Električna energija

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Foto: Paks II

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić je pre nekoliko nedelja već izjavio da je Srbija zainteresovana da kupi 10 odsto neke nuklearke u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Miloradom Dodikom razgovarao o energetskoj situaciji koja preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i pitanje je hoće li moći da izdrže bez nestašice struje. On je naveo da se problemi dešavaju širom sveta, i kao primere naveo Veliku Britaniju, Kinu, Moldaviju.

Srbija spremna da plati za udeo u nuklearki od pet, deset ili 15 odsto

Vučić je istakao da je odgovorna izjava predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama. Vučić je naveo i da je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor i obavlja funkciju komesara za klimatsku akciju, izjavio da će Bugarima biti dozvoljeno da završe nuklearku Belene.

„Mi smo već razgovarali sa (prim. aut. premijerom Mađarske) Viktorom Orbanom o izgradnji njihove nuklearne elektrane u Pakšu, i ponovo izražam našu želju da budemo manjinski suvlasnici. Spremni smo da damo novac za to, odgovarajuču cenu, za pet, deset ili 15 odsto. Tako bismo povećali kapacitete Srbije za dobijanje električne energije u periodu koji dolazi, posebno zbog znatnog srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

Proširenje nuklearke Pakš Mađarska sprovodi sa Ruskom firmom Rosatom

Inače, Mađarska planira da proširi svoju nuklearku Pakš, koja sa četiri bloka ukupne snage 2.000 MW daje 50 odsto domaće proizvodnje električne energije. U junu ove godine Mađarska je sa Rosatom, ruskom državnom kompanijom za gradnju nuklearki, dogovorila da se ubrzaju radovi na dva nova bloka snage 2.400.

I Severna Makedonija i Hrvatska žele da investiraju u nuklearnu energiju

Inače, Srbija nije jedina koja je zainteresovana da dobije udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu. Severna Makedonija je želela da se uključi u projekat Belene u Bugarskoj, ali je od toga odustala.

Hrvatska, takođe, želi da se uključi u gradnju drugog bloka nuklearke Krško. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je u julu da je nuklearna elektrana Krško siguran i stabilan izvor električne energije, a takvi izvori su važni za Hrvatsku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica