Energetska efikasnost

Makedonske banke kreditiraju unapređenje energetske efikasnosti

Makedonske banke kreditiraju poboljsanje energetske efikasnosti

Slika: EBRD

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Ohridska banka AD Skopje i Sparkasse Bank Makedonija podržaće investicije u poboljšanje energetske efikasnosti i upotrebu zelene tehnologije u stambenom sektoru, zahvaljujući zajmovima iz EBRD programa GEFF za domaćinstva na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Green Economy Financing Facility).

Ohridska banka će zajam od 2 miliona evra iskoristiti za kreditiranje investicija u zelene tehnologije, materijale i energetski efikasna rešenja kuća i zgrada u privatnom vlasništvu.

Makedoniji je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, hitno potrebna investicija u obnovu stambenog fonda i uvođenje novih zelenih tehnologija, pre svega u dobru izolaciju, što će značajno uticati na smanjenje energetskih troškova.

Predsednik Upravnog odbora Ohridske banke, Branka Pavlović je rekla da se ovim projektom banka pridružuje naporima bankarskog sektora Makedonije u zelenom finansiranju. Ovo je prvi put, dodala je ona, da će novi zajam pružiti podršku u smislu povoljne cijene i pozajmice za sektor domaćinstva, navodi se u saopštenju EBRD.

Ohridska banka je u vlasništvu francuske bankarske grupe Societe Generale.

Ranije ovog meseca, Sparkasse Bank Makedonija je, kao prva banka u Makedoniji dobila pozajmicu u okviru GEFF linije. U okviru 5 miliona evra zajma, dva miliona je namenjeno kreditiranju poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Krediti ove banke namenjeni su za pomoć domaćinstvima, kućnim savetima i serviserima zgrada za investicije u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljive energije. Kredite obezbeđuju lokalne finansijske institucije a podržava ih Evropska unija podsticajima po uspešnom završetku projekata renoviranja.

Gligor Bišev, predsedavajući Upravnog odbora Sparkasse Bank Makedonija, rekao je na potpisivanju ugovora da će banka, iako je novac namenjen kreditima za uštedu energije, podržati i kompanije koje grade stanove i proizvode energetski efikasne materijale.

Preostalih 3 miliona evra je odvojeno za dugoročno finansiranje hipotekarnih kredita.

Sparkasse je jedna od sistemskih banaka u Makedoniji i ima podružnice u svim većim gradovima u zemlji. U vlasništvu je Steiermarkische Bank und Sparkassen AG, austrijske štedne banke pod pokroviteljstvom Erste Grupe.

GEFF program se finansira iz sredstava granta Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Evropske unije i Austrije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine