Električna energija

Poplava i suša uzdrmale energetski sistem Severne Makedonije

severna makedonija susa poplava esm he spilje

Hidroelektrana Špilje (slika: ESM)

Objavljeno

10.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Zbog niskog nivoa vode u jezerima i veštačkim akumulacijama, Vlada Severne Makedonije odlučila je da zaustavi proizvodnju u svim hidroelektranama kako bi zaštitila životnu sredinu i biodiverzitet.

Ujedno ESM je pokrenuo uvoz 20,45 GWh električne energije kako bi obezbedio stabilno snabdevanje potrošača.

ESM planira da uveze 20,45 GWh električne energije

Plan je da se ova količna nabavi do 15. novembra, saopštio je ESM, preneo je Deutsche Velle.

Situacija u energetskom sektoru severne Makedonije je veoma nepovoljna zbog dešavanja u poslednjih nekoliko meseci, koja su uglavnom povezana sa prirodom, a mogla bi da budu i rezultat klimatskih promena.

Prvo poplave, a onda i suša napravile su velike probleme

Naime, zbog poplava na površinskim kopovima u rudniku Suvodol u avgustu, smanjena je proizvodnja u termoelektrani REK Bitola, snage 700 MW, što je iznudilo povećanje proizvodnje hidroelektrana. Sve to u kombinaciji sa sušom koja je usledila smanjilo je nivo vode u akumulacijama i jezerima.

Od 1.400 MW u svim proizvodnim kapacitetima trenutno je van pogona više od 900 MW

Suša je, takođe, razlog zašto nije mogla da počne da radi i termoelektrana REK Oslomej, snage 125 MW, jer nema dovoljno vode za hlađenje, a u remontu je jedan blok instalirane snage 233 MW u REK Bitola.

S druge strane, povećana je potrošnja električne energije jer je počela grejna sezona.

Inače, termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej sa instaliranom snagom od 825 MW proizvode oko 60% električne energije u zemlji, dok 550 MW u hidroelektrane daje oko 35%. Kada se podvuče crta, od skoro 1.400 MW pod kontrolom ESM, trenutno je van pogona više od 900 MW.

Vlada: 2020. je godina sa izuzetno lošom hidrologijom

Odluka o zaustavljanju proizvodnje u hidroelektrana usvojena je na sastanku premijera Zorana Zaeva, ministra životne sredine i prostornog planiranja Nasera ​​Nuredinija, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Arjanita Hodže i direktora ESM Vaska Kovačevskog.

Dalje smanjenje nivoa vode u jezerima i akumulacijama ugroziće ekološki minimum neophodan za opstanak divljih životinja

Kako je saopštila Vlada, svi pokazatelji iz poslednjih 15 godina ukazuju da je 2020. godina sa izuzetno lošom hidrologijom. Zbog prirodne nepogode u rudnicima u sastavu termoelektrane  REK Bitola povećana je proizvodnja u hidroelektranama, pa svako dalje korišćenje voda ugroziće ekološki minimum neophodan za divlje životinje.

Da bi se zaštitila životna sredina i biodiverzitet u skladu sa obavezama iz vodnih dozvola, neophodno je privremeno zaustaviti proizvodnju električne energije iz hidroelektrana, navela je vlada.

ESM će, kao se dodaje, obezbediti električnu energiju za balansiranje do popravljanja hidrološke situacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

10. novembar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. novembar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. novembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. novembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin