor Nuclearelectrice Cosmin Ghita (desno).

„Sjedinjene Države vide nuklearnu energiju kao vodeću tehnologiju u globalnim nastojanjima da se smanje emisije i prošire ekonomske mogućnosti i, u osnovi, za borbu protiv klimatskih promena“, izjavila je američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm.

Dekarbonizacija nuklearnom energijom je moguća, naglasio je rumunski ministar energetike Virgil Popescu. Ta država namerava da do 2030. godine smanji emisije ugljen-dioksida za 55 odsto. U Rumuniji trenutno postoji sedam elektrana na ugalj.

Parlament u Bukureštu je u junu ratifikovao sporazum sa SAD iz 2020. godine za postojeću rumunsku nuklearku Cernavodă vredan osam milijardi dolara. Reč je o dovršetku izgradnje blokova 3 i 4 i adaptaciji bloka 1 elektrane u jugoistočnoj Rumuniji. Sporazum je u novembru prošle godine dobio zeleno svetlo od Evropske komisije.

Tehnologija malih modularnih reaktora – SMR

NuScale je razvio modularni laki vodeni reaktor za proizvodnju struje i vodonika, daljinsko grejanje, desalinizaciju i druge procese zagrevanja. Tehnologija SMR-a je zasnovana na manjoj i podesivoj verziji reaktora sa vodom pod pritiskom. Kompanija doprema i instalira module na licu mesta, a njegova postrojenja mogu imati četiri, šest ili dvanaest modula.

NuScale je prvi i, za sada, jedini koji je od Nuklearne regulatorne komisije (NRC) SAD dobio dozvolu za implementaciju SMR tehnologije, u avgustu 2020. SMR može lako biti integrisan i sa drugim čistim energijama i veoma brzo podešen po specifičnim potrebama i zahtevima u energetskoj mreži, navode u kompaniji, čije je sedište u Portlandu u državi Oregon. Većinski vlasnik NuScale-a je Fluor iz Irvinga u Teksasu.

I Bugarska potpisala memorandume o saradnji sa američkim partnerima

Bugarski energetski holding (BEH) i američka kompanija Fluor su 1. novembra potpisali memorandum o saradnji u ispitivanju mogućnosti za izgradnju nuklearnih postrojenja sa SMR tehnologijom. Tome je prethodio memorandum koji su u februaru zaključili NuScale i BEH-ova nuklearna elektrana Kozloduy. Prema sporazumima, predstoje zajednički rad na brojnim studijama, planiranju i pripremi i analiza troškova i vremenskih rokova. Namera je da se u okviru postojeće nuklearne elektrane Kozloduy otvore nova postrojenja sa tehnologijom SMR.

Mnoge zemlje Jugoistočne Evrope su prepoznale nuklearnu energiju kao važan element u ostvarenju svojih klimatskih ciljeva. Bugarska je zajedno sa Rumunijom i još osam članica Evropske unije zatražila od Evropske komisije da uvrsti nuklearne elektrane u svoju zelenu taksonomiju i proglasi ih niskougljeničnom tehnologijom. Potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je u nedavnoj poseti Bugarskoj izjavio i da bi administracija u Briselu podržala izgradnju nuklearne elektrane Belene.

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) nedavno je obustavila ulaganja u projekat Belene. ESM je procenio da će terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu u Grčkoj biti završen pre bugarske nuklearke.

Srbija bi kupila udele u nuklearkama u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu COP26 najavio da će s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sagledati mogućnost da Srbija kupi vlasnički udeo od 10 do 12 procenata u planiranoj nuklearnoj elektrani Paks 2 u toj zemlji. Takođe je pomenuo da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će sa bugarskim partnerima razmotriti da se možda i od njih kupi udeo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. novembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. novembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

10. novembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

10. novembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu