Životna sredina

Zeleni razvoj među prioritetima nove Vlade Severne Makedonije

Zeleni razvoj prioritetima Vlade Makedonije

Slika: Unsplash

Objavljeno

02.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je odredila šest glavnih zadataka za sledeće četiri godine i u njih uvrstila zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Kabinet premijera Zorana Zaeva obećao je da će unaprediti kvalitet vazduha, goniti one koji zagađuju i ugrožavaju zdravlje i da će ulagati u mobilnost, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev i njegov novi kabinet saopštili su da su u predstojećem mandatu od četiri godine zaštita životne sredine i zeleni razvoj jedan od prioriteta. Nakon nedavnih izbora, parlament im je prošle nedelje izglasao poverenje. Vlada u programu ima šest tačaka, a ostale su MK restart – ekonomska transformacija, pobeda nad oboljenjem COVID-19, briga za sve, red i pravda i ulazak u Evropsku uniju.

Sve državne institucije će najkasnije 2024. ugasiti zastarele sisteme grejanja koji su štetni po okolinu i preći na mrežu daljinskog grejanja, gas, visokoefikasne inverter klima uređaje ili toplotne pumpe, navele su vlasti. Vlada je napomenula da će do kraja godine pojačati i integrisati inspekciju u oblasti životne sredine tako da počne da radi 24 sata dnevno.

Sve vladine institucije moraju da do 2024. pređu na grejanje koje manje zagađuje

Dokument otkriva da će biti postavljeno još stanica za merenje kvaliteta vazduha, a da će maksimalni prihvatljivi nivoi zagađujućih materija biti smanjeni.

Kazne za kršenje propisa za zaštitu životne sredine će biti povećane, a oni koji zarad profita zagađuju i ugrožavaju javno zdravlje suočiće se sa krivičnim prijavama i gubiti dozvole, stoji u programu.

Sadnjom drveća i preuređenjem sistema mobilnosti protiv zagađivanja vazduha

Zaevljev kabinet se obavezao na plansko ozelenjavanje tokom prve dve godine, pogotovo u gradovima s najnižim kvalitetom vazduha. Mere uključuju zelene koridore i zelene zidove, pošumljavanje (na primer u kasarnama) i zelene zone oko industrijskih pogona.

Namera je da se promene uvedu i u javni prevoz. Sprema se podrška za Skoplje za uvođenje sistema Bus Rapid Transit sa vozilima koja ispuštaju manje gasova s efektom staklene bašte. Poduhvat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Severna Makedonija će predstaviti sveobuhvatniji sistem subvencija i poreskih olakšica za električna i hibridna vozila i kupovinu bicikala, sudeći po programu zelenog razvoja. Pet miliona evra je namenjeno za mere energetske efikasnosti u javnim institucijama tokom prve dve godine rada.

Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje viđen da pređe polovinu

Jedan od najambicioznijih ciljeva je podizanje učešća obnovljivih izvora u kapacitetu proizvodnje električne energije na više od 50 odsto zaključno sa 2024. godinom. Planovi za upravljanje otpadom i rekultivaciju zemljišta biće obavezni u rudarstvu, kažu donosioci odluka. Oni su takođe obećali da će zabraniti gradnju malih hidrolelektrana u zaštićenim područjima.

Severna Makedonija će ipak rekonstruisati termoelektranu na ugalj REK Bitola i otvoriti rudnik

Međutim, nova vlada i dalje namerava da produži vek trajanja termoelektrane REK Bitola za dve decenije i da otvori prateći rudnik uglja.

Ministar za životnu sredinu zadržao fotelju

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini napomenuo je da su na spisku i upravljanje otpadom i otpadnim vodama i obezbeđivanje vode za piće svim građanima. „Ne možemo da zaboravimo na klimatsku krizu, s kojom se suočava čitav svet“, izjavio je.

Nuredini je bio na istoj poziciji u prethodnom Zaevljevom kabinetu kao i u prelaznoj vladi premijera Olivera Spasovskog. Ovaj nekadašnji analitičar tržišta obrazovan je u Austriji, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a ima i austrijsko državljanstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. septembar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

2. septembar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

2. septembar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

2. septembar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela