Otpad

Izgradnja deponije radioaktivnog otpada stvara probleme u odnosima Hrvatske i BiH

radijacija

Photo:Pixabay

Objavljeno

18.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je upozorila Hrvatsku da mora da u roku od dva meseca u potpunosti primenu direktivu o upravljanju radioaktivnim otpadom ili će podneti prijavu Sudu pravde. Hrvatske vlasti su za mesto izgradnje deponije tog otpada odredile mesto na granici sa Bosnom i Hercegovinom što je izazvalo negativne reakcije u toj zemlji.

Upozorenje Evropske komisije je upućeno vlastima u Zagrebu jer nije usvojen nacionalni program za upravljanje radioaktivnim otpadom do 23. avgusta 2015 kada su sve zemlje članice EU imale obavezu da to urade.

Hrvatska ima obavezu upravljanja radioaktivnim otpadom jer je Hrvatska elektropriveda vlasnik 50 odsto akcija nuklearne centrale Krško u Sloveniji što znači da mora da negde odloži ili reciklira polovinu radioaktivnog otpada iz Krškog.

Hrvatske vlasti su za odlaganje radioaktivnog otpada odredile Trgovsku goru na granici sa Bosnom i Hercegovinom ali dve zemlje nisu uspele da postignu dogovor oko izgradnje mesta za odlaganje radioaktivnog otpada.

Radioaktivni otpad bi se odlagao u nekadašnjoj vojnoj kasarni Čerkezovac nedaleko od reke Une zbog čega je Radna grupa BiH za praćenje izgradnje deponije u Trgovskoj gori upozorila na moguće zagađenje zemljišta i voda na obe strane granice i zatražila da Savet ministara BiH potpiše Protokol o strateškoj proceni uticaja izgradnje te deponije na životnu sredinu.

Predsedavajuća Radne grupe ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je pozvala vlade Hrvatske i BiH da na zajedničkoj sednici u julu razmotre problem izgradnje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori ali Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske nisu raspravljali o tom pitanju iako je na dnevnom redu bio izveštaj o “Izgradnji odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Trgovska Gora – Dvor, Republika Hrvatska“.

U saopštenu Službe za informisanje Saveta ministara BiH se kaže da je na sednici iznet taj izveštaj dok je Državna regulatorna agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbednost (DRARNB) BiH, koja je tražila da se taj problem razmatra na zajedničkoj sednici, saopštila da je najavljeno razmatranje predloga Nacionalnog programa za sprovođenje strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatske.

U tom predlogu se navodi da je Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj jedina moguća lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

Trgovska gora je navedena kao mesto za izgradnju deponije radioaktivnog otpada u prostornom planu Hrvatske iz 1999. godine a kasnije u nacionalnu strategiju zbrinjavnja nuklearnog otpada.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva