Električna energija

Cena struje na berzama za dan povećana 80 odsto, sa 180 skočila na 320 evra za MWh

cene elektricne energije evropske berze rekord stojcevski

Foto: Csaba Nagy from Pixabay

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije na evropskim berzama juče je zabeležila neverovatan skok od više od 140 evra, pa je sa oko 180 evra za megavat-sat (MWh) poskupela na više od 320 evra. Skok je, kako kažu upućeni, posledica poskupljenje cena gasa u jednom danu oko 50 evra, što je prouzrokovalo povećanje cene električne energije od 100 evra po MWh.

Cene na berzama pokazuju trend, ali to nisu cene po kojima se ovih dana sklapaju dugoročni ugovori za sledeću godinu između kupaca i prodavaca, i koje se, prema rečima Dejana Stojčevskog, tehničkog direktora SEEPEX-a, u Nemačkoj kreću oko 150 evra za MWh, dok su u regionu desetak evra veće. Naravno, to nije za neku utehu, pre svega privrednicima, jer su to cene koju su za oko 100 eva više nego u martu i aprilu.

Stručnjaci kažu da se električna energija kupuje baš u martu i aprilu, kada je obično najjeftinija i da je sada pravo pitanje koliko firmi to jeste odnosno nije uradilo.

U Srbiji i BiH u toku su razgovori kako da se spreči udar na privredu

Privreda u BiH i Srbiji je već digla svoj glas zbog najavljenog poskupljenja električne energije od 70 do 135 odsto. Razgovori Elektroprivrede BiH (EPBiH), koja je glavni snabdevač u FBiH, Vlade FBiH i Unije poslodavaca FBiH (UPFBiH) nisu zasad dali rezultate, dok su u Srbiji u toku konsultacije u okviru Vlade Srbije kako sprečiti udar na privredu.

Posle sastanka u Vladi FBiH, UPFBiH je saopštila da je dogovoreno je da se razgovori nastave u ponedeljak, kao i da se pre bilo kakve odluke mora uraditi detaljna analiza tržišta država u regionu, ali i Republike Srpska.

Mihajlović: biće struje i gasa po održivim cenama

Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, izjavio je da je porast cena na berzama ogroman, kao i da je to previsoka cena za privredu FBiH, dok je Adnan Smailbegović, predsednik UPFBiH, rekao da su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 odsto, ali da je to povećanje neprihvatljivo.

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je će građani Srbije i srpska privreda imati dovoljno gasa i struje, po održivim cenama. Srbija će imati dovoljno i gasa i struje i to, kako veruje, po održivim cenama, bilo da pričamo o domaćinstvima ili industriji, rekla je ona.

Cene električne energije su najvećim delom posledica špekulacija na tržištu

cene elektricne energije evropske berze seepex rekord stojcevski
Cene na dan-unapred tržištu berze SEEPEX

Cena električne energije na srpskoj berzi SEEPEX juče je bila rekordna u Evropi – 327 evra za megavat-sat (MWh). Cene veće od 300 evra zabeležene su u još sedam država: Italija, Hrvatska, Slovenija, Belgija, Holandija, Nemačka i Austrija.

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, kaže za Balkan Green Energy News da cena ostvarena na srpskoj berzi nije reper, i dodaje da je to pre svega nemačka berza, koja diktira cene u celoj Evropi.

Cena na srpskoj berzi SEEPEX rekordna u Evropi

„Juče je cena širom Evrope skočila više od 120 evra, sa 180 na više od 300 evra. Skok se prvo desio u Nemačkoj, a onda se to prelilo i na ostale zemlje i na region. U Srbiji je cena bila 327 evra jer nije bilo dovoljno likvidnosti usled manjka ponude. Evo, danas se već cena vratila na oko 200 evra“, ističe on.

Kao uzrok za rast cena u Nemačkoj on navodi poskupljenje prirodnog gasa od 50 evra, što je dovelo do rasta cene električne energije oko 100 evra za MWh.

Cene električne energije trenutno diktira cena prirodnog gasa

„Trenutne cene električne energije diktira cena gasa, koja je u odnosu na prošlu godinu deset puta veća, bila je 12 evra po MWh, a sada je 120 evra. Rast cena CO2 utiče na cenu struje samo 20-30 evra po MWh“, objašnjava on.

Stojčevski smatra da su trenutne cene gasa i električne energije nerealne, nemaju nikavog osnova, i posledica su špekulacija na tržištu. Naravno, dodaje on, da ima uticaja povećana tražnja za gasom, pre svega u Aziji, ali i u EU gde se zbog gašenja termoelektrana na ugalj prelazi na elektrane na gas, kao i geopolitičke igre u vezi sa dozvolama za rad gasovoda Severni tok 2.

Ali, postoji i verovatnoća da energetske kompanije žele da nadoknade sve gubitke koje su imale prošle godine zbog pandemije i pada cena svih energenata, ističe on.

U naredne tri godine cene će se stabilizovati na 80-90 evra

Stojčevski priznaje da su sada u najvećem problemu firme koje nisu na vreme kupile električnu energiju za celu sledeću godinu, što se obično radi u martu, aprilu. Cena je tada, dodaje, u regionu bila 60 evra, a sada je 160.

On smatra da je realna cena 80-90 evra i očekuje da se na tom nivou stabilizuje u naredne tri godine. Sledeće godine će cena sigurno biti veća od toga, i, kako ističe, moguće je da se u te naredne tri godine dešavaju razne turbulencije, što će najviše zavisiti od cene CO2 i gasa.

Cene bi mogle da se stabilizuju u drugom kvartalu 2022.

„Stabilizacija bi mogla da nastupi u drugom kvartalu sledeće godine. Završava se zima, manja je potrošnja gasa, pa cena pada, veća je proizvodnja u hidroelektranama i vetrparkovima“, ističe Stojčevski.

Gas će biti najvažniji faktor za cene struje, od trebalo bi pratiti i cenu CO2 u drugom kvartalu 2022. Sada su mnoge termoelektrane na ugalj pokrenute zato što im se zbog visokih cena struje isplatilo da rade i sa cenom CO2 od 60 evra po MWh, ali, one će u nekom trenutku morati da obezbede pravo na emitovanje CO2, što može da pogura njegove cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

7. oktobar 2021. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. oktobar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

7. oktobar 2021. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

7. oktobar 2021. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije