Energetska efikasnost

Procredit banka Makedonija obezbedila milion evra za finansiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Procredit-Makedonija-energetska-efikasnost

Slika: Procredit banka Makedonija

Objavljeno

25.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Procredit banka Makedonija obezbedila je sredstva u vrednosti od milion evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kreditiranje poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, što će pomoći vlasnicima domaćinstava da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i poboljšaju kvalitet života.

Procredit banka Makedonija će novac pozajmljivati lokalnim domaćinstvima, stambenim udruženjima i firmama koje nameravaju da ulažu u projekte povećanja energetske efikasnosti i razvoja obnovljivih izvora energije, objavio je EBRD na svom sajtu.

Moguća ulaganja uključuju zelene tehnologije, kao što su kotlovi, prozori i rasveta

Moguća ulaganja uključuju zelene tehnologije kao što su kotlovi, prozori i rasveta. Stambenom fondu u Severnoj Makedoniji neophodna je, kako navodi banka, hitna rekonstrukcija, a jedna od aktivnosti bi moglo da bude postavljanje izolacije, čime bi se smanjili troškovi i povećao komfor.

Procredit banka Makedonija je treća banka iz Severne Makedonije koja je dobila sredstva iz programa GEFF

EBRD je finansiranje obezbedio u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF). Procredit banka Makedonija je treća makedonska banka koja se pridružila ovom programu. U decembru 2017. Ohridska banka AD Skopje i Sparkasse banka Makedonija, takođe, su dobile kredite od GEFF-a.

GEFF u Severnoj Makedoniji deo je EBRD-ovog programa za Zapadni Balkan, pokrenutog u 2017. godini, koji je vredan 85 miliona evra.

Program je zajednička inicijativa EU, austrijskog Saveznog ministarstva finansija i zemalja korisnica koje sarađuju u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Program se sprovodi pod okriljem Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira EU, a implementira se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. oktobar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. oktobar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. oktobar 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.