Električna energija

Severna Makedonija prva u regionu pripremila energetsku strategiju u skladu sa nacionalnim energetskim i klimatskim planovima

ESM Bogdanci donacija

Slika: Vetropark Bogdanci (ESM)

Objavljeno

13.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Nacrt strategije energetskog razvoja Severne Makedonije do 2040. godine je prvi ovakav dokument u članicama Energetske zajednice koji je pripremljen u skladu sa pravilima nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP), saopštio je Sekretarijat EnZ. Dokument je, takođe, u skladu sa pet dimenzija Energetske unije EU.

Nacrt je od 31. oktobra na javnoj raspravi, koja će trajati do 30. novembra. Inače, ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi u julu je izjavio da Severna Makedonija planira da strategiju usvoji do kraja godine.

Severna Makedonija predstavila je Sekretarijatu nacrt svoje energetske strategije do 2040, koja je prva strategija u članicama Energetske zajednice u skladu sa strukturom nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) i vremenskim okvirom definisanim u Preporuci Ministarskog saveta EnZ, saopštio je Sekretarijat.

Sva tri scenarija Nacrta energetske strategije predviđaju uvođenje Sistem za trgovanje emisijama EU (EU ETS)

Iako zajedno obrađuje spajanje i bezbednost energetskih tržišta, dve posebne dimenzije Energetske unije, i uključuje dodatnu dimenziju u pravnim i regulatornim aspektima, Nacrt obuhvata svih pet dimenzija Energetske unije. Strategija definiše tri scenarija, a zeleni se, kako navodi Sekretarijat, pokazao kao najisplativiji. Nacrt uključuje i rezultate studije o ciljevima za 2030. godinu, koju je Sekretarijat počeo da priprema 2018. godine, a završio početkom ove godine.

Od tri scenarija, zeleni se pokazao kao najisplativiji

Nakon prvog kruga konsultacija u julu 2019. godine, Sekretarijat je pripremio nove preporuke za fino usaglašavanje nacrta strategije i za usklađivanje sa razvojem energetskih i klimatskih politika i ciljeva na nivou Energetske zajednice i EU, naveo je Sekretarijat.

Tri scenarija – planiran udeo OIE 35-45%

Nacrt predviđa referentni, umereni i zeleni scenario. Energetska efikasnost bio trebalo da se poveća 34,9% po referentnom, 47,9% po umerenom i 51,8% po zelenom scenariju u poređenju sa situacijim da se nikakve mere ne preduzimaju (business as usual – BAU). Nacrtom se predlaže smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 35,6% (referentni), 60,2% (umereni) i 72,8% (zeleni), opet u poređenju sa neprimenjivanjem bilo kakvih mera.

Planirano je da učešće obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji finalne energije dostigne 35% (referentni), 39% (umereni) i 45% (zeleni). U decembru prošle godine, EnZ je smanjila Severnoj Makedoniji obavezujući cilj za udeo OIE za 2020. godinu sa 28% na 23%.

Inače, sva tri scenarija predviđaju uvođenje Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), a razlikuju se samo godine kada će se to desiti i prognozirana cena CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

13. novembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. novembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. novembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. novembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije