Otpad

BiH upozorava Hrvatsku da ne odlaže nuklearni otpad iz Krškog na granici

BiH Hrvatska nuklearni otpad Krsko granica

Slika: Olafpictures from Pixabay

Objavljeno

03.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Hrvatska dozvolila svom specijalnom fondu da preuzme bivši vojni objekat pored granice s Bosnom i Hercegovinom i pripremi ga za skladištenje nuklearnog otpada iz Krškog, biće izrađena studija o uticaju na životnu sredinu. I vlada u Sarajevu i Republika Srpska usprotivile su se ovoj odluci.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je ambasadoru Hrvatske Ivanu Saboliću da je neprihvatljiva namera te susedne zemlje da na manje od jednog kilometra od granice odlaže nuklearni otpad iz Krškog. Lokacija Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora je ranije pripadala vojsci.

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško rekao je da je dobio zeleno svetlo od Vlade Hrvatske da koristi objekat. Dodao je da će izraditi studiju o uticaju na životnu sredinu pre nego što zatraži dozvole za izgradnju.

Reka Una, koja razdvaja dve države, posebno je zaštićena u tom području. Nakon inicijalnih najava projekta, BiH je zapretila da će tužiti drugu stranu i pokrenuti arbitražu, a državni zvaničnici su istakli rizik od seizmičke aktivnosti. Bilo je i protesta.

BiH je ranije zapretila susednoj zemlji tužbom i arbitražom, ukazujući na rizik od seizmičke aktivnosti

Košarac tvrdi da će preko 250.000 ljudi u okolini reke biti u opasnosti ukoliko se plan sprovede i da bi on bio loš za životnu sredinu. BiH će nastaviti da dokazuje štetni uticaj i da angažuje svoje institucije, navelo je njegovo ministarstvo.

Čerkezovac se nalazi blizu krajnje severozapadne tačke ove zemlje. Fond sa sedištem u Zagrebu obećao je da će da sarađuje s lokalnom zajednicom, javnošću uopšte i zainteresovanim stranama preko reke. Dalje, saopštio je da će upravljati 0bjektom za radioaktivni otpad iz Krškog na siguran, sistemski i proveren način.

Nuklearna elektrana je u Sloveniji, na samo desetak kilometara od granice sa Hrvatskom i tek nešto preko trideset od centra Zagreba. Dve republike izgradile su je 1981. godine, kada su bile deo Jugoslavije. Slovenija planira da odlaže nuklearni otpad u okolini Krškog, u Vrbini, ali dosad nije bilo konsenzusa u razgovorima s Hrvatskom.

Hrvatska se ne slaže s namerom Slovenije da skladišti nuklearni otpad i potrošeno gorivo iz Krškog pored te nuklearne elektrane, koja je na slovenačkoj strani, ali u blizini Zagreba

Hrvatske vlasti su svoju strategiju predale Evropskoj zajednici za atomsku energiju (Euratom) na evaluaciju. Plan za pomenutu studiju uključuje geološke radove i utvrđivanje takozvanog nultog radiološkog stanja. Fond je otkrio da će izvršiti i bezbednosne analize.

Košarac je o stavu svoje zemlje obavestio Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

3. april 2020. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

3. april 2020. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

3. april 2020. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

3. april 2020. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže