x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonske banke kreditiraju unapređenje energetske efikasnosti

28.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EBRD
Makedonske banke kreditiraju unapređenje energetske efikasnosti

Ohridska banka AD Skopje i Sparkasse Bank Makedonija podržaće investicije u poboljšanje energetske efikasnosti i upotrebu zelene tehnologije u stambenom sektoru, zahvaljujući zajmovima iz EBRD programa GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Green Economy Financing Facility).

Ohridska banka će zajam od 2 miliona evra iskoristiti za kreditiranje investicija u zelene tehnologije, materijale i energetski efikasna rešenja kuća i zgrada u privatnom vlasništvu.

Makedoniji je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, hitno potrebna investicija u obnovu stambenog fonda i uvođenje novih zelenih tehnologija, pre svega u dobru izolaciju, što će značajno uticati na smanjenje energetskih troškova.

Predsednik Upravnog odbora Ohridske banke, Branka Pavlović je rekla da se ovim projektom banka pridružuje naporima bankarskog sektora Makedonije u zelenom finansiranju. Ovo je prvi put, dodala je ona, da će novi zajam pružiti podršku u smislu povoljne cijene i pozajmice za sektor domaćinstva, navodi se u saopštenju EBRD.

Ohridska banka je u vlasništvu francuske bankarske grupe Societe Generale.

Ranije ovog meseca, Sparkasse Bank Makedonija je, kao prva banka u Makedoniji dobila pozajmicu u okviru GEFF linije. U okviru 5 miliona evra zajma, dva miliona je namenjeno kreditiranju poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Krediti ove banke namenjeni su za pomoć domaćinstvima, kućnim savetima i serviserima zgrada za investicije u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljive energije. Kredite obezbeđuju lokalne finansijske institucije a podržava ih Evropska unija podsticajima po uspešnom završetku projekata renoviranja.

Gligor Bišev, predsedavajući Upravnog odbora Sparkasse Bank Makedonija, rekao je na potpisivanju ugovora da će banka, iako je novac namenjen kreditima za uštedu energije, podržati i kompanije koje grade stanove i proizvode energetski efikasne materijale.

Preostalih 3 miliona evra je odvojeno za dugoročno finansiranje hipotekarnih kredita.

Sparkasse je jedna od sistemskih banaka u Makedoniji i ima podružnice u svim većim gradovima u zemlji. U vlasništvu je Steiermarkische Bank und Sparkassen AG, austrijske štedne banke pod pokroviteljstvom Erste Grupe.

GEFF program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.