Električna energija

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Slika: Tomislav Ćorić/Twitter

Objavljeno

22.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nuklearna elektrana Krško je siguran i stabilan izvor električne energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, i zato će iskazati dobru volju da bude partner u gradnji novog bloka, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Slovenačko Ministarstvo infrastrukture izdalo je energetsku dozvolu za drugi blok nuklearne elektrane Krško, čiji je planirani kapacitet 1,1 GW.

Ćorić je istakao da nikakve službene komunikacije po pitanju gradnje drugog bloka nije bilo sa Slovenijom, već je Hrvatska ranije obaveštena o produžetku rada postojeće nuklearke do 2040.

Sigurnost i stabilnost snabdevanja su od posebne važnosti za Hrvatsku

On je rekao da druga zemlja, njena energetska kompanija gradi elektranu, koja je kao i drugi izvori zanimljiv Hrvatskoj. Zanimljiv je, prema njegovim rečima, iz perspektive diversifikacije snabdevanja, namirenja potreba koje su u ovom trenutnu veće od proizvodnje, ali posebno zbog sigurnosti i stabilnosti snabdevanja koje NE Krško sada obezbeđuje Hrvatskoj.

„Kako i na koji način će Slovenija koncipirati realizaciju ovog projekta odnosno financiranje je njihova stvar, i mi na to ne možemo nikako utjecati, osim komunicirati našu dobru volju ukoliko budu tražili partnere da i mi tu na neki način sudjelujemo“, izjavio je Ćorić.

Partnerstva u gradnji nuklearki su dugoročna, traju decenijama

Slovenačka strana odlučuje ko će im biti dugoročni partneri, jer u ovakvim projektima, kako je dodao, partnerstva traju decenijama. On je naveo da su odnosi u NE Krško zasnovani na ugovorima potpisanim osamdesetih, i zasad nije bilo problema, pa ne vidi razlog zašto Slovenija i Hrvatska i dalje ne bi uspešno sarađivale u energetici.

On je istakao da Hrvatska oko 10 odsto svojih potreba za električnom energijom namiruje iz Krškog.

Hoće li tu doći do mogućnosti sufinansiranja, to ćemo videti kada se stvari po tom pitanju finaliziraju, istakao je on i dodao da su sigurni i stabilni izvori električne energije u hrvatskom interesu, preneli su lokalni mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

22. jul 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

22. jul 2021. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

22. jul 2021. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

22. jul 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta