Klimatske promene

Mađarska će prestati da koristi ugalj 2025, pet godina pre najavljenog roka

madjarska napusta ugalj 2025. termoelektrana matra

Termoelektrana Matra

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Mađarska će termoelektranu Matra, snage 848 MW, zatvoriti do 2025. godine, što je pet godina ranije nego što je planirano.

Mađarska će tako biti jedna od dvanaest evropskih zemalja koje su zvanično odredile godinu do koje će prestati da koriste ugalj u energetici. U toj grupi su i Danska, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Holandija, Nemačka, Portugalija, Slovačka i Velika Britanija. Austrija, Belgija i Švedska su već napustile ugalj, a deset zemalja nije ni koristilo ugalj u energetici.

Još 13 evropskih zemalja nije odredilo datum do kada će prestati da koriste ugalj

Ali, još 13 zemalja u Evropi tek bi trebalo da krene ovim putem, i među njima su i zemlje regiona Zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Poljska, Rumunija, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija, Turska, Češka i Španija, navode u nevladinoj organizaciji Beyond Coal.

Tri zemlje iz ove grupe se izdvajaju jer se u njima vode razgovore o datumu prestanka upotrebe uglja, a to su Severna Makedonija, Češka i Španija.

Inače, kada je reč o Mađarskoj, predsednik Janos Ader prvobitni plan o prestanku korišćenja uglja do 2030. objavio je na Samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Njujorku 2019.

Odluka Mađarske da prepolovi vreme potrebno za napuštanje uglja govori sve što bi trebalo da znate o kolapsu evropske industrije uglja

Najnoviju odluku saopštio je Attila Steiner, državni sekretar za razvoj cirkualrne ekonomije, energetike i klimatske politike, na sastanku sa predstavnicima organizacija Powering Past Coal Alliance, objavila je organizacija Beyond Coal na svom sajtu.

Najava zatvaranja termoelektrane Matra znači da je ovo 157. od 324 evropske elektrane na ugalj koje su prethodnih godina ili ugašene ili će biti do 2030.

Kathrin Gutmann, direktor organizacije Europe Beyond Coal kaže da odluka mađarske vlade da prepolovi vreme potrebno za napuštanje uglja govori sve što treba da se zna o stanju evropske industrije uglja.

Prema njenim rečima, polovina evropskih zemalja koje koriste ugalj su ga ili već napustile ili imaju zvaničan plan da to urade do 2030, što je u skladu sa Pariskim sporazumom. Sve je više trend, dodaje Gutmann, da države same skraćuju rok za napuštanje uglja.

To pokazuje da kada vlade sagledaju ekonomsku i političku realnost uglja, ne samo da žele da ga se oslobode, već to žele da to urade što pre, istakla je Gutmann.

Elektrane na gas i solarnu energiju zameniće blokove na ugalj u TE Matra

Najava zatvaranja elektrane Matra uključuje planove za nove elektrane kako bi se nadoknadila izgubljena proizvodnja električne energije i radna mesta. Naime, gradiće se solarna elektrana snage 200 MW i elektrana na prirodni gas od 500 MW, navodi Beyond Coal.

Andras Perger, zadužen za klimu i energetiku u organizaciji Greenpeace CEE, rekao je da odluka mađarske vlade ispunjava minimalne kriterijume njihovih zahteva.

Međutim, dodaje on, gradnja nove elektrane na fosilna goriva je neprihvatljivo. Perger navodi da se jedna zemlja ne može boriti protiv klimatskih promena novim elektranama na gas.

Takođe je zabrinjavajuće što se u saopštenju vlade ništa ne govori o već odobrenom proširenju rudnika lignita u blizini elektrane Matra, istakao je Perger.

Komentara: (1)
Rade / 25.03.2021.

Svakim danom nam sve vise i vise zagadjuju vazduh..Zivim u centru Beograda,kada otvorim prozor i za par minuta u stanu mi se stvori crna podloga od prasine,uzas…Srecom,supruga je kupila neki Ruski preciscivac vazduha i on nam je sto bi se reklo spas u yadnji cas,

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. mart 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. mart 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. mart 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji