Životna sredina

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Slika: Pixabay/ulleo

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri ekološke organizacije u Sloveniji podnele su tužbu u kojoj osporavaju legalnost energetske dozvole izdate za planirani drugi blok nuklearne elektrane Krško. Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.

Tužba je podneta protiv Ministarstva infrastrukture, koje je izdalo dozvolu za drugi blok elektrane Krško, kao i protiv Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Dozvola je izdata državnoj energetskoj kompaniji GEN Energija, koja bi trebalo da sprovede projekat izgradnje nuklearnog reaktora.

Planirani drugi blok bi imao životni vek od 60 godina

Izgradnja drugog bloka u elektrani Krško bi koštala izmežu 5 i 6 milijardi evra, a projektovana godišnja proizvodnja je 8.800 GWh. Ovaj reactor bi imao životni vek od 60 godina.

Prema navodima u slovenačkim medijima, podnosioci tužbe trvde da je pravni osnov za izdavanje dozvole bio neadekvatan.

Oni takođe tvrde da je durogočna klimatska strategija Slovenije, koja je poslužila kao strateški osnov za izdavanje dozvole, usvojena na nelegalan i neustavan način.

Ministar Vrtovec: bez nuklearne energije, Slovenija bi zavisila isključivo od uvoza struje

Ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec kritikovao je nevladine organizacije zbog podnošenja tužbe, tvrdeći da je nuklearna energija prepoznata kao važan činilac u ostvarivanju energetske nezavisnosti Slovenije i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

On je rekao i da se vlada nada da će konačna odluka o izgradnji drugog bloka biti doneta što pre, jer bi bez toga “Slovenija zavisila isključivo od uvoza.”

Životni vek postojećeg bloka nuklearne elektrane Krško, koji je pušten u rad osamdesetih godina prošlog veka, ističe 2023. godine, ali su u toku procedure za produženje njegovog rada do 2043. godine,

Austrijska NVO sakupila 50.000 potpisa za gašenje postojećeg reaktora u Krškom

U međuvremenu, austrijska ekološka organizacija Global 2000 prikupila je 50.000 potpisa za peticiju protiv plana da se produži rad nuklearne elektrane u susednoj Sloveniji, koju nazivanju postrojenjem “visokog rizika.”

Global 2000, članica globalne mreže Friends of the Earth, zahteva da se postojeći reaktor u elektrani Krško odmah ugasi, umesto da mu se produžava životni vek za 20 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. oktobar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. oktobar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

12. oktobar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

12. oktobar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu