Energetska efikasnost

Makedonske banke kreditiraju unapređenje energetske efikasnosti

Makedonske banke kreditiraju poboljsanje energetske efikasnosti

Slika: EBRD

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Ohridska banka AD Skopje i Sparkasse Bank Makedonija podržaće investicije u poboljšanje energetske efikasnosti i upotrebu zelene tehnologije u stambenom sektoru, zahvaljujući zajmovima iz EBRD programa GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Green Economy Financing Facility).

Ohridska banka će zajam od 2 miliona evra iskoristiti za kreditiranje investicija u zelene tehnologije, materijale i energetski efikasna rešenja kuća i zgrada u privatnom vlasništvu.

Makedoniji je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, hitno potrebna investicija u obnovu stambenog fonda i uvođenje novih zelenih tehnologija, pre svega u dobru izolaciju, što će značajno uticati na smanjenje energetskih troškova.

Predsednik Upravnog odbora Ohridske banke, Branka Pavlović je rekla da se ovim projektom banka pridružuje naporima bankarskog sektora Makedonije u zelenom finansiranju. Ovo je prvi put, dodala je ona, da će novi zajam pružiti podršku u smislu povoljne cijene i pozajmice za sektor domaćinstva, navodi se u saopštenju EBRD.

Ohridska banka je u vlasništvu francuske bankarske grupe Societe Generale.

Ranije ovog meseca, Sparkasse Bank Makedonija je, kao prva banka u Makedoniji dobila pozajmicu u okviru GEFF linije. U okviru 5 miliona evra zajma, dva miliona je namenjeno kreditiranju poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Krediti ove banke namenjeni su za pomoć domaćinstvima, kućnim savetima i serviserima zgrada za investicije u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljive energije. Kredite obezbeđuju lokalne finansijske institucije a podržava ih Evropska unija podsticajima po uspešnom završetku projekata renoviranja.

Gligor Bišev, predsedavajući Upravnog odbora Sparkasse Bank Makedonija, rekao je na potpisivanju ugovora da će banka, iako je novac namenjen kreditima za uštedu energije, podržati i kompanije koje grade stanove i proizvode energetski efikasne materijale.

Preostalih 3 miliona evra je odvojeno za dugoročno finansiranje hipotekarnih kredita.

Sparkasse je jedna od sistemskih banaka u Makedoniji i ima podružnice u svim većim gradovima u zemlji. U vlasništvu je Steiermarkische Bank und Sparkassen AG, austrijske štedne banke pod pokroviteljstvom Erste Grupe.

GEFF program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

28. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

28. decembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

28. decembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

28. decembar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje