Životna sredina

Zeleni razvoj među prioritetima nove Vlade Severne Makedonije

Zeleni razvoj prioritetima Vlade Makedonije

Slika: Unsplash

Objavljeno

02.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je odredila šest glavnih zadataka za sledeće četiri godine i u njih uvrstila zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Kabinet premijera Zorana Zaeva obećao je da će unaprediti kvalitet vazduha, goniti one koji zagađuju i ugrožavaju zdravlje i da će ulagati u mobilnost, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev i njegov novi kabinet saopštili su da su u predstojećem mandatu od četiri godine zaštita životne sredine i zeleni razvoj jedan od prioriteta. Nakon nedavnih izbora, parlament im je prošle nedelje izglasao poverenje. Vlada u programu ima šest tačaka, a ostale su MK restart – ekonomska transformacija, pobeda nad oboljenjem COVID-19, briga za sve, red i pravda i ulazak u Evropsku uniju.

Sve državne institucije će najkasnije 2024. ugasiti zastarele sisteme grejanja koji su štetni po okolinu i preći na mrežu daljinskog grejanja, gas, visokoefikasne inverter klima uređaje ili toplotne pumpe, navele su vlasti. Vlada je napomenula da će do kraja godine pojačati i integrisati inspekciju u oblasti životne sredine tako da počne da radi 24 sata dnevno.

Sve vladine institucije moraju da do 2024. pređu na grejanje koje manje zagađuje

Dokument otkriva da će biti postavljeno još stanica za merenje kvaliteta vazduha, a da će maksimalni prihvatljivi nivoi zagađujućih materija biti smanjeni.

Kazne za kršenje propisa za zaštitu životne sredine će biti povećane, a oni koji zarad profita zagađuju i ugrožavaju javno zdravlje suočiće se sa krivičnim prijavama i gubiti dozvole, stoji u programu.

Sadnjom drveća i preuređenjem sistema mobilnosti protiv zagađivanja vazduha

Zaevljev kabinet se obavezao na plansko ozelenjavanje tokom prve dve godine, pogotovo u gradovima s najnižim kvalitetom vazduha. Mere uključuju zelene koridore i zelene zidove, pošumljavanje (na primer u kasarnama) i zelene zone oko industrijskih pogona.

Namera je da se promene uvedu i u javni prevoz. Sprema se podrška za Skoplje za uvođenje sistema Bus Rapid Transit sa vozilima koja ispuštaju manje gasova s efektom staklene bašte. Poduhvat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Severna Makedonija će predstaviti sveobuhvatniji sistem subvencija i poreskih olakšica za električna i hibridna vozila i kupovinu bicikala, sudeći po programu zelenog razvoja. Pet miliona evra je namenjeno za mere energetske efikasnosti u javnim institucijama tokom prve dve godine rada.

Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje viđen da pređe polovinu

Jedan od najambicioznijih ciljeva je podizanje učešća obnovljivih izvora u kapacitetu proizvodnje električne energije na više od 50 odsto zaključno sa 2024. godinom. Planovi za upravljanje otpadom i rekultivaciju zemljišta biće obavezni u rudarstvu, kažu donosioci odluka. Oni su takođe obećali da će zabraniti gradnju malih hidrolelektrana u zaštićenim područjima.

Severna Makedonija će ipak rekonstruisati termoelektranu na ugalj REK Bitola i otvoriti rudnik

Međutim, nova vlada i dalje namerava da produži vek trajanja termoelektrane REK Bitola za dve decenije i da otvori prateći rudnik uglja.

Ministar za životnu sredinu zadržao fotelju

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini napomenuo je da su na spisku i upravljanje otpadom i otpadnim vodama i obezbeđivanje vode za piće svim građanima. „Ne možemo da zaboravimo na klimatsku krizu, s kojom se suočava čitav svet“, izjavio je.

Nuredini je bio na istoj poziciji u prethodnom Zaevljevom kabinetu kao i u prelaznoj vladi premijera Olivera Spasovskog. Ovaj nekadašnji analitičar tržišta obrazovan je u Austriji, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a ima i austrijsko državljanstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća