Energetska efikasnost

S. Makedonija dobila Zakon o energetskoj efikasnosti – propisi do leta

Makedonija dobila Zakon o energetskoj efikasnosti

Foto: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Objavljeno

06.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Novi okvir usklađuje sistem s više propisa EU. Severna Makedonija je kasnila nekoliko godina u harmonizaciji, a paket od 25 miliona evra je čekao regulativu da bi mogla da pristupi energetskoj obnovi objekata u javnom sektoru.

Poslanici u Skoplju su uspostavili „nove standarde najbolje prakse“ u Energetskoj zajednici, saopštio je sekretarijat te organizacije posle jednog važnog glasanja. Ono je omogućilo usklađivanje s uredbama Evropske unije. Severna Makedonija je dobila Zakon o energetskoj efikasnosti, široko rešenje koje obuhvata elemente kao što su oznake i projektovanje proizvoda.

Relativna većina u Sobranju, 55 zakonodavaca od ukupno 120, uspela je da progura predlog, jer je glavna opoziciona stranka bila uzdržana. Njeni pripadnici su optužili vlast za „hibridni“ pristup i da on nije bio sveobuhvata. Za nacrt su rekli da samo navodi da treba da se osnuje nacionalni fond za energetsku efikasnost umesto da propiše da je obavezno odvojiti sredstva za njega.

Severna Makedonija je godinama zaostajala za rokovima u energetskoj efikasnosti. Uvođenje sertifikata za nove zgrade bilo je na ledu od 2014. godine. Parlamentarci koji podržavaju kabinet istakli su da zakon otvara 25 miliona evra za investicije u javnom sektoru.

Severna Makedonija će u energetskoj obnovi trošiti novac iz pozajmice

Svetska banka je odobrila zajam za preuređenje stotinu zgrada za pet godina. Ova međunarodna finansijska institucija je popisala 2.441 objekat pod kontrolom balkanske države ili njenih organa i lokalnih samouprava.

Meta.mk napominje da je poslednji potez bio uslov za pokretanje reformi. Izvršna vlast je obećala da će u roku od šest meseci izraditi pravilnike o energetskom pregledu, u koji ulaze i velika preduzeća, i energetskim performansama zgrada.

Konkurentnost, održivost, okolina

Severna Makedonija će sad, sa Zakonom o energetskoj efikasnosti, ojačati u privrednom smislu, podvuklo je vođstvo Energetske zajednice. Njegovi čelni ljudi su dodali da će biti koristi i po održivost razvoja i životnu sredinu.

Domaćinstva će imati pristup boljim uslugama u energetici, fond objekata se unapređuje izolacijom, a očekuje se da će porasti udeo čistijih izvora grejanja, hlađenja i osvetljenja, navedeno je u saopštenju.

Napori odozdo za zeleni dogovor

U vezi s tim, aktivisti i aktivistkinje iz organizacije Young Friends of the Earth Europe pokrenuli su inicijativu za udruživanje u koaliciju za rad na nacionalnom zelenom dogovoru. Severna Makedonija mora da napravi strategiju da se u energetskoj tranziciji okrene od fosilnih goriva, podvukli su.

Vlada tvrdi da je zagađenje vazduha sada manje nego pre godinu dana. Navela je da je 12 vrtića, škola i upravnih zgrada prešlo na sistem grejanja zdraviji za životnu sredinu. Na spisku u Planu za čist vazduh je još 33 objekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. februar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. februar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. februar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.