Energetska efikasnost

Makedonske banke kreditiraju unapređenje energetske efikasnosti

Makedonske banke kreditiraju poboljsanje energetske efikasnosti

Slika: EBRD

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Ohridska banka AD Skopje i Sparkasse Bank Makedonija podržaće investicije u poboljšanje energetske efikasnosti i upotrebu zelene tehnologije u stambenom sektoru, zahvaljujući zajmovima iz EBRD programa GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Green Economy Financing Facility).

Ohridska banka će zajam od 2 miliona evra iskoristiti za kreditiranje investicija u zelene tehnologije, materijale i energetski efikasna rešenja kuća i zgrada u privatnom vlasništvu.

Makedoniji je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, hitno potrebna investicija u obnovu stambenog fonda i uvođenje novih zelenih tehnologija, pre svega u dobru izolaciju, što će značajno uticati na smanjenje energetskih troškova.

Predsednik Upravnog odbora Ohridske banke, Branka Pavlović je rekla da se ovim projektom banka pridružuje naporima bankarskog sektora Makedonije u zelenom finansiranju. Ovo je prvi put, dodala je ona, da će novi zajam pružiti podršku u smislu povoljne cijene i pozajmice za sektor domaćinstva, navodi se u saopštenju EBRD.

Ohridska banka je u vlasništvu francuske bankarske grupe Societe Generale.

Ranije ovog meseca, Sparkasse Bank Makedonija je, kao prva banka u Makedoniji dobila pozajmicu u okviru GEFF linije. U okviru 5 miliona evra zajma, dva miliona je namenjeno kreditiranju poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Krediti ove banke namenjeni su za pomoć domaćinstvima, kućnim savetima i serviserima zgrada za investicije u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljive energije. Kredite obezbeđuju lokalne finansijske institucije a podržava ih Evropska unija podsticajima po uspešnom završetku projekata renoviranja.

Gligor Bišev, predsedavajući Upravnog odbora Sparkasse Bank Makedonija, rekao je na potpisivanju ugovora da će banka, iako je novac namenjen kreditima za uštedu energije, podržati i kompanije koje grade stanove i proizvode energetski efikasne materijale.

Preostalih 3 miliona evra je odvojeno za dugoročno finansiranje hipotekarnih kredita.

Sparkasse je jedna od sistemskih banaka u Makedoniji i ima podružnice u svim većim gradovima u zemlji. U vlasništvu je Steiermarkische Bank und Sparkassen AG, austrijske štedne banke pod pokroviteljstvom Erste Grupe.

GEFF program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

28. decembar 2017. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

28. decembar 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

28. decembar 2017. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

28. decembar 2017. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja