Električna energija

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Foto: Paks II

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić je pre nekoliko nedelja već izjavio da je Srbija zainteresovana da kupi 10 odsto neke nuklearke u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Miloradom Dodikom razgovarao o energetskoj situaciji koja preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i pitanje je hoće li moći da izdrže bez nestašice struje. On je naveo da se problemi dešavaju širom sveta, i kao primere naveo Veliku Britaniju, Kinu, Moldaviju.

Srbija spremna da plati za udeo u nuklearki od pet, deset ili 15 odsto

Vučić je istakao da je odgovorna izjava predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama. Vučić je naveo i da je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor i obavlja funkciju komesara za klimatsku akciju, izjavio da će Bugarima biti dozvoljeno da završe nuklearku Belene.

„Mi smo već razgovarali sa (prim. aut. premijerom Mađarske) Viktorom Orbanom o izgradnji njihove nuklearne elektrane u Pakšu, i ponovo izražam našu želju da budemo manjinski suvlasnici. Spremni smo da damo novac za to, odgovarajuču cenu, za pet, deset ili 15 odsto. Tako bismo povećali kapacitete Srbije za dobijanje električne energije u periodu koji dolazi, posebno zbog znatnog srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

Proširenje nuklearke Pakš Mađarska sprovodi sa Ruskom firmom Rosatom

Inače, Mađarska planira da proširi svoju nuklearku Pakš, koja sa četiri bloka ukupne snage 2.000 MW daje 50 odsto domaće proizvodnje električne energije. U junu ove godine Mađarska je sa Rosatom, ruskom državnom kompanijom za gradnju nuklearki, dogovorila da se ubrzaju radovi na dva nova bloka snage 2.400.

I Severna Makedonija i Hrvatska žele da investiraju u nuklearnu energiju

Inače, Srbija nije jedina koja je zainteresovana da dobije udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu. Severna Makedonija je želela da se uključi u projekat Belene u Bugarskoj, ali je od toga odustala.

Hrvatska, takođe, želi da se uključi u gradnju drugog bloka nuklearke Krško. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je u julu da je nuklearna elektrana Krško siguran i stabilan izvor električne energije, a takvi izvori su važni za Hrvatsku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

25. oktobar 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. oktobar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

25. oktobar 2021. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

25. oktobar 2021. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group