x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Severna Makedonija usvaja Strategiju razvoja energetike do 2040. u skladu sa strategijom Energetske unije EU 

10.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Poslovni forum u Poznanju (Ministarstvo ekonomije)
Severna Makedonija usvaja Strategiju razvoja energetike do 2040. u skladu sa strategijom Energetske unije EU 

Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije planira da do kraja godine usvoji Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, izjavio je Krešnik Bekteši, ministar ekonomije tokom Poslovnog foruma održanog u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanju 2019. Ministarstvo je, takođe, pripremilo i Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti.

Do kraja 2019. godine, Severna Makedonija će usvojiti novu Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, koja će se zasnivati na pet dimenzija strategije Energetske unije EU (sigurnost, solidarnost i poverenje, potpuno integrisano unutrašnje energetsko tržište, energetska efikasnost, klimatska akcija – dekarbonizacija ekonomije i istraživanja, inovacija i konkurentnost), rekao je Bekteši.

Ministar je dodao i da očekuje da Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti uskoro uđe u proceduru usvajanja.

Nacrtom će biti ponuđena nova rešenja kako bi se poboljšala poslovna klima od čega bi najviše koristi trebalo da imaju mala i srednja preduzeća, rekao je Bekteši.

On je istakao da je Severna Makedonija učinila mnogo u energetskom sektoru u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Ovo je još veće postignuće ako se zna da je Severna Makedonija bila u grupi zemalja koje su značajno kasnile u reformama u energetskom sektoru, rekao je ministar, dodajući da je usvajanjem novog Zakona o energetici, u maju 2018. godine, Severna Makedonija postavila dva glavna cilja – podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

Kako je istakao Bekteši, Zakon o energetici je omogućio i otvaranje tržišta električne energije, nakon čega se 10% povećao broj licenci za trgovinu i snabdevanje električnom energijom.

Tenderi za obnovljive izvore energije

Početkom godine Vlada Severne Makedonije najavila je tendere za izgradnju solarnih elektrana sa ukupnim kapacitetom od 200 MW u februaru, kao i za odobravanje premija za vetropark snage 50 MW do kraja godine.

Bekteshi je rekao da je u junu vlada raspisala tender za izgradnju solarnih elektrana kapaciteta 35 MW na državnom zemljištu, u Amzabegovu (Sveti Nikole) sa kapacitetom od 25 MW i u Makedonskom Brodu sa kapacitetom od 10 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.