Električna energija

Izdata energetska dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško

krsko-drugi-blok-nuklearna-elektrana

Slika: GEN Energija

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko ministarstvo infrastrukture izdalo je energetsku dozvolu za drugi blok nuklearne elektrane Krško, čiji je planirani kapacitet 1,1 GW. Ministar Jernej Vrtovec je rekao da ovo ne predstavlja konačnu odluku o izgradnji novog bloka u jedinoj slovenačkoj nuklearnoj elektrani, već korak koji omogućava pokretanje administrativnih procedura i izradu dokumentacije potrebne pre donošenja takve odluke.

Planirani drugi blok u nuklearnoj elektrani Krško koštao bi između pet i šest milijardi evra, a projekat bi sprovela državna elektroenergetska kompanija GEN Energija. Planirana godišnja proizvodnja je 8.800 GWh, a procenjeni životni vek 60 godina.

Projekat izgradnje novog bloka bi koštao 5-6 milijardi evra

Generalni direktor GEN Energije Martin Novšak rekao je da kompanija želi da finansira projekat sopstvenim sredstvima, ali i da bi prihvatila pomoć iz fondova Evropske unije (EU). Prema njegovim rečima, procedura pribavljanja dozvola će trajati najmanje pet godina.

Na konferenciji za štampu, Vrtovec je objasnio da bi planirano postrojenje bilo jedna bezbedna, pouzdana, klimatski neutralna nuklearna elektrana treće generacije po najvišim standardima.

Nuklearna energija bi trebalo da pomogne Sloveniji da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine

On je takođe podsetio da je cilj Slovenije da postane klimatski neutralna najkasnije do 2050. godine, a da je nuklearna energija prepoznata kao deo rešenja i u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) i u klimatskoj strategiji zemlje.

Izdavanje energetske dozvole za projekat drugog bloka u elektrani Krško predstavlja važnu prekretnicu jer omogućava početak široke javne rasprave o daljem uključivanju nuklearne energije u energetsku tranziciju Slovenije, rekao je on.

Životni vek postojećeg bloka nuklearne elektrane Krško ističe 2023. godine, a Slovenija planira da ga produži do 2043.

Životni vek postojećeg bloka nuklearne elektrane Krško, koji je pušten u rad osamdesetih godina prošlog veka, ističe 2023. godine, ali su u toku procedure za produženje njegovog rada do 2043. godine, navodi se u medijskim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.