OIE

Energetska zajednica usvojila odluku kojom se cilj Makedonije za OIE snižava sa 28% na 23% do 2020.

Foto: Pixabay

Objavljeno

07.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarski savet Energetske zajednice usvojio je odluku kojom se cilj Makedonije da udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije do 2020. poveća na 28% snižava na 23%.

Odluka je usvojena nakon što je BJR Makedonija zatražila razmatranje cilja udela OIE do 2020. godine s obzirom na revidiranje statističkih podataka o upotrebi biomase u zemlji.

Revidiranje podataka o biomasi obavljeno je nakon što je sprovedena anketa o potrošnji. Podaci su revidirani unazad do 2009. godine, što znači da je udeo OIE u 2009. godini, na osnovu kog je 2012. godine utvrđen prvobitan cilj za 2020. godinu, iznosio 17,2%, a ne 21,9% kako se smatralo, objasnila je u pisanom odgovoru Barbora Poyner, predstavnica za odnose sa javnošću Sekretarijata Energetske zajednice.

Dostignut udeo OIE od 18,2% u 2016.

U 2016. godini, BJR Makedonija je dostigla udeo OIE od samo 18,2% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, što je manje od predviđenog proseka od 24,6% za 2015. i 2016. godinu, navodi se u najnovijem Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

U 2017. godini, ova balkanska država je imala ukupno 753 MW kapaciteta OIE, uključujući velike hidroelektrane (HE), 585 MW, male HE (MHE), 107 MW, kapacitete energije vetra, 37 MW, solarne kapacitete, 17 MW, i postrojenja na biogas, 7 MW.

Makedonija priprema aukcije za OIE

Nacrti propisa koje je Makedonija pripremila predviđaju pokretanje tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane, a kriterijum za dodelu premija biće najniža zatražena subvencija.

Prema rečima Aleksandra Dedinca iz USAID-a, kako je preneo Večer, i dalje se predviđaju fid-in tarife za hidroelektrane (HE) snage do 10 MW, vetroparkove do 50 MW, i postrojenja na biomasu i biogas do 1 MW, dok se premije predviđaju za vetroparkove instalisane snage do 50 MW i fotonaponske sisteme instalisane snage do 30 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

7. decembar 2018. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

EUSEW-Izabrani mladi energetski ambasadori

EUSEW – izabrani mladi ambasadori energije

7. decembar 2018. - U sklopu Evropske nedelje održive energije (EUSEW), odabrana je nova klasa trideset mladih ambasadora energije

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

7. decembar 2018. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

7. decembar 2018. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana