Klimatske promene

EU će se Zakonom o klimi obavezati da bude klimatska neutralna do 2050.

evropski zakon o klimi klimatska neutralnost 2050 smanjenje emisija 2030

Pregovarači Evropskog parlamenta i Evropskog saveta (slika: 2021Portugal.eu/Twitter)

Objavljeno

22.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija dogovorila je da klimatska neutralnost do 2050. godine postane pravno obavezujući cilj, kao i smanjenje neto emisija gasova sa efektom staklene bašte najmanje 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Klimatska neutralnost do 2050. i smanjenje emisija do 2030. deo su Evropskog zakona o klimi, o kojem su dogovor postigli pregovarači Evropskog parlamenta i Evropskog saveta. Zakon je kamen temeljac Evropskog zelenog dogovora koji za cilj ima klimatsku neutralnost EU do 2050.

U martu prošle godine Evropska komisija završila je predlog Evropskog zakona o klimi sa namerom da plan EU da do 2050. ima neutralne neto emisije postane pravno obavezujuć za članice EU.

Pregovarači su, kako je saopštio Evropski savet, postigli privremeni politički sporazum koji podrazumeva da klimatska neutralnost EU do 2050. bude deo Evropskog zakona o klimi, godine, kao i smanjenje neto emisija od najmanje 55% do 2030. u poređenju sa 1990 na nivou EU.

Sporazum predviđa da se EU obaveže da će smanjiti emisije nakon 2050.

Evropski parlament tražio je smanjenje od 60 odsto, što nije prihvaćeno, ali je u sporazum ušao ambiciozni cilj da EU teži smanjenju emisija nakon 2050.

Najvažniji delovi sporazuma su:

  • uspostavljanje Evropskog naučnog savetodavnog odbora za klimatske promene, sastavljenog od 15 stručnjaka koji će imati zadatak, između ostalog, da pružaju naučne savete i analize o merama EU, klimatskim ciljevima i limitima za gasove sa efektom staklene bašte (eng. GHG budget) .
  • Evropska komisija će predložiti srednjoročni klimatski cilj za 2040, najkasnije šest meseci nakon prve globalne provere postignutih rezultata na osnovu Pariskog sporazuma.
  • Evropska komisija objaviće koliki je limit EU za gasove sa efektom staklene bašte za period 2030-2050 (eng. GHG budget).
  • Evropska komisija će sarađivati sa sektorima privrede koji odluče da pripreme okvirne planove za dostizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Sporazum koji je postignut moraju da zvanično odobre Evropski savet i Evropski parlament, pre nego što uđe u formalnu proceduru usvajanja.

Evropski zakon o klimi postavlja okvir klimatskog zakonodavstva EU za narednih 30 godina

Joao Pedro Matos Fernandes, ministar za životnu sredinu i klimatsku akciju Portugalije, koja predsedava Evropskim savetom, rekao je da je Evropski zakon o klimi ”zakon svih zakona” koji postavlja okvir za klimatsko zakonodavstvo EU za narednih 30 godina. Sporazum, dodao je, otvara put Evropskoj komisiji da u junu predloži svoj klimatski paket za dostizanje cilja od 55 odsto.

„Naša politička posvećenost da postanemo prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. sada je zakonska obaveza. Evropski zakon o klimi je zalog za našu decu i unuke“, rekla je Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Ursula von der Leyen: naše političko opredeljenje je sada i zakonska obaveza

Izvršni potpredsednik za Evropski zeleni dogovor Frans Timmermans rekao je da će Evropski zakon o klimi oblikovati zeleni oporavak EU i obezbediti socijalno pravednu zelenu tranziciju.

Sporazum takođe ojačava našu globalnu poziciju lidera u suzbijanju klimatske krize, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

22. april 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. april 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama