Električna energija

Mađarska dogovorila sa Rusijom da se ubrza gradnja nuklearke Paks II

Madjarska dogovorila sa Rusijom da se ubrza gradnja nuklearke Paks II

Slika: Paks II

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto dogovorio je sa Rosatom, ruskom državnom kompanijom za gradnju nuklearki, da se od jeseni ubrzaju radovi na novoj mađarskoj nuklearnoj elektrani u blizini mesta Paks.

Mađarska namerava da proširi svoju nuklearnu elektranu Paks, koja sada ima četiri bloka ukupne snage 2.000 MW sa još dva bloka ukupne snage 2.400 MW. U suštini Paks 2, nova nuklearka sa dva bloka, će zameniti četiri postojeća, koja su počela da rade od 2006. do 2009. godine, a očekuje se da budu zatvoreni između 2032. i 2037.

Nuklearka Paks sada daje 50 odsto domaće proizvodnje električne energije i obezbeđuje trećinu nacionalne potrošnje. Inače, ova nuklearka je najbliža Srbiji, na samo oko 250 kilometara od Beograda, posle bugarske nuklearke Kozloduj (ispod 300 kilometara), slovenačke Krško (oko 400 kilometara) i rumunske Černa voda (oko 700 kilometara).

Ministar inostranih poslova Peter Szijjarto očekuje da Rosatom počne izgradnju sledeće godine

Szijjarto, koji boravi u Sankt Peterburgu na energetskom samitu u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, izjavio je da mađarska Uprava za atomsku energiju mora do septembra da odobri zahtev za davanje dozvole koji je podnela državna firma Paks 2 Zrt. Ministar očekuje da će Rosatom moći da započne izgradnju sledeće godine, preneo je Rojters.

U novembru prošle godine, mađarska Regulatorna uprava za energetiku i komunalne usluge odobrila je gradnju Paks II, ali mađarska Uprava za atomsku energiju mora da izda građevinsku dozvolu, kako bi gradnja krenula.

Vlada pregovara sa susednim zemljama o prodaji viška električne energije kada Paks 2 počne da radi

Szijjarto je naveo da vlada već pregovara sa susednim zemljama o prodaji viškova električne energije nakon što nuklearna elektrana Paks 2 počne da radi, što se očekuje za desetak godina.

Inače, nuklearka Paks je u vlasništvu države energetske kompanije MVM, kao što će biti slučaj i sa Paks II.

Mađarska je u martu ove godine saopštila da će 2025, pet godina ranije nego što je planirala, zatvoriti svoju poslednju termoelektranu na ugalj.

Početak otplate zajma pomeren za pet godina

Pre mesec dana Mađarska i Rusija dogovorile su, takođe, pomeranje početka otplate kredita za gradnju Paks II sa 2026. na 2031. Investicija u Paks II procenjuje se na 12,5 milijardi evra, a 10 milijardi evra predstavlja ruski zajam.

Kao rezultat uspešnih pregovora, sporazum o finansiranju Paks II biće promenjen na način koji će Mađarskoj obezbediti dodatne benefite, saopštilo je mađarsko Ministarstvo finansija.

Mađarska će početi otplatu 2031, što znači da će moći da koristi prihode koja će ostvarivati nova nuklearka jer bi do tada trebalo da počne da radi.

Promena godine početka otplate neće uticati na kamatnu stopu, navelo je Ministarstvo, i dodalo da je ova izmena bila neophodna najvećim delom zbog dužine istrage EU o tome da li je dogovor o finansiranju u skladu sa pravilima o državnoj pomoći EU. Na kraju EU je u martu 2017. dala zeleno svetlo za finansiranje Paks II.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. jun 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. jun 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. jun 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. jun 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.