Električna energija

ESM odustao od nuklearke Belene i okrenuo se gasnoj elektrani u Grčkoj

esm belene gasna elektrana alexandroupolis

Objavljeno

28.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) privremeno će zaustaviti ulaganja u bugarsku nuklearnu elektranu Belene i okrenuće se izgradnji gasne elektrane u okviru terminala za tečni prirodni gas u grčkom mestu Aleksandrupolis.

Elektrani na Severna Makedonija procenjuje da će terminal za tečni prirodni gas (liquified natural gas – LNG) i elektrana na gas snage 800 MV biti završeni pre nego nuklearka Belene, što je važno za obezbeđivanje stabilnog snabdevanja kupaca u Severnoj Makedoniji, preneli su lokalni mediji.

ESM veruje da će elektrana na gas u Grčkoj biti izgrađena brže nego nuklearka Belene u Bugarskoj

Stabilno snabdevanje električnom energijom postalo je veoma važna tema imajući u vidu da je poslednjih nekoliko meseci elektroenergetski sistem u Severnoj Makedoniji u vrlo delikatnoj situaciji, ali i zbog energetske tranzicije koja je u zemlji u punom zamahu.

Pojašnjavajući svoju odluku o izboru investicija u inostranstvu, ESM je saopštio da gasni terminal i gasna elektrana imaju veće šanse da budu izgrađeni i to u prihvatljivom vremenskom roku u odnosu na bugarsku nuklearnu elektranu.

Severna Makedonija planira prestanak upotrebe uglja i okretanje obnovljivim izvorima i prirodnom gasu

Prošle godine ESM je Bugarskoj poslao pismo o namerama za kupovinu manjinskog udela u projektu Belene koji je zaustavljen 2012, ali vlasti pokušavaju da ga ožive od 2018. Severna Makedonija je ove godine dobila i ponudu Grčke da učestvuje u razvoju terminala za tečni prirodni gas kod mesta Aleksandrupolis i postane vlasnik 25% gasne elektrane od 800 MW, što bi značilo novi proizvodni kapacitet od 200 MW.

Interesovanje Severne Makedonije za ova dva projekta deo je strategije zemlje za prestanak korišćenja uglja i prelazak na obnovljive izvore i prirodni gas. Zaštita životne sredine i održivi razvoj su među šest prioriteta kabineta Zorana Zaeva u naredne četiri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. novembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. novembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. novembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.