Električna energija

Vrtoglavi skok cena električne energije na berzama – isporuke skuplje 60 odsto

Nastavlja se rast cena elektricne energije na trzistu - poskupljenje dostiglo 60 odsto

Slika: ELG21 from Pixabay

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Prosečne godišnje cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope su povećane 60 odsto u odnosu na godinu pre pandemije, jer pandemijska nije pravo merilo, a glavni razlozi su rast cena prava na emitovanje CO2, poskupljenje prirodnog gasa, kao i rast potrošnje zbog povećanih temperatura. Prognozirane prosečne cene koje će se ostvariti za ovu godinu, ne samo u regionu nego i u Evropi, su trenutno na nivou od oko 80 evra po megavat-satu (MWh), a 2019. godine su bile oko 50 evra.

Cene se na dnevnom nivou ovih dana na berzama električne energije u regionu kreću i do 120 evra po MWh, što je oko 30 evra više nego u istom periodu pretprošle godine. Velike probleme ima privreda u Bugarskoj koja je prethodnih dana čak i štrajkovala zbog visokih cena.

Stojčevski (SEEPEX): Cena će povećavati i narednih meseci, i narednih godina, na to moraju da se pripreme svi

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, kaže za Balkan Green Energy News da će cene rasti i narednih meseci, kako se budemo bližili kraju godine, jer je to uobičajno kretanje cena svake godine.

„Cena ima uzlazni trend, i to će se nastaviti, i narednih meseci, i narednih godina, na to moraju da se pripreme svi“, poručuje Stojčevski, i dodaje da u narednim godinama očekuje prosečnu godišnju cenu oko 80 evra po MWh.

Mnoge termoelektrane na ugalj u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji su ugašene jer ne mogu da budu rentabilne sa cenom CO2 od 57 evra

On navodi tri faktora koja trenutno najviše utiču na cenu. Prvi je cena CO2, koja je trenutno oko 57 evra po toni. Mnoge termoelektrane na ugalj u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji su ugašene jer ne mogu da budu rentabilne kada na svoje proizvodne troškove dodaju još ovih 57 evra. Na drugoj strani, nije izgrađeno dovoljno elektrana na obnovljive izvore energije, pa se javlja manjak.

„Zatim je tu i cena gasa koja je, kada se preračuna u MWh, povećana od februara do sada sa 15 na 45 evra po MWh, i to u celoj Evropi. Gas je važan jer se koristi za proizvodnju električne energije, ali i kao sirovina u industriji. Ovo fosilno gorivo, uz CO2, će sigurno diktirati cenu električne energije narednih godina“, objašnjava Stojčevski.

Cene prirodnog gasa i CO2 će diktirati cenu električne energije narednih godina

On navodi da će cena gasa verovatno još ići na gore jer podaci govore da su evropska skladišta gasa prazna, a zima nije tako daleko. Visoke cene električne energije omogućile su povećanu proizvodnju elektrana na gas, a ovakve trenutne cene u regionu ponovo omogućavaju i termoelektranama da posluju sa dobiti (i sa cenom CO2 od 57 evra po toni).

Kao treći faktor, on navodi povišene temperature usled kojih je i potrošnja povećana. To i nije iznenađenje u letnjim mesecima, ali sa globalnim zagrevanjem, postaje sve češća pojava.

dejan stojcevski cena struje
Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX

Šta čeka potrošače, pre svega u sektoru privrede?

Razloge za zabrinutost ima privreda koja se snabdeva na slobodnom tržištu, za razliku od domaćinstava koja u većini zemalja u regionu imaju administrativno određene cene.

„Potrošači koji imaju dugoročne ugovore za ovu i narednu godinu neće osetiti ovaj nagli skok, ali u problemima su oni koji električnu energiju nabavljaju kratkoročno i u drugom delu godine za narednu. Oni potrošači koji su ugovore za sledeću godinu sklopili u martu, aprilu ove godine, nisu ugroženi jer je tada cena bila oko 60 evra“, kaže Stojčevski.

Firme moraju da promene strategiju nabavke električne energije

Trenutno se cena za narednu godinu kreće oko 92 evra za MWh, sa tendencijom rasta u narednom periodu.

On ističe da firme moraju da promene strategiju nabavke električne energije. Svaka firma mora da odredi gornju granicu cene električne energije sa kojom mogu da posluju, i da sklope dugoročne ugovore kada se ta cena pojavi na tržištu.

„To ne znači da će ta cena biti najbolja, odnosno može da se desi da bi cena bila niža da su sačekali, ali time otklanjaju rizik promenljivosti cena električne energije“, naglašava on.

Druga mogućnost je da učestvuju samostalno na tržištu električne energije, da prate dešavanja na tržištu, da trguju raznim proizvodima, što podrazumeva da imaju odličan tim za trgovinu električnom energijm, odnosno moraju ozbiljno da počnu da se bave trgovinom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

20. avgust 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

20. avgust 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. avgust 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. avgust 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin