Električna energija

Slovenija i Hrvatska razgovaraju o gradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško

Slovenija Hrvatska drugog bloka nuklearne elektrane Krsko

Slika: Skupina GEN

Objavljeno

06.08.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Ljubljani i Zagrebu rade na regulativi neophodnoj za dvadesetogodišnje produženje životnog veka nuklearne elektrane Krško, kojom zajednički upravljaju. Istovremeno razmatraju mogućnost da instaliraju drugi blok, a Skupina GEN je već zatražila energetsku dozvolu.

Nakon što je hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nagovestio da je vlada otvorena za pregovore o izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško (NEK ili JEK), slovenačka Skupina GEN i vlasti u Ljubljani objavili su da ne isključuju mogućnost saradnje sa stranim kompanijama na mogućem projektu. Državna Hrvatska elektroprivreda – HEP je suvlasnica postojećeg pogona nominalne snage 696 megavata.

Elektrana podignuta 1981. na slovenačkoj strani granice prvobitno je trebalo da se ugasi 2023. godine. Dve strane su se prošlog meseca dogovorile da joj produže vek trajanja za 20 godina i sada rade na neophodnim propisima.

Kontroverze zbog odlagalištâ nuklearnog otpada

U okviru tih aktivnosti, Slovenija je upravo na javnu raspravu stavila svoj predlog zakona o domaćem fondu za zatvaranje nuklearne elektrane Krško i odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog goriva. Ministarstvo infrastrukture prima sugestije do 31. avgusta. Sredstva bi bila odobrena počevši sa budžetom za sledeću godinu.

Hrvatska je odbila ponudu za zajedničko odlagalište u Vrbini, na granici kod Krškog, uz obrazloženje da ne bi bilo dovoljno mesta. Vlada u Zagrebu se opredelila da iskoristi bivše vojne objekte pored granice sa Bosnom i Hercegovinom za odlaganje nuklearnog otpada, što je izazvalo spor sa BiH.

GEN zatražio dozvolu

Skupina GEN podnela je zahtev za izdavanje energetske dozvole za planirani drugi blok nuklearne elektrane Krško – JEK 2. Saopštila je da će partnere tražiti prvenstveno u Sloveniji.

Ova elektroenergetska kompanija pod državnom kontrolom tvrdi da će godišnja proizvodnja biti između osam i dvanaest teravat-sati u zavisnosti od snage. Grupa je za prošlu godinu objavila rast profita od 19,2 procenta na 48,5 miliona evra, premašivši plan, od prihoda u visini 2,24 milijarde evra. To je 5,5 odsto ispod nivoa iz 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

6. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije