OIE

Vlada Severne Makedonije raspisala tender za izgradnju solarnih elektrana podržanih premijama

Vlada-Severne-Makedonije-tender-solarne-elektrane-premije

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije raspisala je tender za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana ukupnog kapaciteta 35 MW na državnom zemljištu, navodi se u saopštenju Vlade.

Investitorima se nudi zemljište za izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 25 MW u opštini Sveti Nikole i izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 10 MW u opštini Makedonski Brod, navodi se u saopštenju i video zapisu Vlade.

Tenderski postupak je jednostavan i transparentan, rekao je vicepremijer zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev, napomenuvši da će zemljište biti dodeljeno investitorima koji budu tražili najniže fid-in premije. Maksimalni referentni iznos premije biće 15 evra po MWh, dodao je.

Zemljište biti dodeljeno investitorima koji budu tražili najniže fid-in premije

Lokacije se dodeljuju za solarne elektrane kapaciteta 10 MW, 5 MW, 2 MW i 1 MW, što znači da i veliki i mali investitori mogu da se takmiče za projekte, rekao je Angušev. Ponuđači moraju da budu bonitetni, da imaju pozitivne bilanse i da ne nemaju dugovanja prema drugim pravnim licima, naveo je.

Država će olakšati administrativne procedure, a na investitorima je da pripreme projektnu dokumentaciju, uključujući studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, i nabave opremu, kaže Angušev. Prema njegovim rečima, cena priključka na mrežu iznosiće između 20.000 i 30.000 evra.

Angušev je na prezentaciji javnog poziva rekao da je rok za podnošenje ponuda je 21. avgust, dok će ponude biti otvorene krajem avgusta.

Najavljen i tender za izgradnju solarnih elektrana na privatnom zemljištu

U narednih nekoliko nedelja biće objavljen i tender za izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 27 MW na privatnom zemljištu, najavio je Angušev.

Kada budu izgrađene solarne elektrane koje su predmet ova dva tendera, Severna Makedonija će imati dodatnih 62 MW solarnih kapaciteta, što će ukupne solarne kapacitete zemlje utrostručiti sa sadašnjih 18 MW, rekao je Angušev. Dodao je da se ukupne investicije u ove kapacitete procenjuju na oko 50 miliona evra.

Prethodno je najavljeno da će premije investitorima biti isplaćivane tokom 15-godišnjeg perioda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

10. jun 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. jun 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

10. jun 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. jun 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin