Električna energija

Izdata energetska dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško

krsko-drugi-blok-nuklearna-elektrana

Slika: GEN Energija

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko ministarstvo infrastrukture izdalo je energetsku dozvolu za drugi blok nuklearne elektrane Krško, čiji je planirani kapacitet 1,1 GW. Ministar Jernej Vrtovec je rekao da ovo ne predstavlja konačnu odluku o izgradnji novog bloka u jedinoj slovenačkoj nuklearnoj elektrani, već korak koji omogućava pokretanje administrativnih procedura i izradu dokumentacije potrebne pre donošenja takve odluke.

Planirani drugi blok u nuklearnoj elektrani Krško koštao bi između pet i šest milijardi evra, a projekat bi sprovela državna elektroenergetska kompanija GEN Energija. Planirana godišnja proizvodnja je 8.800 GWh, a procenjeni životni vek 60 godina.

Projekat izgradnje novog bloka bi koštao 5-6 milijardi evra

Generalni direktor GEN Energije Martin Novšak rekao je da kompanija želi da finansira projekat sopstvenim sredstvima, ali i da bi prihvatila pomoć iz fondova Evropske unije (EU). Prema njegovim rečima, procedura pribavljanja dozvola će trajati najmanje pet godina.

Na konferenciji za štampu, Vrtovec je objasnio da bi planirano postrojenje bilo jedna bezbedna, pouzdana, klimatski neutralna nuklearna elektrana treće generacije po najvišim standardima.

Nuklearna energija bi trebalo da pomogne Sloveniji da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine

On je takođe podsetio da je cilj Slovenije da postane klimatski neutralna najkasnije do 2050. godine, a da je nuklearna energija prepoznata kao deo rešenja i u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) i u klimatskoj strategiji zemlje.

Izdavanje energetske dozvole za projekat drugog bloka u elektrani Krško predstavlja važnu prekretnicu jer omogućava početak široke javne rasprave o daljem uključivanju nuklearne energije u energetsku tranziciju Slovenije, rekao je on.

Životni vek postojećeg bloka nuklearne elektrane Krško ističe 2023. godine, a Slovenija planira da ga produži do 2043.

Životni vek postojećeg bloka nuklearne elektrane Krško, koji je pušten u rad osamdesetih godina prošlog veka, ističe 2023. godine, ali su u toku procedure za produženje njegovog rada do 2043. godine, navodi se u medijskim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.