Električna energija

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Foto: Paks II

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić je pre nekoliko nedelja već izjavio da je Srbija zainteresovana da kupi 10 odsto neke nuklearke u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Miloradom Dodikom razgovarao o energetskoj situaciji koja preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i pitanje je hoće li moći da izdrže bez nestašice struje. On je naveo da se problemi dešavaju širom sveta, i kao primere naveo Veliku Britaniju, Kinu, Moldaviju.

Srbija spremna da plati za udeo u nuklearki od pet, deset ili 15 odsto

Vučić je istakao da je odgovorna izjava predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama. Vučić je naveo i da je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor i obavlja funkciju komesara za klimatsku akciju, izjavio da će Bugarima biti dozvoljeno da završe nuklearku Belene.

„Mi smo već razgovarali sa (prim. aut. premijerom Mađarske) Viktorom Orbanom o izgradnji njihove nuklearne elektrane u Pakšu, i ponovo izražam našu želju da budemo manjinski suvlasnici. Spremni smo da damo novac za to, odgovarajuču cenu, za pet, deset ili 15 odsto. Tako bismo povećali kapacitete Srbije za dobijanje električne energije u periodu koji dolazi, posebno zbog znatnog srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

Proširenje nuklearke Pakš Mađarska sprovodi sa Ruskom firmom Rosatom

Inače, Mađarska planira da proširi svoju nuklearku Pakš, koja sa četiri bloka ukupne snage 2.000 MW daje 50 odsto domaće proizvodnje električne energije. U junu ove godine Mađarska je sa Rosatom, ruskom državnom kompanijom za gradnju nuklearki, dogovorila da se ubrzaju radovi na dva nova bloka snage 2.400.

I Severna Makedonija i Hrvatska žele da investiraju u nuklearnu energiju

Inače, Srbija nije jedina koja je zainteresovana da dobije udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu. Severna Makedonija je želela da se uključi u projekat Belene u Bugarskoj, ali je od toga odustala.

Hrvatska, takođe, želi da se uključi u gradnju drugog bloka nuklearke Krško. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je u julu da je nuklearna elektrana Krško siguran i stabilan izvor električne energije, a takvi izvori su važni za Hrvatsku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska kriza drma region privreda trazi pomoc da bi se izbegla otpustanja i inflacija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice